EXCLUSIV – Anatoli Karpov se implică, la București, în ofensiva șahului românesc

Anatoly Karpov este la București. CE feminin din Slovacia este tot acum, iar băieții au terminat confruntarea continentală, în Georgia. Dacă ne gândim la turnee din țară – le așteptăm pe cele dedicate Centenarului – observăm că un an exemplar al șahului românesc 2017 este continuat cu 2018 plin de evenimente. Iată câteva opinii pentru agenția noastră.

d

Din nou la Bucuresti …

Sorin Iacoban, președintele FR Șah:,,Este o noi o onoare să fie iar la noi domnul Karpov la invitația federației și a Academiei de Studii Economice. El va susține luni (azi NR) o conferință, etapă în primirea titlului de Doctor Honoris Causa. La ora 13.30 este primirea la ministrul Tineretului și Sportului, iar la 15,00, la Primăria Sectorului 1 unde urmează să primim un spațiu pentru șah. Vreau să remarc faptul că acum Irina Bulmaga este pe locul 4 la CE sperând la o calificare în primele 14 care merg la Campionatul Mondial.

Faptul că în ultimii ani Karpov  a venit de două ori în România arată că țara noastră este o piesă importantă în șahul mondial. După locul 5 la fete și 7 la băieți la CE pe echipe, dorim să promovăm la echipa națională juniori foarte buni. Deac, Gavrilescu, Costachi la băieți, Lehaci și

 Vom găzdui CE de șah rapid, blitz și dezlegări pentru juniori cu 350 de participanți, la anul Campionatul Mondial de veterani și CE școlar. Mai precizez că elaborăm cu Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității AI Cuza un studiu cu două clase de elevi, una care joacă șah, alta care nu joacă”.

Legendarul Florin Gheorghiu își lansează trilogia

Marele maestru internațional Florin Gheorghiu: ,, Mă bucur mult că voi avea ocazia să îl revăd pe Karpov.  El a semnat una din prefețe. Integrala de șah Florin Gheorghiu, în trei volume, va fi lansată în luna mai la Salonul de carte de la Romexpo. Atunci o să fie reeditat și volumul 1, unde se relatează despre primul titlu de campion național, la 16 ani, o surpriză pentru toată lumea și pentru mine. În 61 am fost vicecampion mondial,  apoi în 63 campion mondial de juniori. Am fost maestru internațional, mare maestru internațional, cel mai mare înainte de campion mondial de seniori,  în 5 ani obținând toate titlurile. Eram un tânăr talentat. Am fost la 14 olimpiade, unde la 4 ediții am terminat neînvins la prima masă, asta înseamnă în tenis un titlu cucerit de Nadal sau Federer fără să piardă un set. Am fost de 3 ori am fost campion al SUA, am jucat cu 9 campioni mondiali, de la Botvinnik la Kramnik. Apoi 10 ani în top 10 mondial, fiind și locul 3 după Kasparov și Korcinoi”.

Ion Dobronăuțeanu, președinte adjunct al Uniunii Europene de Șah, a arăt aspecte ale prezenței jucătorilor români care activează pese hotare, Sabina Foișor, campioană a SUA, și Cristian Chirilă, tot în SUA: ,,Sabina Foișor va juca din 18 aprilie în CN din SUA alături de Anna Zatonskih (31 mondial), Irina Krush (45). Cristian Chirilă este în echipa lui Caruana, cel care va lupta pentru titlul mondial.  Cristian Chirila, 27 de ani, în prezent rezident in SUA, unde anterior a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Texas din Dallas,  colaborează cu renumitul club de șah Sinquefield Saint Louis.

La Berlin s-a desfășurat recent Turneul Candidaților cu un fond de premiere de 420.000 Euro pentru desemnarea șalangerului la titlul mondial. Formatul turneului a fost de 8 șahiști: Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaidjan), Vladimir Kramnik (Rusia), Wesley So (SUA), Levon Aronian (Armenia), Fabiano Caruana (SUA), Ding Liren (China), Alexander Grischuk (Rusia), Sergey Karjakin (Rusia). Învingător a fost Caruana, 25 de ani, care a arătat o combativitate apreciată, dar și o bună rezistența pe întreaga durată a concursului, acumulând 9 puncte din 14 partide, cu 1 punct peste Mamedyarov și Karjakin. Astfel, campionul mondial Magnus Carlsen, liderul necontestat al șahului mondial în ultima jumătate de deceniu, își va disputa titlul în luna noiembrie la Londra cu Fabiano Caruana”.

Asaltul juniorilor la echipa națională

Vladimir Danilov, vicepreședinte al FRȘ: ,, Vreau să remarc promovarea juniorilor la echipele naționale. Început cu 6 ani în urmă, cu participarea juniorilor la CN de tineret, procesul a dat rezultate. Deac, Costachi, Gavrilescu, Ognean sunt primele nume, dar mai sunt și alții. Sunt foarte multe șanse ca în echipa noastră de la Olimpiada din toamnă, de la Batumi, să avem trei juniori – Deac, Costachi, Gavrilescu. La fete, lucrurile sunt mai dificile, dar și aici avem o junioară la națională – Lehaci. După succesul obținut de Deac la națională, FR Șah a continuat procesul de promovare a juniorilor”.

Corneliu Pașcalău, vicepreședinte al FRȘ:,,Suntem în al doilea mandat al actualei conduceri a federației. Nu am schimbat strategia de promovare a tinerilor. La rândul meu, vreau să subliniez pepiniera bogată de talente. S-a văzut că participarea lui Deac la echipa olimpică e benefică. Vor veni și alți – Gavrilescu, Costahi, iar la fete Lehaci și Ema Obada. Școala Marilor Maeștri merge mai departe tot pentru pregătirea noilor generații”

Daniel Candea, mebru în Consiliul Director al FRȘ: ,,Îmi aduc aminte cât de mult m-a impresionat prezența lui Karpov în, România, în anii 80, când era campion mondial. La fel de bucuros pentru vizita sa sunt și acum, când a devenit o legendă, mereu aproape de șahul românesc, un adevărat simbol pentru copiii care sunt atrași în număr tot mai mare de sportul minții”.

Radu Șofran, consilier al președintelui FRȘ: ,, Eu vreau să subliniez că în perioada 13 -22 mai cei mai buni șahiști din țară își vor disputa titlul de campion pe acest an. Printre ei se vor afla Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Mihail Marin, iar la feminin Irina Bulmaga, Elena Luminița Cosma și Corina Peptan”.

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s