Invitațiile Doamnei Pictura: Diamantul șlefuit Lenuța Rus

Căutările zilnice în lumea inegalabilă a artelor vizuale au, de multe ori, rezultate spectaculoase. Precum căutătorul de pietre prețioase, sapi în adânc, iar în pământ, la un moment dat, se simte ceva tare…

Te întrebi emoționat, daca este o piatră de râu, un lemn îngropat, un os al unui om, ori animal, sau, în cele mai rare cazuri, o piatră de mare preț….

Un asemnea eveniment am trăit eu zilele trecute, săpând am dat de un … diamant de mare preț.

,,Talentul este nativ, dar primit de la Dumnezeu, dar fără a-l cultiva este ca un diamant neşlefuit, nepus în valoare”, spune Lenuța Rus, un pictor autentic.

d

Lenuța Rus și una dintre lucrările sale. Imagine din arhiva personală

Dar, la urma urmei, cine este Lenuța Rus?

Detalii veți afla în interviul pe care l-a acordat, cu mare bucurie, agenției noastre de presă.

Deci….

Vă rugăm să vă prezentați la început …

M-am născut în 14 iunie 1968 în localitatea Gurahonţ, județul Arad. Am absolvit Şcoala Postliceală Sanitară – specialitatea igienă în 1968. Am fost îndrumată în această alegere de către părinţii mei care considerau, la vremea respectivă, că a fi pictor nu este o meserie care să-ţi asigure viitorul. Pe undeva, au avut dreptate, în acest moment fiind angajata Spitalului de Boli Cronice Sebiş.

d

Cu gândul la alte anotimpuri din natură și …tablouri. Lucrare de Lenuța Rus

De ce aţi preferat pictura şi nu muzica?

Pasiunea pentru pictură a fost foarte mare încă din copilărie. Îmi amintesc că la şcoală,  în pauză,  în loc să mă joc cu colegii mei, eu desenam pe ultimele file ale caietelor. Pe mulţi dintre colegi îi ajutam la desen. Trebuie să recunosc că în tinereţea mea am cântat şi la chitară fiind atrasă ca orice tânăr pe vremea aceea de Cenaclul Flacăra. Uneori mă apucă nostalgia acelor vremuri şi mai scot şi chitara din husă !

d

Cautăm, cautăm, dar uneori găsim…

Ani de zile am pictat, fiind un autodidact, am experimentat tot felul de tehnici, am studiat opera altor pictori, am făcut şi reproduceri în dorinţa de a învăţa, de a stăpâni tehnica picturii.

Momentul de răscruce, să-l numesc aşa  în viaţa mea, a fost anul 2008 când am cunoscut un mare om, un mare pictor din Arad, regretatul Mihai Takacs.  Acest om mi-a dat un nou sens vieţi , o viaţa în care culoarea este de importanţa oxigenului fără de care nu putem trăi.

d

Lucrare de Lenuța Rus

     „Arta este un tip de imbold înnăscut care pune stăpânire pe fiinţa umană şi o transformă în instrumentul său. Pentru a practica această lucrare dificilă este uneori necesar ca omul să-şi sacrifice fericirea şi tot ce face viaţa să merite să fie trăită pentru cineva obişnuit”, spunea Carl Gustav Jung.

    Mă regăsesc în cuvintele lui Jung şi dincolo de ele.

      Deşi nu am avut studii de specialitate, în 2008 am devenit membră a Cenaclului „Ion Andreescu” din Arad, unde datorită acestor oameni minunaţi am participat la expoziții colective și de grup: Salonul de vară Sala Clio, Arad 2008-2017; Salonul de iarnă Sala Clio, Arad 2008-2016; Salonul de acuarelă Sala Clio, Arad  2008-2015.

d

Pregătire superioară în lumea artelor…

În 2009 am participat împreună cu membrii Cenaclului „Ion Andreescu” din Arad la o                                                                                                                                                                                                                              expoziţie de pictură în localitatea Bekescsaba şi în 2016 în localitatea Gyula din Ungaria.

În 12 iulie  2011 am participat la expoziţia de pictură organizată de  „Tablouri de Vis”  –   Sala „  Constantin Brâncuşi „ la Palatul Parlamentului,  Bucureşti.

