Obiectiv ratat la handbal

.
Naționala de handbal masculin a României a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2019. Tricolorii au învins miercuri seara, în sala „Horia Demian” din Cluj-Napoca, puternica reprezentativă a Macedoniei, scor 26-25 (12-11 la pauză) în manșa retur a barajului pentru turneul final. În meciul tur, la Skopje, Macedonia s-a impus însă la 8 goluri diferență (scor 32-24).
La finalul partidei, selecționerul Xavier Pascual Fuertes și președintele FRH Alexandru Dedu au susținut o conferință de presă în care au explicat motivele despărțirii pe cale amiabilă. Foarte emoționat, tehnicianul Barcelonei a adresat chiar o scrisoare fanilor handbalului românesc.
„De acum câteva luni am luat decizia de a renunța la echipa națională din diferite motive, dar cel mai important, la reînnoirea contractului cu echipa de club, FC Barcelona a pus condiția să renunț la această dublă funcție, antrenor de club și selecționer. M-ați făcut să mă simt român la fel ca toți ceilalți și să îndrăgesc această țară, care acum, dacă-mi permiteți, o consider și țara mea. A fost o mândrie și o onoare pentru mine să pot antrena echipa națională masculină a României”, a precizat emoționat Xavier Pascual Fuertes.
Câştigător de două ori al Ligii Campionilor, Xavier Pascual semnase, în iunie 2016, un contract pe patru ani cu FR Handbal, obiectivul principal fiind calificarea naţionalei masculine la JO din 2020.
„Vreau să îi mulțumesc pentru tot ce a făcut în acești doi ani și în același timp să îi spun că lucrurile pe care le lasă în urmă sunt foarte valoroase și vom ține cont de ele în viitorul apropiat. Relațiile noastre au rămas mai mult decât prietenești. Îl apreciez foarte mult pe Pasqui și cu, îngăduința lui, atunci când voi avea nevoie de sfaturi legate de partea tehnică îmi voi permite să îl deranjez”, a declarat președintele FRH Alexandru Dedu.
”Jucam fotbal cu cutia de pateu”
Înainte de startul Sports Festival și de meciul pe care-l va juca alături de ”Generația de Aur” împotriva legendelor Barcelonei, Neluțu Sabău a făcut o incursiune printre amintiri
”Jucam fotbal cu cutia de pateu”
Ioan Ovidiu Sabău este unul dintre fotbaliștii exponențiali ai României, membru al ”Generației de Aur”, alături de care va juca sâmbătă un meci amical împotriva ”Legendelor Barcelonei”, în punctul central al Sports Festival. Evenimentul are loc la Cluj între 14-17 iunie, iar doritorii de mișcare sunt așteptați să participe la cele peste 20 de discipline sportive.
Pentru 90 de minte, Neluțu Sabău va îmbrăca din nou tricoul naționalei și-i va avea alături pe cei cu care a împărțit vestiarul mai bine de un deceniu la prima reprezentativă. Gândul că va juca iar pentru ”tricolori”, chiar dacă va fi într-o gală demonstrativă, l-a propulsat pe fostul mijlocaș în zona amintirilor, în perioada în care el s-a apucat de fotbal și a ajuns de la Câmpia Turzii, la Cluj, cu speranța că, la un moment dat, va evolua pentru România.
”Am venit când era vacanță, era foarte mic fizic, slab. Am început antrenamentele și era loc și pentru mine că mulți copii era plecați în vacanță la bunici, așa că vara aceea a fost ca o periodă de probă. Făceam naveta în fiecare zi, plecam la 6.30 de acasă și mă întoarceam noaptea, la 22.30. A fost un sacrificiu mare, dar îmi plăcea enorm să joc fotbal. Eram timid, un băiat simplu de la țară, singur cu geanta în spate, flămând uneori… Plăcerea de a juca fotbal îmi dădea forță, mi-era teamă că nu voi reuși, dar după 3 luni m-am mutat cu școala de la Câmpia Turzii, la Cluj. A început o perioadă cu mari sacrificii, cu naveta, cu lupta cu frigul, cu lipsurile” – Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaș ”Generația de Aur”.
Sabău și-a legat cea mai mare parte a carierei de jucător, apoi și o perioadă cea de antrenor, de Universitatea Cluj, club la care a cunoscut, cu adevărat, ce înseamnă fotbalul.
