Pe doamna VIORICA ȘERBAN, din orașul Iași, am avut marea șansă să o cunosc datorită expozițiilor organizate de prestigioasa Galerie de artă Elite Prof Art, din București.

Doamna Viorica Șerban, gata pentru un nou dialog lămuritor și … cuceritor, ca să fac și eu o rimă – semnează A. Bunescu
După marele ecou produs de primul său interviu acordat, în exlusivitate, pentru agenția noastră, desigur am solicitat un nou dialog și răspunsurile au venit rapid, cu multă amabilitate.
VIORICA ȘERBAN, un nume cu puternice rezonanțe în lumea artelor vizuale, dar și în cea editorială, vă oferă acum noi detalii despre universal său interior dominat de frumusețe, armonie și generozitate.

O biserica , imaginea credinței …Lucrare de Viorica Șerban
Vă invit să o urmărim cu mare atenție….
Cum ați început practice să pictați ? De când anume ?
De mică desenam, ca mai toți copii, dar mai târziu, pe vremea când lucram ca desenator tehnic într-un atelier de proiectare, m- am înscris la cursurile Școlii Populare de Artă, la clasa Scenografie.
Întâmplarea a făcut să nu mă ocup de scenografie, ci de design vestimentar, realizând în acest domeniu numeroase expoziții personale și de grup. De curând, frumoasa solistă de muzică populară, Cosmina
Adam, care este și foto model, mi-a făcut o surpriză absolut deosebită, postând pe facbook o fotografie în care este îmbrăcată cu una din creațiile mele de acum 30 de ani. Rochia a fost făcută pentru mama ei.
Însă viața a făcut ca după 1990 să mă reprofilez pe pictură.

Aceasta este. Una din rochiile sale
– Care sunt pictorii români care vă plac în mod special ?
Sunt mulți care îmi plac. Îmi este teamă să-i enumăr, sigur nu voi putea să-i amintesc pe toți. Și totuși am să citez pe : Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Aman, apoi Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, și mai recenți : Dan Hatmanu, Elena Oleniuc, Dorina Costras.
Dan Cumpătă care șochează pur și simplu cu imaginile sale picturale. Un exemplu este tabloul „A Sign from God" de la Vatican care stă alături de Caravaggio și Leonardo da Vinci.Dar recent am descoperit, cu ajutorul dvs., un uimitor pictor care pur și simplu mi-a tăiat respirația privindu-i creațiile, dl. Ion Șerban. Precizez că e doar o potrivire de nume, noi necunoscându-ne personal. Cred că este tipul de
pictor complet care redă pe pânză absolut tot. Într-o convorbirie cu dumnealui îmi spunea că picturile lui nu sunt perfecte, că mai este loc de perfecțiune. I-am răspuns atunci și răspund și acum că picturile domniei sale ating perfecțiunea. Am surprins în liniile picturale aceleași expresii ale ochilor ca la Caravaggio. Dar, repet, sunt mulți români împătimiți de artă și cu har în pictură sau literatură. Pe moment am în inimă acești doi mari pictori: Dan Cumpătă și Ion Șerban.
– Dintre pictorii de peste hotare, numele cele mai importante pe care le apreciați sunt ….
Îmi plac în mod deosebit portretele și mă opresc cu privirea întotdeauna pe acele tablouri care înfățișează chipuri umane, care surprind privirea în mod special, pentru că ochii sunt vitrina sufletului, prin ei ne vedem așa cum suntem. Aș începe cu Rubens, acest titan al picturii, apoi aș aminti de William Frederick Yeames, Daniel Gerhartz și nu voi trece peste Caravaggio, un model pentru toate timpurile. Sigur, mai sunt și alte nume pentru această listă…Arcimboldo, Arp și mulți alții.
– În momentul de față, ce lucrare este pe șevalet ?
În momentul de față lucrez la o pictură mai complexă. Plecând de la Sfinxul din Bucegi, mi-a venit ideea să pictez un sfinx uman, care se desprinde dintr-o stâncă. Nu știu cât voi reuși, dar mintea îmi este plină cu această imagine.
– Cel mai recent tablou finalizat este ?
”AUTOPORTRETUL TINEREȚII” după o fotografie alb-negru uitată undeva într-un sertar. Dar, de câte ori o priveam, îmi stârnea o nostalgie greu de suportat, sfâșietoare. Și atunci mi-am zis: ia să încerc
s-o pun pe pânză așa cum văd eu azi pe cea de-atunci, din timpul ce a trecut ca o clipită. Mărturisesc că în final mi-au dat lacrimile.