În  2 Septembrie 2011 am avut o expoziţie personală la Complexul Muzeal Arad

    Am avut bucuria de a participa la tabere de creație în Kétegyház ( 2009-20011 )  şi Békésszentandrás  în 2010 din Ungaria, tabără de pictură organizată de Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa pe Semenic, în august 2009 .

d

Lângă tablourile dragi…

Toţi aceşti ani de muncă nu au însemnat decât căutare, stiluri diferite, subiecte diferite, cromatică diferită, cu alte cuvinte învăţare. Starea de nemulţumire pot spune că a fost ca o constantă, pe toată perioada trăită până acum. Poate că aceasta stare o au toţi artiştii, dorinţa de a crea sublimul în pictură duce inevitabil la multă căutare, frământare interioară, nemulţumire.

Trăiesc acum bucuria de a studia pictura la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, urmând astfel calea spre desăvârşire ca artist plastic, visul meu din tinereţe!

Talentul este nativ, dar primit de la Dumnezeu, dar fără a-l cultiva este ca un diamant neşlefuit, nepus în valoare.

dd

Farmecul măștilor. Lucrare de Lenuța Rus

Simt ca mă nasc din nou, sub altă formă, şcoala având o mare influenţa în tot ce fac, prin însuşirea de noţiuni noi, de tehnici noi, schimbându-mi radical gândirea despre ce numim artă.

Am redat mulţi ani în picturile mele frumuseţile acestei lumi cu timiditate şi stângăcie. Acum pot să mă judec.

d

Lucrare de Lenuța Rus

Care sunt tehnicile preferate?

Vă pot spune ca picturile mele sunt făcute cu cuţitul de paletă, cu vopsele pe bază de ulei, pe pânză. Pensula am folosit-o foarte rar, pot spune că de cele mai multe ori când semnam lucrarea.

De când cu studenţia, am învăţat tehnici noi, pictura pe sticlă, pe lemn cu tempera şi emulsie făcută din gălbenuş de ou şi multe altele.

La facultate m-au învăţat să ţin şi pensula în mână, reuşind oarecum să scap de dependenţa mea faţa de cuţitul de paletă .

Vă simţiţi bine în lucrările de dimensiuni mai mici, ori preferaţi suprafeţe mari?

Eu sunt pictorul momentului, nu mă deranjează dacă o pânză este mare sau mică, contează doar acel moment de inspiraţie. Cel mai mare tablou pictat de mine numit Cosmic space a avut dimensiunea de 300x150cm. Majoritatea însă au fost de 50×60 cm. Miniaturi nu prea am făcut.

Ce ne puteţi spune despre viaţa dumneavoastră dincolo de pictură?

De fapt dincolo de locul meu de munca nu este altceva decât pictura!

Unde vă vedeţi peste 10 ani?

Bună întrebare! Peste 10 ani, la vârsta de 60 ani mă văd tot aici,  iubesc mult acest loc! Sper să mai pot picta şi nu mă supăr dacă mă mai invită ca şi până acum la expoziţii, tabere de creaţie cei care le organizează! Nu-mi doresc nimic mai mult decât să pot aduce un strop de culoare în continuare, pentru toţi aceia care iubesc munca mea.

Ceea ce am învăţat însă este că un artist trebuie să se reinventeze ca să existe, trebuie să găsească drumul său care să-l facă unic prin opera sa, lăsând  spiritul să funcţioneze liber, pur şi imaterial. Vă mulţumesc!

Și noi mulțumim mult pentru că am cunoscut, măcar și parțial, un om aparte, un artist de valoare, o experiență de viață fascinantă….

Toate aceste aspecte sunt fațetele unui diamant strălucitor. Asta înseamnă că primăvara asta o să fie foarte bogată, vara cu mult soare, toamna rodnică, iar iarna următoare foarte blândă. Să fim sănătoși cu toții până atunci.

Dar, pentru viitorul apropiat vă promitem solemn, un nou dialog cu  Lenuța Rus, un ,,diamant” frumos șlefuit.

Un nou admirator fidel,

Bunescu Aristotel

d

Un diamant frumos șlefuit

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s