” Eu nu-mi amintesc să fii lipsit la vreun antrenament, fiecare părticică din parcul Iuliu Hațieganu a fost călcaltă de mine 5-6 ani, zi de zi. Dormeam cu mingea în pat când eram mic, jucam iarna fotbal pe gheață cu cutia de la conserva de pateu, nu mi-aș imagina viața fără fotbal. Am fost copil de mingi la echipa mare la U Cluj cu Câmpia Turzii, nu m-am gândit că o să ajung să joc lângă cei pe care-i văzusem în meciul acela” – Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaș ”Generația de Aur”.
Când avea bani, mânca în gară spanac cu ouă
Facând o plimbare pe aleile bazei unde a început fotbalul la modul organizat, Sabău își amintește și de problemele și greutățile peste care a trebuit să treacă în perioada copilăriei. Era încă la școala gimnazială, însă avea responsabilitățile unui adult.
”De la stadion mă opream la cofetărie, mâncam o prăjitură dacă aveam bani, dacă nu, ne mai ajutam între noi. Colegii mergeau acasă, eu mai stăteam în gară, 2-3-4 ore când așteptam trenul, pentru că nu aveam pe nimeni la Cluj unde să stau și trebuia să mă duc acasă, în Câmpia Turzii, Mai păcăleam cu nașu, făceam jumătate, jumătate, îmi rămâneau uneori bani de o porție de spanac cu ouă, mă cunoșteau doamnele de la restaurantul din gară, îmi dădeau chifla cea mai mare. Nu a fost ușor deloc pentru mine, vara era ok, dar iarna era frig, toți se duceau acasă și aveau mâncare caldă, eu așteptam trenul în gară. În minte și acum, primul salariu l-am împărțit cu tata, era datoria și satisfacția mea că pot să dau înapoi ceva din ce a făcut el pentru mine, nu că avea nevoie el de așa ceva” – Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaș ”Generația de Aur”.
Start în Sports Festival
Cel mai mare festival de sport din România începe joi la prânz la Cluj-Napoca. Zona dintre Cluj Arena, Sala Polivalentă și Parcul Iuliu Hațieganu se va transforma într-un mare teren de sport. Spectatorii vor putea urmări demonstrații la 20 sporturi și se pot înscrie în concursuri cu premii în competiții de amatori pe sportsfestival.com. Vineri, fanii care și-au cumparat bilet la marele meci „Generația de Aur” vs Legendele Barcelonei vor putea asista la antrenamentele celor două formații programate la 16.00 și 17.00 pe Cluj Arena și vor putea participa la ședința de autografe&poze cu vedetele. Ultimele bilete la Sports Festival se pot cumpăra pe bilete.ro, entertix.ro și de la casele de bilete ale Sălii Polivalente.
Copiii din capitală au făcut ora de educație fizică alături de campionii de la CSM București
Copiii din două instituții de învățământ bucureştene, Scoala Generală nr. 117 şi Şcoala Alexandru Costescu, au făcut ore de educație fizică cu un tigru. Nu cu unul real, ci alături de mascota CSM București, care a venit, împreună cu sportivi și antrenori din cadrul grupării, pentru a-i învăța pe cei mici ce înseamnă sportul și a le arăta primii pași în atletism, rugby, baschet, handbal sau volei. Totul, în cadrul campaniei ”Sportul ne unește ”, inițiată de clubul bucureștean.
Veniți din Tonga, rugbyștii CSM București Lama Sioeli și Moa Maliepo au fost încântați de experiența care i-a readus cu gândul în vremurile copilăriei. ”A fost distractiv, m-am simţit copil din nou. Mă bucur că am putut reveni la şcoală să fac iar toate aceste mici activităţi de început. Fericirea de pe chipurile lor e tot ce contează” – Moa Maliepo, rugbyst CSM Bucureşti
”Mi-a plăcut să stau cu copiii, să-i învăţ lucruri noi, să le spun ce e rugbyul. Pentru început, trebuie să-i învăţăm să se bucure şi să fie fericiţi” – Lama Sioeli, rugbyst CSM București.
Marius Novanc și-a adus aminte de copilărie
Dacă la baschet aruncările la coș au fost adevărate pietre de încercare pentru micuții sportivi, din cauza înălțimii inelului, la handbal poarta cu ținte a reprezentat atracția principală, spre încântarea profesorului lor, internaționalul Marius Novanc.
”Întotdeauna e o plăcere să stau printre ei, să mă joc. Am început şi eu tot aşa, de mic, dar am făcut judo. Din clasa a cincea am făcut baschet şi handbal, rămânând la handbal. Sper să fim exemple pentru ei, să-şi dorească să facă ceva în viaţă, să ajungă un sportiv sau o sportivă foarte bună” – Marius Novanc, handbalist CSM București.
