COSR caută viitorii campioni pentru România

Oficialii forului olimpic au pornit pe un nou drum, acela de a descoperi în școli tinerele speranțe ale sportului din țara noastră

...

Școala numărul 40 din București a fost recent gazda micuților handbaliști la acțiunea organizată sub patronatul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (CSOR), prin care se încearcă atragerea copiilor către sport, dar și descoperirea tinerelor talente, care, în următorii ani, ar putea face pasul către marea performanță și ar putea reprezenta țara la competițiile internaționale.

 

Două nume de rezonanță ale handbalului românesc, Alexandru Dedu, vicepreședintele COSR și șeful FRH și fosta jucătoare Cristina Vărzaru, câștigătoare de patru ori a Ligii Campionilor, le-au fost alături elevilor la partidele de handbal. Cei doi le-au vorbit despre beneficiile practicării sportului, i-au încurajat să continue să facă mișcare și i-au urmărit cu atenție la partidele de handbal pe care micuții le-au disputat.

”Sunt aici în triplă calitate: prima și cea mai importantă, ca iubitor de handbal și de copii. Mă bucur să observ entuziasm și lacrimi. Apoi, în calitate de președinte al FRH, am vrut să văd cum se desfășoară acest eveniment, iar a treia ipostază, din postura de vicepreședinte al COSR, mi-am dorit să văd cum putem organiza cât mai bine Gimnaziada. Ne dorim să fie un eveniment de real succes, iar ONSS-ul  (Olimpiada Națională a Sportului Școlar) ne poate da o bună practică. Vorbim despre bază, despre viitorul handbalului românesc și mă bucur că antrenorii și organizatorii sunt entuziaști. Este esențial ca elevii să facă sport, sănătatea vine cu mișcarea, sportul te obligă la o anumită disciplină, te învață să lucrezi în echipă, îți arată noi orizonturi, călătorești foarte mult” – Alexandru Dedu, vicepreședinte COSR.

”Sportul înseamnă sănătate până la un punct, iar sportul de performanță implică alte riscuri, dar copiii de acum sunt la vârsta la care practică sport pentru sănătate. Aceasta este vârsta la care micuții să-și dea seama care este sportul care le place și să continue, dacă sunt talentați. Sunt multe beneficii pe care practicarea handbalului le are: socializare, ieși din mediul tău, mergi în deplasări, te ajută în dezvoltarea ta ca om, apoi ca sportiv. La acest nivel se face selecția, acum se pun bazele pentru viitori mari campioni. Este o acțiune pe care o apreciez și mi-aș dori să existe astfel de evenimente mult mai des”- Cristina Vărzaru, secretar general adjunct FRH.

Și-au amintit de copilărie

Prezența în rândul elevilor i-a trimis pe cei doi foști mari campioni cu gândul la copilărie și la primele lor contacte cu sportul care le-a adus atâtea medalii, bucurii, satisfacții și notorietate.

” Dacă ar exista un viitor Alexandru Dedu pe teren, aici, nu mi-ar atrage atenția, nu ar prinde mingea și s-ar mișca foarte greu, așa cum o făceam eu la vârsta lor. Aceste momente mi-au trezit o senzație puternică de bucurie și nostalgie. Mi-aduc aminte de vremurile mele când eram ca ei. Dorința o aveam ca ei, dar ei sunt mult mai buni decât eram eu atunci” – Alexandru Dedu, vicepreședinte COSR.

”Îmi plac mult copiii și mă bucur să văd că sunt mulți care practică handbalul. Mi-am amintit cum eram și eu când eram mică, ce echipament purtam, cât de mândrăm eram de el, deși de cele mai multe ori îmi era foarte mare. M-am bucurat că sunt îmbrăcați frumos, în culori vii. Cristina Vărzaru era printre cele mai mici și evolua pe postul de coordonator de joc… Copiii de acum au avantajul , spre deosebire de mine, ca au aproape de ei modele, iar astfel de modele le pot da un drum în viață mult mai conturat decât am avut eu când eram mică ” – Cristina Vărzaru, secretar general adjunct FRH.

Toți visează să ajungă precum Cristina Neagu

Micuții sportivi care și-au disputat partidele de handbal au declarat, într-un glas, că idolul lor este Cristina Neagu, desemnată trei ani cea mai bună jucătoare a lumii. Fie că a fost vorba de băieți sau fete, toți au spus că visul lor este să ajungă să joace pentru echipa națională a României și să fie la fel de buni precum interul de la CSM București.

”Am văzut multă pasiune, fetițe plângând, mi s-a rupt sufletul, dar plânsul ca și fericirea fac parte dintre sentimentele pe care acest sport minuat ți le aduce. Nu poți câștiga tot timpul, dar și înfrângerile fac parte din frumusețea jocului” -Cristina Vărzaru, cvdruplă câștigătoare a Ligii Campionilor.

Gimnaziada, pariul pentru următoarele cicluri olimpice

Aflată la a treia ediție, „Gimnaziada” se va organiza anul acesta în premieră la Complexul Olimpic de la Izvorani (faza finală). Elevii celor mai bune școli din țară la 10 discipline alese în proiect vor avea astfel șansa să concureze în templul olimpismului autohton, locul de unde au plecat către marea performanță mai mulți mari campioni români. COSR va asigura mingi și echipament sportiv pentru școlile calificate la fazele finale, va oferi diplome și medalii și va asigura toate cheltuielile de transport, masă și cazare pentru sportivi și antrenori.

Calendar faza finală:

7-9 mai rugby tag, tenis de masă și badminton

10-13 mai handbal masculin

11-13 mai atletism

14-17 mai fotbal feminin și oină masculin

17-20 mai fotbal masculin și oină feminin

21-23 mai – volei masculin și șah

24-27 mai baschet masculin și volei feminin

*Faza finală la handbal feminin se va desfășura la Rm.Vâlcea între 24 și 27 mai, iar baschetul feminin la Ploiești în aceeași perioadă.

(Comunicat de presa sosit la redactie prin amabilitatea domnului Radu Levârdă)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s