Invitațiile Doamnei Pictura: Emilia Trandafir este o mare iubitoare de istorie

Un pictor aparte în peisajul artelor vizuale din țara noastră îl ocupă doamna Emilia Trandafir, prin stilul în care lucrează, prim modul său generos de a ajuta pe toată lumea – asta este o excepție într-o lume a concurenței foarte dure – dar și prin tematica din tablourile sale.

d

Emilia Trandafir în mijlocul lucrărilor. Imagine din arhiva personală

Mulți pictori se opresc la peisaje, alții preferă să își demonstreze virtuozitate făcând în general portrete, alții se opresc la celebrele naturi statice, pe care au deprins de fapt cum se fac primii pași în lumea infinită a picturii, cea care generează atâtea și atâtea bucurii.

Doamna Emilia Trandafir este printre puținii pictori care au reușit să transpună în tablourile lor fiorul inefabil al istoriei. Fie prin figuri marcante, Ștefan cel Mare, ori Dimitrie Cantemir, fie prin case care au trăit epoca de glorie în alte perioade de timp.

d

Mare pasiune pentru temele istorice.

Iată interviul pe care la acordat:

Pictorii români care îmi plac?

Greu de răspuns la această întrebare pentru că toți îmi plac, dar dintre toți am să amintesc aici pe cei pe care eu îi admir în mod deosebit. Pictorii din județul meu, județul Dâmbovița și aici aș numi pe marele nostru Nicolae Grigorescu , maestrul Petre Marin Constantin și pe Gheorghe Petrașcu. Iar dintre cei contemporani, pot spune că mă fascinează lucrările artistului Eugen Raportoru.

d

Cu gândul la următoarea expoziție. Imagine din arhiva personală

d

Doamna Trandafir va urează să fie tot anul 2018 plin de bucurii adevărate. Imagine din arhiva personală.

Care sunt pictorii de peste hotare care v-au impresionat în mod deosebit?

Cum am trăit 15 ani în Spania, am avut ocazia să vizitez muzeele: Prado, Tissen și Regina Sofia, o mulțime de biserici, catedrale și case memoriale ale marilor pictori spanioli cum ar fi Picasso, Dalí, Velasquez, El Greco, Goya, Joan Miró, Ribalta, Calatrava.

 Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Joan Ripolles, pe Arturo De La Guardia și să fiu un an eleva pictoriței Mari Carmen Vidal. Toți aceștia sunt din Comunitatea Valenciană, comunitate unde eu am locuit. Dar pictorul care mie îmi place cel mai mult este Leonardo Da Vinci. Acest geniu m-a fascinat din totdeauna.

  • În momentul de față, ce lucrare este pe șevalet ?
d

Lucrare semnată E. Trandafir

Pe șevalet, la această oră, am trei lucrări, una de 1,50/1 m în care voi reprezenta familia mea (bunici paterni, materni, părinții mei, copiii și nepoțeii).

Cea de-a doua, o casă din cartierul unde am copilărit, tablou care îmi va completa colecția de case din viitoarea expoziție. Iar cea de-a treia este o lucrare cu care voi participa luna viitoare la o expoziție de grup organizată la Galeria Labyrinth.

d

Lucrare semnată E. Trandafir

  • Cel mai recent tablou finalizat este ?

 Astăzi am finalizat o altă lucrare. Se numește ” Case din Pietroșița „. Zilele trecute am finalizat portretul lui Dimitrie Cantemir.

Trebuie să știți că sunt o mare iubitoare de Istorie, drept pentru care am o colecție de lucrări care reprezintă domnitorii noștri.

 

d

Lucrare semnată E. Trandafir

  • În ce măsură colecțiile de muzeu sunt o sursă de inspirație, o etapă de acumulări, locul unde doriți să tezaurizați și dv peste vreme cele mai importante lucrări ?

