Mihai Iordache: ,,Sunt și întotdeauna voi fi român, dar, ca artist, mă plasez în contextul cultural internațional”

Stimați cititori, iată că vă propunem acum un artist de mare valoare, cu o experiență plastică națională și internațională demnă de cunoscut de orice creator. Numele lui este și va fi… Mihaaaaaaaaaai Iordaaaaaaache.

d

Artistul în atelier. Imagine din arhiva personala

Vă rog să fiți atenți la modul său de a gândi, la vastitatea domeniilor de care este interesat. Totul este cuprins într-un singur cuvânt: IMPRESIONANT!

Acum, vă las să vă delectați cu picturile sale, dar și cu gândurile sale:

d

Inconjurat de tablouri. Imagine din arhiva personala

 

 

Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…

Am plecat din România în august 1981, am petrecut șase luni în Austria și am ajuns în Statele Unite ale Americii pe 4 februarie 1982. Locuiesc în New York din anul 1988, unde am venit după ce am terminat studiile la School of Art Institute of Chicago.

d

Lucrare de Mihai Iordache

Ca artist, sunt în primul rând pictor, prefer să lucrez în atelierul meu în fiecare zi. Dar, de asemenea, lucrez la proiectele altor artiști. Ca rezultat, m-am specializat pe câteva domenii ale artei plastice precum serigrafia, cât și grafica, design-ul pentru film și publicitate. În serigrafie, am produs ediții limitate de serigrafie ale multor artiști de renume sau pentru expoziții organizate de galerii și muzee.

d

Autoportret. Lucrare de Mihai Iordache

Este o mare satisfacție să lucrez în câteva specializări din artele plastice, dar totul este bazat pe experiența mea artistica, pe studiile și experimentele artistice din atelier, unde au loc procesul de creație și descoperirile artistice. Acolo lucrez în mod repetat la câteva din conceptele mele, unde adâncimea universului se desfășoară contemplând în liniște și cu persistența realizării fiecărei lucrări împlinite. Astfel, procesul de a picta este un traseu de auto-definire unde formele vizuale se nasc în aplicații succesive și repetate. Aceste experiențe se transferă la toate proiectele artistice pe care le fac în paralel unde am avut plăcerea și privilegiul de a lucra cu artiști de renume internațional, încă din perioada studenției în Chicago.

Interacțiunea constantă în lumea artei la cel mai înalt nivel local și internațional a avut un efect major asupra mea ca artist și asupra dezvoltării viziunii mele artistice, care mi-a dat puterea de a vedea arta în contextul universal, nu doar național, după cum gândeam când am plecat din România, în 1981. Astfel, am fost și continui să fiu la curent cu scena artei contemporane. Sunt și întotdeauna voi fi român, dar, ca artist, mă plasez în contextul cultural internațional.

 

d

Artistul la Sinaia. Imagine din arhiva personala

 

d

Autoportret. Lucrare de Mihai Iordache

Pentru ce ați ales pictura și nu muzica ?

 

Pictura m-a ales pe mine. Am desenat și am pictat de când eram copil, de la vârsta de cinci ani. Eu fiind Prâslea într-o familie numeroasă și cu o dinamică foarte intensă, când eram copil, am căutat o modalitate de a-mi crea un spațiu personal. Pictura a devenit acel spațiu și a fost vehiculul care a făcut posibilă explorarea lumii mele interioare. Din acest motiv, consider că am fost privilegiat.

d

Lucrari de Mihai Iordache

Care tehnici  sunt preferatele dumneavoastră ?

 

Prefer să lucrez în ulei, aceasta fiind o tehnică complexă și flexibilă. Întotdeauna mi-a plăcut să o explorez și să o duc cât de departe e posibil. Iar descoperirile continuă până în prezent. Faptul că uleiul se usucă încet îmi dă posibilitatea să lucrez cu strategii și tehnici complexe și de durată. În același timp, pot să includ un element de surpriză și să fiu spontan.

Opusul uleiului este tehnica de acrilic pe care o folosesc mai mult la schițe de culoare și în tehnica mixtă. Se usucă foarte repede și are un impact imediat. Mă forțează să gândesc rapid, să merg direct la esență. Din acest motiv, îmi place acrilicul.

