Invitațiile Doamnei Pictura: Ion Șerban, revelația anului 2018

Pentru un slujitor cuvintelor, așa cum sunt eu de la terminarea studiilor, folosirea superlativelor este un domeniu dificil. Dar, ce te faci, când rareori ele sunt chiar necesare?

Te întâlnești, prin voia lui Dumnezeu, cu un foarte mare creator. Atunci, noțiunile își pierd sensul și fiecare vorbă o simți că nu spune adevărul întreg.

Așa a fost cazul cu domnul Ion Șerban, din Hunedoara. M-am oprit, cu greu,  la formula ,,revelația  anului 2018”, chiar dacă suntem numai în luna a doua.

Este un risc asumat. Nu îmi asum însă riscul de a afirma răspicat că domnul Ion Șerban este și revelația actualului deceniu, ori a ultimelor decenii, iar asta doar pentru a nu leza sensibilitatea, uneori exacerbată, a numeroșilor pictori pe care am avut șansa să îi cunosc și să scriu despre ei, în această lungă perioadă de timp.

Dar, să dăm acum posibilitatea creatorului Ion Șerban să vorbească, iar eu să vă ofer, o minusculă selecție din impresionantul său regat artistic… A fost foarte dificil de ales, vă rog să mă credeți ….

d

Lucrare de Ion Șerban

d

Lucrare de Ion Șerban

 

d

Lucrare de Ion Șerban

d

Lucrare de Ion Șerban

d

Lucrare de Ion Șerban

Care sunt pictorii români care vă plac în mod special ?

Dintre pictorii romani, favoriții mei sunt următorii: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Corneliu Baba !

s

Pictorul Ion Șerban cu pipă. Imagine din arhiva personală

 

–         Dintre pictorii de peste hotare, numele cele mai importante pe care le apreciați sunt ….

Pictori din toata lumea, să încerc, sunt mulți, dar în fine, iată câteva nume: Diego Velasquez , Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Francisco  Goya, Giovanni Battista Tiepolo, Ilia Efimovici Repin, Calude Monet și Salvador Dali !

d

Lucrare de Ion Șerban

 

–         Cel mai recent tablou finalizat este ?

Cel mai recent tablou finalizat este o adaptare după marele Rembrandt! El este un prilej permanent de descoperiri în arta redării figurii umane.

 

d

Lucrare de Ion Șerban

–         În ce măsură colecțiile de muzeu sunt o sursă de inspirație, o etapă de acumulări, locul unde doriți să tezaurizați și dumneavoastră, peste vreme, cele mai importante lucrări ?

 

Colecțiile de muzeu,vizionate pe viu sau prin alte mijloace  (albume cu ilustrații, proiecții video, ori numai filme), sunt foarte importante pentru artiști, ele sunt repere permanente !

 Să ne gândim spre exemplu la un pictor ca Peter Paul Rubens. Chiar ajuns la vârsta bătrâneții, deși avea cu un uriaș potențial creator, iar în spate său deținea o experiență impresionantă, cu un număr uriaș de tablouri lucrate, Rubens nu înceta să studieze operele înaintașilor, chiar și ale contemporanilor !

 

d

Lucrare de Ion Șerban

–         Ce ne puteți spune acum despre lucrările dumneavoastră ?

Lucrările mele !? Mă străduiesc să le fac! Mai departe nu pot controla nimic ! Posteritatea este imprevizibilă! Van Gogh …și am spus totul! Se poate și în sensul opus!

d

Pictorul Ion Șerban vrea o lume în care să fie mai puțină patimă. Imagine din arhiva personală

 

–         Ce sfătuiți un părinte care are în față un copil cu înclinații la desen, dar îi place să și danseze, ori să pună pe hârtie povești? Să încerce și alte arte, ori să insiste pe o direcție ?

Întrebare asta mă cam depășește.

Am fost în mare măsură autodidact și nu am nici har pedagogic. Cred însă că acel copil trebuie lăsat să-și urmeze chemarea, fără intervenții, doar asistat din umbră!

 O intervenție, oricât este ea făcută cu bune intenții, poate încurca toate cărările ! Dacă are cu adevărat chemare, tot acolo o să ajungă! Păcat să ocolească ! Poate sa vina în contact cu multe manifestări artistice.

Copilul netulburat, din instinct, alege ce trebuie . Așa văd eu lucrurile! Nu am pretenția că dețin adevărul. Este numai o părere.

d

Ion Șerban cu fiul său. Imagine din arhiva personală

Acum urmează ultima întrebare din acest interviu…Ce vă doriți pentru actualul an?

Pentru 2018, personal  vreau sănătate.

 Pentru omenire, mai puțină patimă, mai puțina ură, mai multă îngăduință și …virtutea smereniei !

d

Tânăr și … neliniștit. Imagine din arhiva personală a pictorului Ion Șerban

 

Vă mulțumesc foarte mult pentru acest dialog  consistent datorită conținutului răspunsurilor dumneavoastră. Vă doresc, din inimă, ca în acest an, dar și în viitorii să aveți multă sănătate, iar pentru umanitatea noastră, în general, ce bine ați menționat ,,mai  puțină patimă, mai puțina ură, mai multă îngăduință și …virtutea smereniei !

d

Lucrare de Ion Șerban

Aici se termină dialogul nostru, al doilea din ultima perioadă de timp.

d

Pictorul Ion Șerban visează la o umanitate în care să fie mai multă îngăduință. Imagine din arhiva personală

 Am îndrăznit să solicit domnului Ion Șerban un nou episod, din mai multe motive: el este un om profund, iar opere sale îți taie respirația.

 Sigur, mai sunt și alte motive, dar….sper să vină și episodul trei în viitor….

Până atunci, sănătate și …smerenie.

Semnează un nou admirator fidel,

Bunescu Aristotel

f

Lucrare de Ion Șerban

d

Lucrare de Ion Șerban

d

Lucrare de Ion Șerban

 

d

Lucrare de Ion Șerban

d

Lucrare de Ion Șerban

Publicitate

2 gânduri despre „Invitațiile Doamnei Pictura: Ion Șerban, revelația anului 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s