Invitațiile Pictura: Gabriela Pîrvuleț Aramă, un artist de succes

Doamna Gabriela Pîrvuleț Aramă, din Constanța, este de mult timp un artist care impresionează foarte mult prin tablourile sale.

Am avut privilegiul să discut de câteva ori cu acest pictor aparte și mereu am scos la lumină noi și noi fațete ale unui diamant care strălucește.

s

Roșu în tablou, roșu în mână. Imagine din arhiva personală

d

În fața lucrărilor. Imagine din arhiva personală

Pentru dialogul de azi, am propus câteva teme definitorii pentru un pictor autentic: creatorii din România și de peste hotare care au reprezentat etape importante în asimilarea experienței cromatice, speranțe pentru anul abia început, noutăți din laboratorul unde se făuresc opere semnate Gabriela Pîrvuleț Aramă.

Vă urăm, din inimă, lectură plăcută, dragi cititori, oameni care palpită pentru artele vizuale….

d

Cu gândul la verile de altă dată. Imagine din arhiva personală

Care sunt pictorii români care vă plac ?

Am crescut cu impresionismul lui Nicolae Grigorescu, cu lumina revărsată peste personajele și peisajele lucrărilor sale. Îmi place și acum, dar totodată  m-am îndrăgostit de tușa plină a lui Petrașcu  și ca să mă apropii de contemporaneitate, apoi  m-a impresionat destinul lui Victor Brauner și cum s-a reflectat acesta în arta lui.

Dintre pictorii contemporani cu mine, îmi plac mai mulți, și cu ocazia asta poate le fac reclamă cumva. Îmi place foarte mult ce lucrează și cum lucrează fostul meu coleg de facultate Liviu Șoptelea. Ca să rămân tot în zona Moldovei, zona care dă artiști și oameni de valoare și culmea reușește să-i și promoveze, sunt fascinată de câțiva ani de lucrările unui pictor din Piatra Neamț –Laurențiu Dimișcă, cunoscut mai mult în Franța decât la noi.

Ganduri. Lucrare de Gabriela Pîrvuleţ Aramă

Care sunt pictorii străini care vă plac mai mult?

Mulți pictori străini îmi plac, iar gusturile mele s-au mai schimbat odată cu trecerea anilor. Impresionismul reprezentat prin Claude Monet, a fost prima mea iubire, apoi mi-a placut mult Salvador Dali, cu tot suprarealismul lui. Apoi mi-a plăcut Van Gogh, am făcut și o copie după noaptea lui înstelată.

M-a fascinat destinul reflectat în opera Fridei Kahlo. Iar acum în inima mea sunt Chagall și Klimt. Klimt strălucește ca un astru, iar Chagall mă face să cred că oamenii, prin oricâte necazuri ar trece, nu trebuie să-și piardă speranța. Să zburăm peste case cu scripcarii lui, cu mirese și căprițe cântărețe, mi se pare extraordinar.

d

Frumuseți geometrice care sunt în atenția creatorului. Lucrare de Gabriela Pîrvuleţ Aramă

 Ce vă doriți mai mult în anul 2018 pentru dumneavoastră ?

Aș vrea în primul rând să fiu sănătoasă ca să am putere de muncă. Mă străduiesc cât pot să-mi  păstrez sănătatea, dar se pare că natura are alte planuri în privința asta. Aș avea câteva expoziții de făcut, dar pentru asta trebuie să lucrez mult, să investesc destul, pentru a putea în acest fel să arăt oamenilor ceea ce fac eu.  Aș vrea ca lumea să-și dorească  lucrările mele, să și le dorească în casele lor să le împodobească pereții. Mi-aș dori un mai mare interes față de subiectele pictate de mine, aș vrea să cunosc și alți pictori care se inspiră din microcosmos ca și mine. În plan real îmi doresc un atelier unde să lucrez…

d

Miracolul la microscop este un subiect inepuizabil. Lucrare de Gabriela Pîrvuleţ Aramă

Ce vă doriți mai mult anul acesta pentru pictorii români ?

Pictorii români…ce să zic? Pictorii români se descurcă fiecare cum poate, unii mai bine,unii mai puțin bine, dar sunt convinsă că niciunul nu este cu adevărat mulțumit de felul cum este văzută și răsplătită arta lui.

 Câțiva pictori români au reușit recunoaștere și bunăstare în străinătate, nu la noi, dar și acolo tot cu ajutorul unor sponsori, unor oameni care i-au plasat în locul potrivit, la momentul potrivit. Ce mi doresc eu pentru pictorii români? Să realizeze că este loc pentru toată lumea sub soare, să se unească și să-i elimine pe cei care-i fură și-i învrăjbesc.

 Care sunt picturile aflate în lucru acum, ori care este ultima gata ?

Am începute trei lucrări, destul de diferite ca tema, dar de fapt reprezentând perioada mea de căutare. Toate sunt de dimensiuni mari 100/100 cm, și chiar dacă toate sunt figurative și reprezintă structuri mărite sub lupă sau microscop, ele nu sunt  altceva decât sentimente și senzații. Poate că pare pompos ceea ce spun, dar mai ales culorile din lucrările mele reflectă starea mea sufletească. Oricât aș vrea să încălzesc o culoare, fac ce fac și ea este tot rece pe pânză, dacă în acele momente când pictez sunt supărată.

d

Supărare, Lucrare de Gabriela Pîrvuleţ Aramă

Aici se termină interviul. Evident, noi dorim ca această pictoriță să fie mereu veselă, iar culorile ei mereu calde, să bucure și să încălzească pe mulți cei care privesc tablourile sale.

Pentru final, vreau să subliniez câteva aspecte definitorii prezente în cartea sa de vizită: Gabriela Pîrvuleţ Aramă este absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, cu master în arte plastice din anul 2013 și membru stagiar în UAP România.

Pentru conformitate, semnează un admirator fidel,

 Bunescu Aristotel – ca să fac o rimă de rămas bun, până la următorul dialog…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s