ZuZu Caratănase a câștigat Premiul „Arco di Traiano” la Benevento (Italia)

Anotimpurile trec liniștite, lunile și zilele tot așa. Este o vreme pigmentată de semnalul următor: ,,Caratănase a obținut un nou premiu”.

Dintre artiștii valoroși pe care i-am cunoscut în cercul de prieteni care activau în jurul regretatului profesor de pictură Ion Lazăr de la Universitatea Națională de Arte din București, se află, pe un loc special, ZuZu Caratănase.

d

Felicitări pentru ZuZu Caratănase! Imagine din arhiva personală

 

Îl știu lucrând în atelierul de la UNArte, precum și de la memorabilele zile petrecute în taberele de la Arcuș, ori din atelierul lui Ion Lazăr.

Deseori, aceste amintiri sunt scoase la lumina actualității de vești despre noi premii obținute în țară și peste hotare de către ZuZu Caratănase.

Așa s-a întâmplat și acum, când am aflat, cu bucurie neformală, că impresionantul său palmares a mai primit un element important: Premiul Arco di Traiano la Benevento, Italia.

    Artistului plastic ZuZu CARATANASE i-a fost decernat Premiul „Arco di Traiano” în cadrul Concursului Internațional de Artă Contemporană ce s-a desfășurat la Benevento (Italia). În cadrul ceremoniei de premiere acesta a declarat: „Mărturisesc faptul că sunt foarte bucuros pentru acest aspect. Consider că acest premiu nu este doar al meu, ci și al celui care m-a învățat cum stau lucrurile cu această profesie și mereu am fost susținut de către acesta, adică Florin Stoiciu. (…)”

d

Un nou premiu în palmaresul său bogat. Imagine din arhiva personală

         Pentru acest concurs de prestigiu au fost selectați să participe circa 100 de artiști de pe diferite coordonate geografice ale globului. Au fost creatori din Italia, Statele Unite ale Americii, Mexic, China, Iran, România și alte state.

         ZuZu Caratănase a fost ales să reprezinte România la această ediție a concursului de la Benevento (Italia) cu un desen de 100 x 70 cm intitulat „Ritual”.

         Iată acum, ce a declarat în exclusivitate pentru redacția noastră ZuZu Caratănase :

    „Cred că această performanță nu este doar una personală, ci și una a artei românești în egală măsură.  Mă bucur nespus de mult pentru că am reprezentat România la un astfel de eveniment de o anumită anvergură. Promit că nu mă voi opri aici, pentru că eu cred foarte mult în ceea ce înseamnă ZuZu Caratanase ca artist plastic.  Mă cunosc foarte bine și știu că sunt intransigent și insurmontabil până nu materializez dezideratele mele.”

     Zuzu Caratănase deține o experiență artistică de 18 ani și un c.v. impresionant unde a acumulat 30 de expoziții personale și a participat sau a fost invitat la peste 300 de expoziții de grup în circa 20 de țări.

    Zuzu Caratănase a obținut câteva zeci de premii, medalii și distincții, atât în țară cât și în străinătate. A predat și a fost profesor invitat la șapte universități și academii de artă din Belgia, Bulgaria, Italia, Republica Moldova și România. Lucrările sale se găsesc în peste 20 de colecții muzeale din Bulgaria, Canada, China, Franța, Italia, Japonia, Polonia, România și Spania.

       Este supranumit „liderul generației sale” sau „cel care a întrezărit o nouă vârstă de aur a graficii și gravurii românești”.

     În primăvară care va veni peste puțin timp va avea o nouă expoziție personală la Sulmona (Italia), iar apoi pe 16 martie, la Târgu Jiu.

    Pe data de 14 mai, de ziua lui – LA MULTI ANI ! cu anticipație și simpatie – va fi la Galați și îl vom găsi într-o altă expoziție personală în tandem cu bunul său prieten artistul ceramist Ovidiu Ionescu, plus câțiva invitați precum Daniela Frumușeanu, Răzvan Dragoș, Marius Barb, Ibrahima Keita și maestrul Napoleon Tiron. Iar la începutul lunii noiembrie, în București, va pregăti cea mai importantă expoziție personală a acestuia, declarând că „va fi o expoziție spectaculoasă și inegalabilă”.

    Pe lângă aceste manifestări culturale de valoare, artistul premiat acum în Italia participă la expoziții importante de grup, pe plan național și internațional.

       Este și un organizator de evenimente culturale, fapt pentru care 2018 va fi un an încărcat cu astfel de manifestări pentru el unde implică plasticieni din țară și de peste hotare. Este membru în Comisia Națională a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și este angrenat totodată de aproape doi ani în conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu un număr de peste 5.500 de artiști. Așadar, ZuZu Caratănase nu are timp să se plictisească…

Un admirator fidel,

Bunescu Aristotel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s