”Jucători foarte talentaţi, am văzut câţiva legitimaţi la minibaschet, baby-baschet din pepinierele clubului CSM şi cred că e un câştig foarte bun”, Ionuţ Ciurariu – Coordonator Centrul de Copii şi Juniori baschet CSM Steaua Bucureşti EximBank.
Campania ”Sportul ne unește”, un model pentru întreaga țară
Campania ”Sportul ne unește”, demarată de CSM București și sprijinită de Primăria Generală a Capitalei și de ENGIE Romania, va continua până la finalul anului. De-a lungul ei sportivi și antrenori de la clubul bucureștean vor susține lecții de educație fizică cu copiii din 35 de școli din Capitală. Acțiunea e deja un punct de reper în sportul școlar și se dorește a fi extinsă.
”O acţiune foarte frumoasă, cu copii nemaipomeniţi, o catedră de educaţie fizică deosebită, care s-a implicat foarte mult alături de sportivii de la CSM şi de organizatori. Copiilor le-a plăcut foarte mult ce au făcut” – Laurenţiu Oprea, inspector şcolar
”Mesajul “Sportul ne uneşte” subliniază esenţialul. Putem să mergem chiar la nivel naţional cu această idee esenţială a vieţii noastre. Aşa s-au format foştii şi actualii campioni ai României. Visăm să se nască viitori campioni, iar această acţiune are şi acest rol. Aceşti sportivi sunt modele pentru copii” – Răzvan Călugăreanu, inspector școlar.
Fostul lider mondial la tenis, a venit cu ganduri mari la Cluj, la Sports Festival
Mike Bryan: „Îl iau bodyguard pe Ivanisevic și mergem să-l căutăm pe Dracula!”
Starul american de tenis Mike Bryan a sosit în România, la Cluj, unde va fi printre protagoniștii meciurilor demonstrative de la Sports Festival, eveniment care a debutat azi și care se va desfășura pâna duminică.
Cel mai titrat jucător de dublu din istorie, câștigător a 20 de turnee de Mare Șlem, aflat pentru prima dată în țara noastră, Mike a recunoscut că abia așteaptă să descopere cât de mult poate din locurile și tradițiile din Transilvania.
„Sunt fericit că am ajuns la Cluj, vreau să experimentez, să încerc mâncarea de aici, să vad locurile, am citit despre România pe internet și am văzut că este o țara frumoasă” – Mike Bryan, tenisman.
În plus, americanul a mărturisit că este intrigat să afle care este adevărul legat de legenda Contelui Dracula și s-a gândit să-l caute pe acesta, dar, pentru siguranță, doar însoțit de Goran Ivanisevic.
” Am citit foarte mult despre Dracula, am văzut toate filmele făcute pe această temă și mi se pare un lucru foarte interesant. O să-l caut, dacă tot sunt aici. Ziua, că noaptea este mai înspăimântător. Dar, îl iau pe Goran Ivanisevic cu mine, ca bodyguard, Pe el poate să-l muște Dracula, el rezistă, că e mai mare, e uriaș”– Mike Bryan, tenisman.
Mike Bryan s-a arătat încântat de faptul că va juca alături de români în meciurile demonstrative de la Sports Festival.
„Sper ca lumea care va veni să se distreze și să se simtă cât mai bine. Eu voi face tot posibilul pentru asta. De abia aștept să joc cu Andrei Pavel, care mi-e și prieten foarte bun. Pe Florin Mergea îl respect foarte mult, m-a și bătut de câteva ori în circuit, dar acum va fi altceva” – Mike Bryan, tenisman.
„Simona Halep va rămâne mult timp lider mondial”
Americanul a mărturisit că a fost cu ochii pe Simona Halep și a ținut să o felicite pentru primul ei trofeu de Mare Șlem câștigat, cel de la Roland Garros. ” Îmi place foarte mult să o văd jucând, este o atletă incredibilă! Este de neoprit în acest moment și cred că va rămâne mult timp lider mondial” – Mike Bryan- tenisman.
Iubitorii tenisului și nu numai îl pot vedea vineri la lucru pe Mike Bryan, dar, din păcate fără fratele său, Bob, partenerul tradițional de dublu. Acesta din urmă a fost nevoit să renunțe în ultimul moment la participarea la Sports Festival, fiind nerefăcut complet după o accidentare care-l va mai ține departe de teren încă o perioadă.
Ultimele bilete pentru demonstrativul de vineri, ora 17.30, între Team Romania formată din Andrei Pavel, Florin Mergea și Adrian Ungur și Team World (Goran Ivanisevic+Mike Bryan) se pot achiziționa de pe bilete.ro, entertix.ro și de la casele de bilete ale Sălii Polivalente.