AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES A TRANSMIS PE 2 IUNIE 2018

Volumul „Staţia Tokyo” de Radu Şerban – lansat la Bookfest

.

.

Bucureşti, 2 iun /Agerpres/ – Cartea „Staţia Tokyo”, un volum dedicat civilizaţiei din ţara Soarelui Răsare, semnat de Radu Şerban, fost ambasador al României în Japonia în perioada 2012-2016, a fost lansat sâmbătă la standul Editurii Cartea Românească de la Bookfest.

„E cartea unui intelectual, nu numai a unui ambasador al statului român într-o ţară pe care noi o concepem, simbolic, în mod cu totul şi cu totul deosebit pentru că este atât de diferită faţă de cultura noastră. Domnul Radu Şerban mi-a făcut o mare bucurie venind anul trecut cu manuscrisul la Cartea Românească prin domnul profesor Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor. Am preluat cartea cu mare bucurie şi interes. Este o carte absolut extraordinară”, a declarat la lansare directorul editurii Cartea Românească, Călin Vlasie.

Takahiko Watabe, consilier al Ambasadei Japoniei şi adjunct al şefului de misiune, a elogiat calităţile lui Radu Şerban în calitatea sa de diplomat, economist, analist politic şi, nu în ultimul rând, ca scriitor şi poet.

„Cititorul nefamiliarizat cu Japonia poate găsi în cartea ambasadorului Radu Şerban o sursă de informare asupra specificului japonez cum sunt festivităţile cireşilor înfloriţi, competiţiile sumo, ceremonia ceaiului, caligrafie japoneză şi, nu în ultimul rând, haiku, care se bucură de un loc deosebit pe parcursul întregii cărţi şi în sufletul autorului”, a spus diplomatul japonez.

Amfitrionul evenimentului, jurnalistul Aristotel Bunescu, a făcut o trecere în revistă a biografiei autorului, evidenţiind reuşitele literare ale acestuia în domeniul poeziei haiku.

Luând cuvântul, autorul volumului, Radu Şerban, a mărturisit că tot ce avea de spus se regăseşte în paginile cărţii, o suită de amintiri strânse într-o inedită „pastilă”.

„Cei care veţi avea curajul să citiţi paginile acestei cărţi vă rog să încercaţi să găsiţi acel 0,1 substanţă activă, pentru că restul poate să fie chiar substanţă amară, pentru că în general pastilele, pilulele sunt substanţe amare”, a spus Şerban.

Potrivit criticului literar Angelo Mitchievici, un captivant jurnal al lui Radu Şerban, „Staţia Tokyo” „se constituie în punctul de plecare al unei reflecţii asupra noţiunii de cultură şi civilizaţie în termenii maximei alterităţi”.

„În afară de a pune în valoare propria sa experienţă diplomatică dublată de o cultură prodigioasă, autorul explorează ceea ce Roland Barthes numea Imperiul semnelor, ‘o revoluţie în proprietatea sistemelor simbolice’, o suită de coduri într-o lume care înscrie conduita ca înaltă performanţă individuală. Fără a fi lipsit de o aeraţie emotivă, decupând în exotism relevanţa, jurnalul nipon al lui Radu Şerban reprezintă totuşi analiza unui spirit lucid şi polemic confruntat cu visul unui paradox. Japonia apare aici ca simbioză unică între tradiţia tipărită în ritualitatea celui mai modest act al gesticulaţiei cotidiene şi universul hi-tech al uneia dintre cele mai avansate societăţi la confiniile cu utopia”, notează Angelo Mitchievici, într-o exegeză de pe coperta a patra a cărţii. AGERPRES/(A, AS – autor: Daniel Popescu, editor: Karina Olteanu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s