 Îmi plac operele tuturor artiștilor, dar nu m-am inspirat niciodată din lucrările nimănui. Îmi place să cred că eu am stilul meu și fiecare artist are stilul lui. Nu vreau să copiez pe nimeni. Acest lucru mi l-a inoculat foarte adânc în memorie profesorul meu Mihai Șerbănescu. Intr-o discuție cu el despre artă mi-a zis așa: „dacă copiezi un pictor este ca și când ai scrie Luceafărul și te-ai iscăli dedesubt cu numele tău „. Acest lucru m-a marcat pentru totdeauna. Referitor la tezaurizarea lucrărilor, mi-ar plăcea să rămână în casa unde m-am născut, ca să poată fi admirate de toți iubitorii de artă.

  • Ce sfătuiți un părinte care are în față un copil cu înclinații la desen, dar îi place să și danseze, ori să pună pe hârtie povesti? Să încerce și alte arte, ori să insiste pe o direcție ?

 Părinții care au copii cu mai multe pasiuni să se înarmeze cu foarte multă răbdare. Și spun acest lucru deoarece copii își vor da seama ce doresc mai mult și își vor alege singuri ce vor să facă mai departe.

d

Lucrare semnată E. Trandafir

  • Ce vă doriți mai mult pentru anul 2018?

În acest an îmi doresc să finalizez proiectul ” Case din satul meu” și să îl pot arăta tuturor intr-o viitoare expoziție. Tot în acest an mi-am propus să vizitez Muzeul Louvre sau Muzeul Vaticanului.

–––––––––––––––––––––––––––––––-

Aici se termină interviul nostru acordat, cu multă amabilitate de artistă. Dar nu și datele despre viața sa.

Pentru cei care doresc să o cunoască mult mai bine, iar ei sunt foarte numeroși, iată un răspuns lămuritor, în acest sens, primit cu ocazia unei alte discuții:

,,Din anul 2000 am locuit în Castellon, Spania, într-un oraș cu una dintre cele mai mari comunități de români, după cea din Madrid. Aici am făcut un curs de pictură pe ceramică și altul de pictură în ulei, la clasa prof. Mari Carmen Vidal din Onda, Castellón. Deși eram foarte ocupată, făceam voluntariat la Crucea Roșie, eram membră a grupului folcloric ” Almas Rumanas”( Suflete românești) de la Asociația Românilor, am avut timp și de ieșire în aer liber și am redat pe pânză o parte din frumusețile văzute. Dar, dragostea pentru această artă a pornit de la vârsta de 10 ani, când am descoperit atelierul pictorului Mateescu din Târgoviște. Eram fascinată de lucrările acestui pictor. Treceam prin fața atelierului de câte ori aveam drum și rămâneam la geam hipnotizată de amalgamul de culori de la lucrările expuse pe pereții atelierului. Atunci mi-am zis ca asta voi face cândva. Acest cândva a venit abia când am ajuns în Spania. Apoi, am făcut Școala de Artă „Octav Enigărescu ” din Târgoviște la clasa maestrului Mihai Șerbănescu. Din primul, an am început să particip la concursuri și la expoziții de grup. Am foarte multe participări de atunci. Numai în anul 2017 am participat la 10 expoziții de grup. Cea mai importantă a fost cea de la Sala Constantin Brâncuși de la Palatul Parlamentului. Am o mulțime de diplome de participare, dar și câteva diplome de excelență ( şi o medalie) cât și două premii, unul special acordat de Revista „Armonii Culturale” și un altul acordat de ” Radio Pro Diaspora”, în cadrul Concursului Internațional ” Univers Romanesc XXL”.

––––––––––

Vă lăsăm în compania tablourilor sale.

Personal, mă gândesc la Doamna Trandafir,  care locuiește în Târgoviște, dar vine foarte des la București, pentru a participa la expoziții de pictură, ori la alte evenimente pe care o interesează foarte mult.

Cu un asemenea prilej, mi-a arătat o frumoasă colecție de tablouri care poartă semnătura sa, cu multe lucrări valoroase. Cele mai interesate au rămas, pentru mult timp în tezaurul cu cele mai prețioase lucruri din memorie.

Un admirator fidel,

Bunescu Aristotel

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s