După terminarea studiilor în Chicago, am început să lucrez la ediții de serigrafie pentru galerii și muzee. Serigrafia te obligă să gândești creativ, dar cu o strategie de secvență, cu tehnici,  materiale și mașinării complexe. Am trăit din asta timp de opt ani. A fost perioada în care am lucrat cu mulți artiști de renume mondial. Serigrafia m-a fascinat de la început și am făcut-o cu pasiune.

 

 Vă simțiți mai bine lucrând în dimensiuni mai mici sau preferați suprafețele mari ?

d

Lucrare de Mihai Iordache

În anii de studenție, m-am forțat să lucrez la dimensiuni mari și anume ulei sau acrilice pe pânză. Am făcut-o ca o încercare de a-mi descoperi potențialul artistic. Dimensiunile mari cer diferite soluții pentru a rezolva forma, spațiul, culoarea, textura… La început a fost dificil, dar, după ce am înțeles care este diferența și care sunt modalitățile de rezolvare, a început să îmi placă. Cred că artiștii beneficiază și dacă învață să lucreze la dimensiuni mari, și la dimensiuni mici, chiar foarte mici, cum ar fi lucrările de grafică pentru benzile desenate.

Lucrând partea de grafică de la benzile desenate (care pot fi și la dimensiuni de 6 x 4 cm, dificile, îți ia foarte mult ca să devii un maestru în materie), la crearea caracterelor și la perspectivele de interior specific pentru film și reclame de televiziune, care adesea includ caractere specifice cât și scene complexe de stradă, toate la dimensiuni mici, necesitau să înveți să desenezi foarte bine figura umana și să te familiarizezi cu spațiul arhitectural, unde altfel gândești despre spațiu, formă și culoare.

 

Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?

 

Arta este viața mea. Mă consider un navigator și, ca atare, întotdeauna caut un răspuns la o nouă întrebare, încerc să văd lucrurile dintr-o perspectivă nouă și consider că nimic nu este rezolvat definitiv. Cu mult timp în urmă în Chicago, luam parte la o expoziție de pictură. Lucrarea mea era însoțită de un text care conținea o întrebare și un răspuns. Întrebarea era: „Cum te vezi la sfârșitul vieții?” Răspunsul a fost: “Vreau să mor urcând.” De aceea am plecat din țară în 1981. Atunci am înțeles că vreau să navighez prin lume și explorarea va continua până la sfârșitul inevitabil.

Și, pentru că văd arta în contextul cultural, social, economic și istoric, îmi place să citesc despre aceste subiecte. Pentru mine, este singurul mod în care arta are sens. Deci citesc mai mult despre politică, istorie și filosofie care au un efect direct asupra societății civile, dar și asupra artelor în general, efect care poate să fie pozitiv sau negativ. Istoria ilustrează aceste adevăruri. În trecut, perioadele de prosperitate economică au dus la schimbări sociale și la înflorirea culturii și a artelor. Deși sunt multe, două dintre aceste perioade din istorie sunt perioade de o distincție aparte și în mod clar ilustrează interdependența dintre artă și cultură pe de o parte, și economie și politică pe de altă parte. Mă refer la perioada Renașterii și la cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea în Statele Unite ale Americii, mai exact în New York, care atunci a devenit centrul artei mondiale și care continua să fie locul unde majoritatea inovațiilor și trendurilor în artă au loc. Și, începând cu anul 1982, am fost privilegiat să fac parte din această perioadă unică în istoria artei contemporane.

În ceea ce privește activitățile de recreere, ce mă relaxează deosebit de mult sunt excursiile pe munte, lucru firesc din moment ce am copilărit în Sinaia. Sunt foarte inspirat la munte. Sus, în inima munților mă inspiră măreția și liniștea, care îmi vorbesc în taină. Eu le numesc „vocile tăcerii” și în creativitatea mea artistică vreau să se reflecte acele voci.

Deci, oriunde aș fi, gândurile și emoțiile mele rezonează cu arta.

Unde vă vedeți peste 10 ani ?

 

Voi continua să navighez, să explorez și să urc tot mai sus.

