București, 9 iunie, 2018
Printre casele editoriale care s-au remarcat puternic la cea mai recentă ediție Salonului internațional de carte Bookfest, găzduită de noul și elegantul pavilion B2 de la Romexpo – București, a fost și VIVALDI.

Coperta realizată de Mădălina Angelescu, având o imagine semnată de Alex. Mihai reprezintă o invitație irezistibilă la o lectură cutremurătoare…
În impresionanta serie de autor Erich Maria Eemarque, a apărut în cursul anului 2018 extrem de emoționantul volum intitulat semnificativ ,,Scânteia de viață”, în traducera din limba germană efectuată cu har de doamna Sanda Munteanu.
Cartea este dedicată memoriei surorii autorului, pe nume Elfriede, și reprezintă cel mai violent rechizitoriu al regimului instaurat, în istorie, de Hitler.
Am citit zile întregi chinul trăit de deținutul – schelet identificat cu numărul 509.
Pe parcursul a 466 de pagini suntem martorii ororilor din lagăr, în ultima parte a celei de-a doua conflagrații planetare.
Iată textul care însoțește această capodoperă:
,,Erich Maria Remarque scrie acest roman cutremurător; cel mai aspru rechizitoriu al atrocităților comise de regimul lui Hitler în amintirea surorii sale Elfriede, condamnată la moarte de tribunalul nazist al poporului și executată în 1943 la Plötzensee. Această tragedie explică și frecvența cu care apare în lucrările lui Remarque ca un laitmotiv, dorința de a răzbuna pierderea unei persoane apropiate ucisă de o justiție samavolnică.
Cu ajutorul unei acțiuni fictive și a unor personaje fictive, dar bazat pe realități irefutabile, romanul prezintă viața dintr-un lagăr de concentrare german în ultimele luni înainte de sosirea trupelor aliate eliberatoare. Cu intuiția sa psihologică bine-cunoscută, autorul reușește să surprindă o gamă largă de tipuri umane urmărind modul lor diferențiat de a reacționa și de a lupta pentru salvarea ultimei „scântei de viață”, a ultimei licăriri de speranță, deși, pe de altă parte, îi leagă pe toți sentimentul de solidaritate generat de destinul comun. Chiar dacă sunt apropiați prin tendința comună spre cruzime, nici călăii nu formează o masă amorfă; și ei au un comportament individualizat și reacții diferențiate.
Maniera necruțătoare și totuși foarte nuanțată în care este prezentată viața din lagăr face din acest roman cea mai reprezentativă lucrare a întregii literaturi antifasciste și concentraționare apărută în Germania după război. Romanul devine un pandant al Gulag-ului lui Al. Soljenițîn ducându-l pe cititor în mod inevitabil la concluzia că orice ideologie totalitară și orice dictatură – indiferent dacă e de dreapta sau de stânga – are aceleași consecințe devastatoare, dezumanizându-l pe om și dând frâu liber instinctelor bestiale și criminale care se pot ascunde în fiecare.
În același timp romanul este un memento, atrăgând atenția tinerei generații asupra faptului – dovedit de istorie – că trecutul dat uitării se poate oricând repeta”.
Volumul se poate procura ușor:
COMENZI TELEFONICE
LUNI – VINERI: 1000 – 1600
021 210.88.97
LIVRAREA ESTE GRATUITA PRIN POSTA ROMANA IN TOATA TARA
Adresa de email este
contact@edituravivaldi.ro
Lectură plăcută vă urează
Aristotel Bunescu