Cristina Tudorache:  ,,Pictura așează și echilibrează lucrurile în viața mea”

 În copilărie și adolescență am avut și eu câteva perioade de vis, cu zile însorite la Eforie Sud. Peste ani, călătorind în cele mai prețioase zone ale tezaurului cu amintiri, atmosfera de la Eforie domină imperial orice altă rememorare.

c

O ipostaza a autorului. Lucrare de Cristina Tudorache

,,Cum este oare să trăiești o viață întreagă acolo? ” mă întrebam fără să pot schița măcar existența unui localnic.

Drumurile și investigațiile prin ateliere, expoziții și muzee, prin destine unice ale artiștilor, m-au dus și la…Eforie. Am descoperit acolo un creator care prin expresionismul abstract reușește să își facă un drum în artele vizuale.

Interlocutorul nostru de astăzi este Cristina Tudorache din …Eforie Sud.

Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…

Mă numesc Cristina Tudorache, m-am născut  pe 27 martie 1979  în Constanța , pe care am părăsit-o de zece ani pentru Eforie Sud, un loc frumos, liniștit, boem, care mă încarcă pozitiv zi de zi .

Am absolvit Facultatea de Arte Plastice și Masterul în cadrul Universității Ovidius Constanța, la clasa profesorului Conf. Univ. Dr. Gheorghe Caruțiu și sunt membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, Filiala Constanța 1.

d

Lucrare de Cristina Tudorache

Pentru ce ați ales pictura și nu muzica ?

Nu știu, nu mi-am testat niciodată calitățile vocale (spre bucuria celor din jur), cât despre pictură, cred ca ea m-a ales pe mine. A venit în viața mea exact atunci când aveam nevoie de ea și, privind în urmă, cred că a fost cea mai frumoasă provocare pe care am primit-o și, poate de aceea, a decurs totul atât de natural și firesc.

Care tehnici  sunt preferatele dumneavoastră ?

Folosesc orice tehnică pe care o pot controla și mă poate ajuta să mă exprim. Aproape toate lucrările sunt realizate în tehnici mixte, așa pot reda mai bine elementele limbajului plastic, în special asocierea dintre linie și pată, care amplifică dinamica în compozițiile mele, devenind astfel tușa personală și recognoscibilă. Iubesc și folosesc negrul în ciuda tuturor prejudecăților, tocmai pentru forța, autoritatea, eleganța, misterul și modernitatea pe care le exprimă.

d

Lucrare de Cristina Tudorache

Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețele mari ?

Clar, suprafețe mari. Expresionismul abstract, curent pe care îl urmez, impune o dimensiune generoasă, tocmai pentru că actul picturii se manifestă spontan, rapid, urmând un gest de evadare spirituală, o emoție și o trăire irepetabilă. Nu îmi plac detaliile și nici spațiile care mă limitează.

Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?

Pictura așează și echilibrează lucrurile în viața mea. Muncesc mult, meseria mea nu are nicio legătură cu lumea artei, dar îmi oferă independență și stabilitate și, recunosc, îmi întreține financiar și pasiunea pentru pictură.

Iubesc marea, fotografia, designul interior și timpul petrecut alături de oamenii dragi.

d

Lucrare de Cristina Tudorache

Unde vă vedeți peste 10 ani ?

N-am nici cea mai mica idee, nu-mi fac proiecții pe perioade atât de mari de timp, ar fi o risipă de energie și m-ar limita să privesc doar intr-o singură direcție și să ratez lucrurile importante. Oricum, pictura va exista și în acel moment în viața mea și sper să mă exprim la fel de liber și asumat cum o fac acum.

d

Lucrare de Cristina Tudorache

Este o altă întrebare la care doriți să răspundeți ?  Care este? Formulați răspunsul …

Nu am o întrebare anume, dar aș vrea să menționez un lucru. Eu cred foarte tare în legea compensației și cum pictura îmi oferă atât de multe satisfacții, am considerat că trebuie să ofer ceva la schimb, astfel că, organizez o tabără de creație plastică la Eforie Sud, care este deja la a 3- a ediție oficială și care capătă greutate prin prezența unor artiști valoroși și apreciați.

d

Lucrare de Cristina Tudorache

Înainte de a vă mulțumi neformal pentru acest dialog interesant vă rog la final să adresați un gând pentru cititorii acestui interviu care vă descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic.

d

Lucrare de Cristina Tudorache

Și eu vă mulțumesc, atât dumneavoastră cât și celor care vor avea răbdarea și interesul de-a parcurge acest material și voi termina citându-l pe Franz Kline, un nume reprezentativ al artei abstracte : „Proba ultimă a picturii, fie a lor sau a mea, este dată de răspunsul la întrebarea :<< Răzbate emoția pictorului >>? ’’ Mulțumesc !

Da, sigur că răzbate până la noi.

Aici se termină dialogul. La finalul lui rămâne emoția care a ajuns și până la noi…Acum avem noi și noi argumente să visăm mereu la spațiul de visare care a fost, este și va fi Eforie…

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s