ZUZU CARATĂNASE A BLOCAT CIRCULAȚIA LA GALERIA CONTEMP

București, 28 iunie, 2018

Profesorul și scriitorul, iconarul și pictorul ION LAZĂR continuă să îmi facă mari bucurii și după plecarea sa din această lume.

Ion Lazăr în atelier

Ion Lazăr în atelierul pe care l-a cunoscut și Zuzu Caratănase…

Unul dintre prietenii săi, ZUZU CARATĂNASE a deschis o nouă expoziție personală, care s-a bucurat, încă de la vernisaj, de un asemenea succes, încât circulația a fost blocată efectiv în dreptul noii galerii de artă CONTEMP, din București.

.

Circulația blocată la vernisaj….

.

Șoferii caută zadarnic un spațiu de trecere….

Eu am avut șansa să vizitez galeria și fără prea mulți privitori, așa încât să se vadă foarte bine lucrările sale inconfundabile, de multă vreme.

.

Artistul ZuZu Caratănase, doamna av. Magdalena Enescu; Alexandru Pugna si Gheorghe Popa, secretari de stat in Ministerul Culturii și Identității Naționale; deputatul PNL de Tulcea, George Șișcu; Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Mihai Plămădeală, critic de artă și curator al expoziției “Reverentia”; Topik Beyer și Robert Ponovescu, proprietarii galeriei Contemp, adică gazdele unui eveniment special….

Evident cuvintele academicianului RĂZVAN TEODORESCU sunt mai nimerite pentru caracterizarea artistului: ,,Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…) Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat. (…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului”.

La rândul său, MIHAI PLĂMĂDEALĂ, curatorul prezentei expoziții personale semnată ZUZU CARATĂNASE comentează și el: ,,Zuzu Caratanase urmărește teme, nu subiecte. Acolo unde cei mai mulți graficieni descriu, el declamă cu vitalitate, bucurie, emoție și siguranță în exprimare. Desenul său precis și întru totul controlat dobândește noi valențe în relație cu lemnul pe care este realizat. Gândite pentru acest material, liniile și punctele însumează o expresivitate aparte prin însăși operațiunea de săpare a lor. O reverenţă în faţa artei, făcută cu şi prin mijloace artistice”.

Au vorbit la vernisaj domnii Alexandru Pugna ș Gheorghe Popa, Secretari de stat în 

Ministerul Culturii și Identității Naționale; deputatul PNL de Tulcea, George Șișcu; Petru Lucaci, presedintele Uniunii Artiștilor Plastici din România si Alexandru Ghilduș, presedinte de onoare al UAP din România; Mihai Plămădeală, critic de artă si curator al expozitiei “Reverentia”.

.

A fost un vernisaj elegant…

 

.

Autorul expoziției în centrul imaginii

ZuZu CARATANASE (Răzvan-Constantin Caratănase, n.1985) este socotit ca fiind cel mai bun artist-gravor al generației sale și unul dintre cei mai activi și prolifici artiști vizuali din România. Este cadru didactic universitar, curator de artă contemporană, doctor în domeniul arte vizuale și este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Uniunii Gravorilor din Budapesta / Ungaria,  Association des Artistes Peintres, Sculpteurs, Architectes, Graveurs et Dessinateurs – Paris / Franța și al Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO, Paris / Franța. Are la activ peste 40 de expoziții personale în România , Austria, Bulgaria, China, Germania, Israel, Italia și Republica Moldova. A participat la numeroase de expoziții de grup în Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina. Are lucrări în peste 20 de colecții muzeale din Bulgaria, China, Franţa, Italia, Japonia, Polonia, România, Spania și este beneficiarul a numeroase premii: Premiul „Arco di Traiano” la Concursul Internațional de Artă Contemporană, Benevento / Italia, Distincția „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură, Chamalières / Franţa, Distincția „Segnalazione Speciale” la Concursul Internațional de Artă Contemporană, Sulmona / Italia, Certificatul de Merit la Trienala Internațională de Gravură – Kochi / Japonia, Premiul Ministerului Culturii, Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Națională a României pentru UNESCO, Marele Premiu la Trienala Internațională de Gravură, Alexandria, Premiul I pentru Grafică la Bienala Internațională de Arte Plastice, Arad, Premiul I la Bienala Intercontinentală de Grafică Mică „Inter-Art”, Aiud, Premiul pentru Grafică la Bienala de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Buzău, Medalia „Gabriel Popescu, Medalia „Nicolae Tonitza”, Medalia „Gheorghe D. Anghel”, Medalia „Publius Ovidius Naso”.

.

Lucrare din expoziție

Este momentul foarte bun să cunoaștem noua galerie bucureșteană  CONTEMP din  strada George Vraca nr. 7, București, în zona Sălii Palatului, în apropiere de Parcul Cișmigiu.

Aici am avut șansa să-i cunosc pe domnii Robert Ponovescu și Topik Beyer care alături de Oana Maria Grazia sunt inițiatorii acestui proiect cultural. Iată ce mi-au comunicat aceștia:

„Galeria CONTEMP doreşte să aducă arta mai aproape de oameni, dar şi pe oameni mai aproape de artă. În această idee curatorială, galeria colaborează exclusiv cu artişti care au confirmat prin activitatea lor anterioară că au ceva de spus în domeniul vizualului. Publicul ţintă nu este alcătuit doar din cunoscători sau colecţionari, ci și din toţi cei care înţeleg şi doresc să îşi personalizeze spaţiul privat sau cel în care profesează. Cărţile citite, muzica ascultată, alături de imaginile privite, modelează conştiinţa. Astfel, utilitatea publică a galeriei, ca interfaţă, este semnificativă într-o societate dominată de showroom-uri, reclame şi fake news-uri. Dezideratul Galeriei CONTEMP este acela de a expune lucrări de artă viabile, propuse publicului deopotrivă ca imagini, obiecte palpabile şi investiţii.”

.

Emblema gazdelor …

.

Zuzu arată oamenilor ce este mai important de văzut …

.

Artist cu emblemă și unul dintre premii…

.

Să mai veniți pe la noi…

La finalul acestor rânduri modeste, vreau să felicit din inimă pe autorul expoziției, dar în egală măsură și pe gazdele de la CONTEMP. Toți sunt oameni cu un mare prezent, dar și un viitor grandios!  Am zis!

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s