Invitațiile Doamnei Pictura: Mihail Gagea, revelația deceniului 

Truditorii din lumea cuvintelor știu valoarea superlativelor și le folosesc foarte atent, deoarece rămân scrise peste vremuri.

Foarte rar am apelat la formula ,,revelația anului”, atunci când cu adevărat descopeream un artist special, care merita o evidențiere aparte.

d

Lucrare semnată Mihail Gagea

Sigur, în lumea fascinantă a creației, ierarhizările sunt fatalmente subiective, dar … uneori, simți că primești un semn din lumea divină.

,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic”.

 Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960.

Un asemenea șoc am avut când am cunoscut omul și opera domnului Mihail Gagea. Pentru asta am simțit nevoia să scriu….,,revelația deceniului”.

Să îl lăsăm pe eroul nostru să se prezinte singur:

d

Lucrare semnată Mihail Gagea

,,Sunt unul dintre cei care iubesc frumosul și arta în special chiar dacă

meseria mea este de inginer. Am o dublă ascendenţă, tatăl fiind originar din Iaşi, iar mama din Sibiel, de la ei moştenind talentul şi romantismul moldovean, cât si rigoarea ardelenească a lucrului bine făcut.

La îndemnul şi supravegherea tatălui care a absolvit Teologia la Bucureşti, devenind la început profesor la Facultatea de Teologie din Chişinău şi apoi preot în Ardeal, am început să pictez icoane pe sticlă şi lemn, desluşind în timp meşteşugul picturii bizantine, frumuseţea ei. Ca o completare a sufletului meu am început să pictez şi pictura laică,

impresionat de peisajele din zona Sibiului., de frumuseţea obiceiurilor şi tradiţiilor populare cat şi de fizionomia nobilă a ţăranului roman, fapt concretizat prin obţinerea premiului I la un Festival Naţional de pictură, în 1989, cu lucrarea Peneş Curcanul. O lucrare atipică deoarece era făcută în stilul icoanelor pe lemn.

 

d

Lucrare semnată Mihail Gagea

d

Sculptorul Călin Baciu și pictorul Mihail Gagea

Acesta a fost începutul. Au urmat expoziții personale și colective, premii, recunoașteri naționale și internaționale.

A ajuns acum să dețină propria galerie de artă la Sibiu. Dar, ce trist pentru artiști, ei nu pot să se mențină în viață doar cu lucrările lor, în afara câtorva excepții. Pentru asta, protagonistul acestor rânduri modeste lucrează din zori și până noaptea târziu. Multe ore sunt astfel răpite creației și oferite lucrurilor onorabile desigur, dar care îl scot temporar din sfera magică a armoniilor cromatice, din lumea sfinților așezați frumos între rame bine alese.

Dar, slavă Domnului, omul nostru știe să facă alegeri și nu întâmplător el s-a oprit la pictura religioasă bizantină. Întrebat ce l-a determinat să facă această alegere, el a răspuns cu mare sinceritate:

 

d

Iarna la Sibiel. Lucrare semnată Mihail Gagea

,,Dorinţa de a transforma rugăciunea într-o rugăciune vizibilă pentru ochiul omenesc pe care orice om să o poată simţi şi vedea. De asemenea dorinţa de a sta cât mai mult în preajma lui Dumnezeu, de a privi în măreţia Lui, chiar dacă timpul era potrivnic…

d

Iarna la Sibiel.Lucrare semnată Mihail Gagea

Iată ce scrie despre el un foarte bun prieten, regretatul pictor Petru Ovidiu Dumbrăveanu:

 

d

Munții Apuseni. Lucrare semnată Mihail Gagea

 „Pictorul Mihail Gagea, de peste două decenii a părăsit pictura laică în favoarea celei religioase. Spirit introvertit, meditativ, evlavios, a găsit în pictura de icoane un mijloc de purificare sufletească, de apropiere de Dumnezeu. În concepţia sa de viaţă este adeptul apărării

şi cultivării valorilor morale ale credinţei creştin-ortodoxe. A fost crescut de mic în acest spirit de către tatăl său, preacucernicul profesor preot Pavel Gagea, apărător al ortodoxiei strămoşeşti împotriva Bisericii Ortodoxe protejate, după 1945, de puterea comunistă. Mihail

Gagea pictează icoane dintr-o intuiţie plastică de excepţie. Ele sunt încărcate de Har, calitate tot mai rar întâlnită la mulţi iconari. Pictorul de icoane care urmăreşte în munca sa finalitatea mercantilă, comercială, oricât de poleită şi meşteşugită ar fi ea, se depărtează de esenţa picturii religioase, Harul, pe care Dumnezeu îl dă numai acelor pictori care cred în totalitate şi necondiţionat în el. Icoanele lui Mihai, departe de a fi comerciale, atrag prin spiritul lor, prin încărcătura harică. Ele respectă în esenţă tradiţia neobizantină românească, dar sunt creaţii originale, care-i definesc personalitatea.” (Cenaclul de la Păltiniş)

d

Munții Cibin. Lucrare semnată Mihail Gagea

Acestea au fost cuvintele. În urma lor rămâne certitudinea că ai cunoscut un prieten pe viață și îți pare foarte rău că l-ai descoperit abia acum. Să fie sănătos cu toată familia sa, să lucreze mereu în atelierul său de unde lansează în lume nu doar capodopere, dar și daruri inegalabile pe drumul nostru spre mântuire.

d

Ilustrație la poezia lui Blaga. Lucrare semnată Mihail Gagea

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s