Invitațiile Doamnei Pictura: Adelina Sasu valorifică confluența civilizațiilor

 

Într-o lume agitată și mereu în permanentă transformare, artiștii plastici își caută drumul spre recunoaștere prin diverse încercări, unele reușite, altele soldate cu eșecuri zgomotoase.

Pe fondul unor discuții aprinse despre valurile de refugiați din Siria, care invadează continentul european,  despre falșii căutători ai unei lumi mai bune, ori despre oamenii care au cu adevărat nevoie de susținere pentru a continua o viață amară, Adelina Sasu ne propune o suită de lucrări în care frumusețea motivelor ornamentale islamice se combină armonios cu însemnele heraldice ale altor civilizații. Rezultatul este cuceritor oferind noi valenții unei opere aflate în plină și puternică afirmare.

d

Adelina Sasu își prezintă opera și instrumentele. Mulțumim frumos. Imagine din arhiva personală

Cu convingerea fermă că ne aflăm în fața unui talent autentic, cizelat în timpul studiilor de specialitate, vom pune și noi umărul la promovarea unui om cu niște calități speciale – Adelina Sasu.

Este de remarcat drumul Adelinei Sasu în universul artistic. Ea a reușit să parcurgă, cu mult succes, cicluri separate de creație, dintre care cel mai important este cel al credinței.  Nu întâmplător, el a fost remarcat, pe bună dreptate:

 

Privind icoanele pe sticlă şi pe lemn ale pictoriţei simţi parcă o bătaie de inimă, o căldură care se degajă din sufletul dăruit de artist pentru tablouri precum „Intrare în biserică”, „Naşterea lui Iisus”, „Înălţarea”, „Sfinţii Petru şi Pavel” sau „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Sunt lucrări valoroase destinate să comunice spiritual într-o redare, nu a materiei, ci a conţinutului care se găseşte dincolo de făptura fizică. Putem conchide fără teama de a greşi, că în tablourile Adelinei Sasu, simţi prezenţa unui univers plastic coerent şi expresiv care conferă motivaţie majoră sincerităţii unui crez şi nobilă afirmare prin rafinat demers pictural notează Constantin Predescu.

Dar, acum a venit vremea să facem prezentările, în cadrul unui interviu pe care Adelina Sasu l-a acordat, cu multă amabilitate, agenției noastre culturale.

d

Adelina Sasu trăiește o interesantă experiență germană

Vă rog sa va prezentați.

Mă numesc Adelina Sasu, m-am născut în localitatea Aiud, județul Alba. Am absolvit Liceul de Muzica și Arte Plastice, specializarea Arte Plastice și Decorative din Alba Iulia, apoi am urmat Facultatea de Arte Vizuale, specializarea Arte Plastice (pictură), din Oradea continuând cu studiile Universitare de Masterat, domeniul Istorie, cu specializarea în Muzeologie, Cercetarea și protejarea patrimoniului cultural, din Alba Iulia. Din anul 2012 sunt membru al Uniuni Artiștilor Plastici din România.

Ce tehnici utilizați?

Tehnică mixtă pe pânză pot zice ca mă reprezintă cel mai bine. Combin acril cu culori de ulei, lacuri, suprapuneri de texturi, foita de aur, cupru și argint.

d

Lucrare semnată Adelina Sasu

Ce teme, subiecte se găsesc mai des în tablourile dumneavoastră ?

Folosesc motive ornamentale, motive heraldice, simboluri și jocuri geometrice care nu este suficient sa le privim direct; trebuie sa fie ”citite”, lăsând ochiul să urmeze o rețea continua de linii care radiază simultan în unul și mai multe centre.

Ce vă doriți pentru 2018?

Îmi doresc să-mi hrănesc sufletul cu bucurie (cărți, călătorii, familie, prieteni) să mă bucur de viața dată de Dumnezeu. Îmi doresc mult să finalizez cursurile intensive de limbă germană. Vreau să ajung  la un nivel ridicat de vorbire.

Sigur, urmăresc să deschid o expoziție personala de pictura și sa fiu conștientă că orice mi s-ar întâmpla, eu sunt mereu ocrotita de Dumnezeu și nimic nu se poate întâmpla fără ca el sa permită.

d

Lucrare semnată Adelina Sasu

Ce pictori români va plac?

Am cunoscut Marii Pictori Români în clasele primare, aici am luat contact cu pictorul Stefan Luchian, artistul care își concentra toată energia creatoare pentru natură, viață și pentru frumos. A rămas mereu în retina mea vizuală.

Dar străini?

Gustav Klimt este unul dintre pictorii străini care are un loc special în inima mea. A surprins în lucrările sale aspect ale tehnicilor Impresionismului, a împrumutat motive bizantine, grecești și egiptene. A integrat tehnica decorativă în picturile sale, a mixat noul cu vechiul și realul cu abstractul.

Aici se termină dialogul nostru lămuritor.

f

Lucrare semnată Adelina Sasu

Îi urăm interlocutorului nostru numai bine și să aibă parte de recunoaștere peste tot acolo unde este. Acum, artista parcurge o interesantă  experiență germană, dar prietenii din România o vor ajuta mereu, indiferent pe ce meridian al lumii va ajunge…

d

Lucrare semnată Adelina Sasu

Semnează cel mai nou admirator fidel,

Bunescu Aristotel

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s