 

Este o altă întrebare la care doriți să răspundeți ?  Care este? Formulați răspunsul …

 

 

Am, de fapt, doua întrebări la care aș dori să răspund. Fiind un emigrant care a trăit în Statele Unite ale Americii de 36 de ani,  una dintre întrebări este: Cum te-a schimbat mediul în care trăiești în America? Iar cealaltă: Regreți că ai plecat din România?

 

 

 

Începutul în State a fost o schimbare enormă, plină de încercări foarte dificile, ceea ce, de fapt, se întâmplă cu orice emigrant nou aici. Venind din România comunistă a anului 1981, totul era atât de nou și diferit și descopeream o societate foarte liberă, în contrast cu cea pe care am lăsat-o în urmă. Se părea că trebuie să iau totul de la început, ceea ce era mult mai dificil în perioada de dinaintea internetului pentru mass consumption (nu exista Google, YouTube, Social Media, Smart Phone). Frica de necunoscut era constantă în primii ani, dar, în același timp, exista și bucuria de a învăța lucruri noi care compensa cu incertitudinea. Viitorul părea plin de posibilități palpabile care îmi dădeau entuziasmul necesar acelui început.

Modul în care am intrat în lumea artei a fost ceva de vis, dincolo de așteptările mele. De la început m-am înconjurat de artă când, în primul an, am lucrat la Muzeul de Artă din Cleveland, după care am fost admis la School of Art Institute of Chicago, unde clădirea principala era în mod fizic conectată cu clădirea Muzeului de Artă. O asemenea combinație era un loc ideal de a studia arta, considerat atunci la cel mai înalt nivel în Statele Unite ale Americii.

După absolvire în 1988, m-am mutat la New York care era și este și acum capitala mondială a artei, cu multe muzee și galerii și o întreagă elită din lumea artei pe care urma să o descopăr, un loc ideal pentru un tânăr artist. Nu tot ce am descoperit era de calitate, dar era bine să știu că există. Poți să înveți o lecție și de la arta de proastă calitativ. Însă erau numeroase galerii unde se descopereau noul și trendul în artă la intervale frecvente și creativitatea atingea vârfurile cele mai înalte. Era o scenă fascinantă la același nivel cu scena socială în lumea artei. Era sentimentul de libertate de exprimare pe care îl vedeam pretutindeni, dar care era mult mai pronunțat în lumea artelor. Bun, rău sau indiferent ce era expus spre a fi văzut, fie că îți plăcea sau nu, aveai îndoieli sau te lăsa indiferent.

În acel context, am înțeles că tot ceea ce știam despre artă trebuie reconsiderat în mod repetat și pus în altă perspectivă. Acceptând să trec dincolo de propriile mele limite, a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Nu poți să te dezvolți ca artist dacă nu treci prin cele mai grele încercări care sunt eliminarea propriilor tale limite.

Iar acum, răspunsul la întrebarea dacă regret ca am plecat din Romania. Nu! Romania a fost și întotdeauna va fi în inima și în mintea mea.

 

Înainte de a vă mulțumi neformal pentru acest dialog interesant vă rog la final să adresați un gând pentru cititorii acestui interviu care descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic.

 

 

Întotdeauna fiți deschiși și acceptați încercările care se ivesc în carieră și în viață. Revizuiți adesea tot ceea ce credeți și gândiți. Validarea ideilor tale nu se va întâmpla într-un vid, ci numai atunci când stau alături de ideile altora.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Aici se termină interviul. Ce putem spune acum ? Răspunsuri foarte interesante, o experiență demnă de urmărit, o profunzime a gândirii de la care avem cu toții de învățat, indiferent de domeniul în care am reușit să ne exprimăm, ori am fost obligați să trăim, din cauza contextului nostru particular.

Viața merită trăită și are o savoare deosebită mai ales când cunoști asemenea personalități. Mulțumim pentru tot, domnule Mihai Iordache!

Semnează pentru conformitate, un admirator fidel,

Bunescu Aristotel

 

 

Publicitate

3 gânduri despre „Mihai Iordache: ,,Sunt și întotdeauna voi fi român, dar, ca artist, mă plasez în contextul cultural internațional”

  1. Pingback: MIHAIL IORDACHE – VERNISAJ “LUMEN CORDIS” – MAMCO PAVEL ȘUȘARĂ | Modernism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s