Autoportretul tinereții. Lucrare de Viorica Șerban
– În ce măsură colecțiile de muzeu sunt o sursă de inspirație, o etapă de acumulări, locul unde doriți să tezaurizați și dv peste vreme cele mai importante lucrări ?
Colecțiile de muzeu sunt, mai întâi, cea mai sigură și ușoară modalitate de a face cunoștință cu marii pictori și cu operele lor. De asemenea, ele sunt și trebuie să fie mereu o sursă inepuizabilă de inspirație, doar acolo sunt capitalizate cele mai mari talente… cele mai frumoase, cele mai bune opere.

Camp cu maci. .Lucrare de Viorica Șerban
– Ce sfătuiți un părinte care are în față un copil cu înclinații la desen, dar îi place să și danseze, ori să pună pe hârtie povești? Să încerce și alte arte, ori să insiste pe o direcție ?

Prietenie. .Lucrare de Viorica Șerban.
Copilul trebuie lăsat să facă ce dorește. Să picteze, să cânte, să scrie, să facă sport … orice, și, pe parcurs, singur își va da seama și va decide la ce se va opri. Abia în cele din urmă părinții trebuie să intervină și să-și ajute copilul pentru a se perfecționa.

Flori de gutui..Lucrare de Viorica Șerban
– Ce vă doriți mai mult pentru anul 2018?

La mulți ani ! Lucrare de Viorica Șerban
Așa cum spuneam în alt interviu cu dumneavoastră, îmi doresc o expoziție personală odată cu lansarea cărții care este sub tipar în momentul de față. Și cartea este tot o frescă a chipurilor umane, o viziune asupra sufletului, temperamentului uman cu suferințe și bucurii, așa cum ne-a înzestrat Dumnezeu.

Peisaj. Lucrare de Viorica Șerban
– Ce le doriți oamenilor care vă admiră lucrările ? Ei speră, aici mă număr și eu, să aveți multă sănătate, inspirație și putere de muncă….
Tururor celor care îmi admiră lucrările le doresc multă sănătate, multe bucurii alături de cei dragi și succes deplin în toate planurile vieții, iar dacă au succes, vor fi fericiți și împliniți sufltește.
Dumneavoastră personal, vă doresc mult succes în descoperirea talentelor și în consacrarea lor. Multă sănătate !
–
Ce mai pot scrie eu după asemnea cuvinte? Doar că sunt foarte emoționat…..
Pentru cei care nu au citit primul interviu, iată și o scurtă dar edificatoare prezentare făcută chiar de artistă:
- Mă numesc Viorica Șerban și sunt din Iași, născută la Iași, dar cea mai mare parte a vieții am locuit în Vaslui. Oraș ce mi-a legănat anii copilăriei, oraș în care m-am format ca om, unde am muncit, am iubit, unde mi-am făcut o familie. De aproape 15 ani locuiesc în Iași. Cred că începuturile mele ca artist se datorează întâlnirii cu doamna Zizi Frențiu, un mare artist plastic, de o factură profesională impresionantă, care mi-a trezit pasiunea pentru design vestimentar. După numai câțiva ani, am avut numeroase expoziții personale și am colaborat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Iași, devenind colaborator permanent al Fondului Plastic. După 1990, moda s-a axat mai ales pe articole vestimentare de import, așa că a trebuit să renunț. Dar nevoia mea de a mă exprima în artă a făcut să mă îndrept către pictură.
Cu alte cuvinte, un om împlinit în pictură și în cărțile pe care le scrie. Un destin luminos în lumea artelor plastice și literaturii
Multă sănătate, pe curând!
Aristotel Bunescu