Încep cu o mărturisire: am primit șocul numărul patru, unul foarte plăcut și care s-a constituit într-o adevărată revelație – opera Luminiței Avădanei – Trofin, din Iași…

LUMINIŢA AVĂDĂNEI-TROFIN lângă Tratatul său de geologie imaginară…Ne putem imagina urcând scările din fundal pentru a ajunge, paradoxal, în străfundurile pământului, acolo unde începe o nouă lume…
Gânditorii care au urmărit evoluția umanității, au consemnat trei mari șocuri ale civilizației. Primul a fost în epoca antichității, când marea civilizație greacă nu a mai putut explica viața oamenilor cu principiile zeilor, al doilea a avut loc în Evul Mediu, când inițiații s-au blocat în subiectul legat de sexul îngerilor, iar al treilea, în epoca modernă, când oamenii de știință, care studiază infinitul mare, precum și infinitul mic, nu au găsit explicații la fenomenele lumii subatomice, unde sunt valabile alte legi față de universul ușor vizibil.
Pentru mine și pentru admiratorii artei vizuale în general, întâlnirea cu lucrările semnate Luminița Avădanei – Trofin este bucurie, pe care mă grăbesc să o împart cu dumneavoastră, stimați cititori…
Am scris deseori despre pictori și sculptori, dar mai rar despre ceramiști. În primul rând, este o elită de creatori mai puțin numeroasă, în al doilea rând, mereu am observat la ei un mister care se lăsa greu luminat, dar, dacă aveai instrumentele necesare reușeai să pui în valoare un univers fascinant.

Tratatul de geologie imaginară, lucrare impunătoare, dimensiuni 290 x 150 cm
Așa a fost și cu descoperirea creațiilor Luminiței Avădanei – Trofin. După ce Dumnezeu a creat pe om din țărână, alți creatori mai mici au făcut lumea lor din lut. În această nobilă categorie intră și protagonista rânduri pe care le citiți.
Remarcabilă este tehnica ceramicii glazurate…, care trece o dublă probă a focului.
După realizarea formei din argilă, se usucă la 960 de grade, se pictează apoi cu glazură și se arde din nou la o temperatură superioară de peste 1000 grade. De cele mai multe ori, artista se oprește la 1060 de grade.

Detaliu din tratat…
Pentru cei care nu cunosc încă bine lucrările sale, vor vedea un nou început de lume, vor căpăta o prețioasă invitație de a cunoaște un tărâm plin de mistere și frumuseți copleșitoare. Toate așteaptă, cu răbdare, să fie descifrate, admirate și puse să aducă apoi noblețe vieții noastre cotidiene. Pentru că vor da o valoare în plus bibliotecii unde studiem, biroului în care punem pe hârtie speranțele și satisfacțiile noastre, ori pe terase, acolo unde respirăm aerul proaspăt …Nu mai punem la socoteală expozițiile personale, ori colective, colecțiile private, ori cele care dau substanță marilor muzee ale lumii.
Vă rugăm insistent să urmăriți și cuvintele autoarei…
1) Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…
Cel mai greu lucru este să vorbești despre tine. M-am născut într-un ținut frumos, unde fiecare palmă de pământ este acoperită cu viță de vie, Cotnari. Primii pași către artă au fost la o vârstă fragedă, clasele primare le-am făcut la Cotnari, iar din clasa a V-a am urmat Liceul de Artă Octav Băncilă din Iași.
După terminarea liceului, am făcut artă decorativă, design interior si grafică utilitară. La acea vreme, nu era prea ușor să trăiești doar din artă, așa că am fost nevoită să lucrez pentru a-mi asigura existența.

Lucrarea Gravitație. Autor: LUMINIŢA AVĂDĂNEI-TROFIN
2) Pentru ce ați ales artele vizuale și nu muzica ?
Aș putea spune că părinții au hotărât acest drum. Ei m-au îndrumat către acest liceu. Muzica pentru mine este relaxare și este inspirație pentru actul creator. Artistul trăiește și gândește
imagini, acompaniat de portativ. Muzica este tovarășul meu de atelier.

