Extinderea cooperării între Federația Europeană de Șah și Uniunea Europeană

Conducerea Federației Europene de Șah a efectuat, miercuri, 25 aprilie 2018, o vizită la sediul U.E. din Bruxelles, Belgia. Este un eveniment în cadrul întâlnirilor periodice anuale, pentru a extinde cooperarea și pentru a căuta noi domenii de acțiuni comune.

.

.

Delegația federației continentale a fost alcătuită din Zurab Azmaiparashvili, președinte, Ion Serban Dobronăuțeanu, președinte adjunct, Sorin-Avram Iacoban, președintele Federației Române de Șah.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Prima întâlnire a fost la europarlamentarul Cătălin Ivan, care a mijlocit tot programul de vizite ulterioare la oficialii Uniunii Europene.

La convorbirile cu doamna Corina Crețu, comisar european pentru Dezvoltare Regională au fost discutate valorile sociale ale șahului, în special în educație și pe piața muncii. Dl Zurab Azmaiparashvili a propus pentru anul viitor, în timpul președinției României a UE, includerea șahului în agenda preocupărilor în domeniul tineretul și educația.

Următoarea întâlnire a avut loc cu europarlamentarul polonez Bogdan Wenta, fostul sportiv profesionist și membru al Comisiei de cultură a Parlamentului European, cu accent pe politica și mecanismele UE în domeniul sportului. S-a stabilit ca federația continentală și dl Wenta, fost handbalist în echipa națională a Poloniei, să facă schimb de informații și să identifice noi direcții care să ofere șahului șanse de dezvoltare ca sport, dar și ca instrument educațional,  să definească importanța șahului, în cadrul mediului de afaceri sportiv.

A  avut loc o întrevedere cu Szabolcs Horvath, membru al cabinetului Tibor Navracsics, comisarul UE pentru educație, cultură, tineret și sport. Principalul subiect al întâlnirii a fost identificarea direcțiilor cele mai potrivite pentru ca Federația Europeană de Șah să-și pună în practică potențialul și să-și întărească forța  prin crearea de proiecte în domeniul educației, sportului și domeniilor sociale. Dl Horvath a menționat modalitățile de implicare ale comisiei pe care o reprezintă, concret la un deschiderea unui parteneriat ce va cuprinde, în luna septembrie,  un sprijin financiar de până la 500 000 de euro. Dl Horvath va susține și programele suplimentare Erasmus +  legate de șah pentru anul 2020.

Toate convorbirile au fost constructive, iar oficialii UE au recunoscut efectele răspândirii șahului, ca sport și resursă importantă de dezvoltare socială.

În numele Federației Europene de Șah și a Federației Române de Șah i s-au adresat mulțumiri europarlamentarului Cătălin Ivan pentru succesul real vizitei de la sediul UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s