Un dar aparte de 8 Martie: Universul artistic special al Petronelei Toma

Ca orice om serios, de 8 Martie, plec de dimineață să iau și eu niște flori înmiresmate pentru doamnele și domnișoarele din familia mea. Bine, dar ce oferim noi cititoarelor atât de fidele? Cel mai prețios pe care l-am păstrat special pentru această ocazie este o nouă experiență artistică descoperită, în cadrul unei expoziții colective organizată de  Galeria de Arta Elite Prof Art la Hotel Pullman Bucharest World Trade Center din Piața Montreal, de lângă Casa Presei. Acolo am admirat, cu încântare reală, patru lucrări purtând semnătura Petronela Toma. Am remarcat cu încântare tehnica diversă, genurile atrăgătoare, execuție de mare rafinament…

Au intrat în funcție motoarele gazetarului și astfel am reușit să aflu detalii despre autor.

  Doamna Petronela Toma, din Giurgiu, este un renumit profesor de matematică.  Dincolo de acest statut extrem de onorant, Petronela Tudor a făcut saltul în universul fascinant al armoniilor cromatice, volumelor și perspectivelor, pe minunatul tărâm al artelor vizuale.

d

Petronela Toma lângă ,,Petalele de suflet,,

   Dar, înainte de toate este mamă a două fete împlinite și fericita bunică pentru două nepoțele adorabile.

   Mi-a declarat că primii pași în artă au fost făcuți în…muzică, pe clapele pianului.

    În urmă cu cinci ani, în cadrul unei sesiuni de comunicări pentru elevii de liceu, pentru a face matematică mai atractivă, au fost găsite legăturile cu pictura prin fractali.

    Aici simt nevoia unei paranteze explicative. Fractalii sunt forme create cu ajutorul ecuațiilor matematice. Fractalul este o figură geometrică fragmentată ori frântă, care poate să fie divizată în părți, astfel încât fiecare este o copie miniaturală a întregului. Cuvântul fractal a fost introdus de matematicianul Benoit Mandelbrot și provine din latinescul fractus, care înseamnă spart, ori fracturat.

d

Începe arta aici…

Așa a început minunata sa poveste printre culori.

Acum le preferă pe cele acrilice ,,pentru intensitate, luminozitate și timpul rapid de uscare”. Dar a făcut și pictură pe lemn. Face și mozaic  ce presupune ,,răbdare și la care nu poți interveni ulterior”.             Mozaicurile sunt realizate cu multă minuțiozitate după desene proprii executate mai întâi pe suport de lemn.

d

Turnul ceasornicului, lucrare de Petronela Toma

Petronela Toma expune acum la expoziția colectivă organizată de GALERIA ELITE PROF ART patru lucrări, două în culori acrilice și două în mozaic. Primele se numesc Petale de suflet și Rubinele verii, iar lucrările de mozaic Turnul ceasornicului din Giurgiu și Cal.

d

Cal, lucrare de Petronela Toma

A avut în total, în acest scurt interval de timp pentru un artist, de cinci ani, cinci expoziții personale și șase expoziții.

d

Petronela Toma langa Rubinele verii …

Lucrările sale sunt în momentul de față răspândite în mai multe zone din România, dar și peste hotare și anume în Bulgaria și … Italia.

d

Raiul vieții, lucrare de Petronela Toma

Scriitoarea Dunia Pălăngeanu ne oferă taina succesului său: ,,Matemetica și poezia culorilor într-o călătorie îndrăzneață prin labirintul diamantin al sufletului avid de frumos”.

Un diamant în dar pentru Petronela Toma, pentru fetele sale, pentru nepoate, pentru toate sărbătoritele de 8 Martie, dar și în fiecare zi, minut și secundă!

d

Diamantul deja dăruit…

Termin cu o mărturisire a semnatarului acestor rânduri. Ultimele zile din București, înainte de a străluci din nou soarele biruitor, au fost extrem de friguroase, mohorâte, fără speranță… În tot acest timp, an avut un secret pentru a mă încălzi și a menține starea de bine. Secretul este reprezentat de lucrarea Petronelei Toma Rubinele verii.

Dacă mă gândesc bine, eu am primit un dar de la Petronela Toma. De fapt trebuia invers. Dar mă gândesc eu la un gest reparator…Pe foarte curând!

 

Aristotel Bunescu

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s