Captivitate. 140 x 70 cm. Lucrare de LUMINIŢA AVĂDĂNEI-TROFIN
3) Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră ?
Fără îndoială, ceramica. Această tehnică înglobează și arhitectură, atunci când construim, și sculptură datorită plasticității, şi pictură prin culoare.
Creaţia divină a fost imaginată la multe popoare ca o artă ceramică. Adam – în ebraică însemnând „pământ roşu, argilă”- omul primordial biblic, era o bucată de lut cu suflet.
A lucra cu lutul înseamnă o apropiere de natură. Este una dintre cele mai vechi arte făcute din materia pământului însuşi, dar este în acelaşi timp la vârful ştiinței moderne a materialelor.
Ceramica este cel mai rezistent material de pe pământ la căldură. Metalele nu pot rezista la căldura şi temperatura spaţiului sau la coroziunea oceanelor adânci. Oamenii folosesc
materiale ceramice, atât la construirea navelor pentru cucerirea spaţiilor cosmice, cât şi a submarinelor pentru explorarea mărilor şi oceanelor.
Putem aminti și de marea descoperire din China, în 1974, a armatei de teracotă care datează din anul 2010 î.Hr și cuprinde peste 8.000 de războinici din argilă.

Detaliu din Captivitate
4) Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați cele mari ?
Prefer dimensiunile mai mari, deși este destul de greu să transpui o lucrare monumentală. În ultimii ani, ceramica contemporană a început să fie privită ca o contribuţie la artele majore având tendinţa de a schimba vechi mentalităţi, aplicând tehnici inovative și prezentând diversități de concepte.
5) Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?
Îmi place să călătoresc, să ies în natură, și cel mai mult să merg prin pădure. După o perioadă îndelungată de stat în atelier, simți nevoia contactului cu natura, cu oamenii. Munca mea implică mult efort. O lucrare mai mare poate dura câteva luni, astfel că timp liber îmi rămâne destul de puțin. În afară de munca din atelier, mai sunt activitățile gospodărești, inerente pentru o femeie.
6) Unde vă vedeți peste 10 ani ?
Peste 10 ani ? În atelier. Îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot realiza cât mai multe din planurile mele. Nu cred că îmi ajunge această viață să realizez tot ce mi-am propus. Este miraculos să vezi cum natura ne-a ajutat să putem transforma o bucată de lut – care trece prin apă, aer și foc – în operă de artă.

Detaliu din Captivitate
Acesta au fost cuvintele și doar câteva imagini… Sperăm să putem oferi mai mult, cu un alt prilej, despre acest artist aparte, ce dovedește nu numai talent și o muncă dificilă, dar și determinare în a avansa pe un drum dificil, dar extrem de durabil. Lucrările sunt rezistente la efectele distructive ale timpului, în comparație cu pictura, ori chiar sculptura…Creațiile sale ne rămân totodată în memorie, în tezaurul celor mai prețioase amintiri.
Aristotel Bunescu
CV – LUMINIȚA AVĂDĂNEI – TROFIN
E-mail: lumi_ava@yahoo.com
Date personale:
Născută la 26 aprilie 1960, Cotnari, Iași – România
Studii: Universitatea de Arte “G. Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași
Specializări: desen, pictura, artă decorativă
Cariera artistică:
– 1992 – 2017: artist plastic independent
– 1979 – 1992: activitate în domeniile: design interior, artă decorativă și grafică utilitară.
Proiectare, organizare și realizare marketing vizual pentru expoziții, târguri și evenimente în diverse orașe: Iași, București, Cluj, Timișoara, Constanța, Tg Neamț,
Oradea, Deva, Slatina, Tg. Jiu
-1980 – proiectare și realizare frescă murală Consiliul Local Cotnari – Iași
– 1979 – membră activă cofondatoare și susținătoare a cercului de arte plastice “Urmașii lui Ștefan” din Cotnari – Iași, multiplu laureat la concursuri naționale și internaționale.
Expoziţii colective:
– 2017 – Bienala Lascăr Vorel P. Neamț
– 2017 – Saloanele Moldovei – Chișinău, Bacău
– 2016 – Elite Art Gallery, București
– 2016 – Bienala G. Petrașcu; Târgoviște
– 2016 – Bienala Internaționala Ion Andreescu; Buzău
– 2016 – Bienala Lascăr Vorel P. Neamț
– 2015 – ”Crucea” Alba Iulia
– 1989, 2012- 2018 – Iaşi
Expoziţii personale:
– 2017 – Galeria Dava77 Piatra Neamț
– 2014 – Grand Hotel Traian, Iaşi
– 2014 – Eforie Nord, Constanta
– 2013 – Centrul de studii Europene, Iaşi
Expoziții internaționale:
– 2016 – Naoussa, Grecia
– 2012, 2014 – Kunstverein Mistelbach, Austria
– 1996, 1998 – Paris, Franţa
Participări:
Concursuri internaționale de design interior:
– 1989 – Poznan, Polonia
– 1987 – Poznan, Polonia
– 1986 – Topolovgrad, Bulgaria
– 1985 – Sofia, Bulgaria
Numeroase lucrări în colecții particulare în România, Franța, Olanda, Italia, Austria, Germania, Israel.
Pingback: 26 Aprilie în istoria românilor