SUCCES DE PROPORȚII AL EDITURII VIVALDI – VOLUMUL ,,SECRETELE ALMANAHULUI GOTHA”

București, 2 iulie, 2018

Viața are și multe bucurii, nu numai facturi, boli și înmormântări….

Un drum la sediul Casei Editoriale VIVALDI, din București, a fost ocazia de a cunoaște, cu ochii deschiși, o față strălucitoare existenței, prin reușita deplină a unei edituri românești.

.

O emblemă de prestigiu consolidat în 29 de ani…

Este vorba despre volumul lui Ghislain de Diesbach intitulat SECRETELE ALMANAHULUI GOTHA.  Subtitlul său este foarte relevant pentru a înțelege tema cărții: Istoria caselor regale din Europa…

Se citește cu sufletul la gură…Apoi se reia cu creionul în mână…

Lectura tuturor volumelor publicate de la VIVALDI are, asupra mea, de mai mulți ani, efectul binefăcător ilustrat de Lucas Cranach cel Bătrân, în tabloul intitulat Fântâna tinereții, expus la Galeria Națională de Pictură din Berlin.

.

Spectacolul întineririi. Observați că și peisajul arid și tris din partea stângă devine în dreaptă unul plin de viață și bucurie..

Mă refer la întinerirea uimitoare prezentată aici atât de sugestiv. În partea stângă a tabloului, se văd mai multe femei marcate de trecerea nemiloasă a deceniilor. Trupurile lor încercate de vreme sunt aduse cu șarete, trăsuri sau chiar roabe la marginea unui bazin cu virtuți uluitoare. Coborând trei trepte în apă, ele au posibilitatea să întinerească în câteva secunde. Vizibil întinerite, ele trec prin apă și ajung la malul din dreapta total revigorate și cu 30 de ani mai puțin, astfel încât sunt gata să participe, cu toate simțurile, la viața plină de petreceri, muzică, dans și chiar iubire în …aer liber.

Autorul cărții Prințesa Bibescu – Ultima Orhidee   a reușit o completă prezentare a familiilor regale ce au marcat agitata istorie europeană.   

...

Istoria citită cu sufletul…asa poate fi definită lecția despre viața incredibilă a Martei Bibescu…

A  fost mai întâi incredibila poveste a doamnei Bibescu….Crescută pe treptele mai multor tronuri, Martha Bibescu devine la rândul său, una dintre reginele atemporale care îl fascinau pe Proust şi îl fermecau pe Claudel. Mereu avidă de orizonturi noi, ca şi de oameni noi, cerceta totul din dorinţa de „a şti înaintea altora”, de a fi în acelaşi timp în inima şi creierul acestei Europe, a cărei muză se credea. În romanele ei, ca şi în Jurnalul inedit, una dintre principalele surse ale acestei biografii, ea a ştiut să evoce multe figuri tragice sau pitoreşti, de la familia regală a României şi Marii Britanii, până la ultimii Romanovi, de la Proust la Churchill, de la Gorki la Mussolini, de la Anatole France la Contesa de Noailles, trecând prin Henry de Jouvenel, Goering şi Ramsay Mac Donald. Dintre contemporani, puţini sunt cei ce scapă de acuitatea privirii ei, de fineţea judecăţii şi, de vorba ei uneori înţepătoare. Această biografie, care utilizează documente de arhivă şi corespondenţă – încă necunoscute – reînvie un personaj şi dezvăluie feţele unei epoci.

Apoi, Editura VIVALDI ne-a oferit marea bucurie a unei istorii cuceritoare a caselor regale europene.

.

Un reper al comportamentului regal

Almanahul Gotha a fost între 1763 și 1944 ghidul nobilimii și al familiilor regale. Ghislain de Diesbach reușește istoria a 17 case regale, princiare și ducale care au domnit în 20 de tari europene. El povestește secretele, rivalitățile, grandoarea și meschinăria suveranilor și a familiilor ilustre.

.

Alta ediție a almanahului

Sigur, cititorul român va acorda o atenție specială evenimentelor din țara noastră. Cred că trebuie să spunem că autorul a trecut peste marile merite ale casei regale de la noi, legate de modernizarea acestor zone, dar, evident, cititorii informați din fiecare stat au de spus ceva în plus despre purtătorii de coroană din țările lor.

Tronul a dus direct la eșafod uneori, iar sceptrele au alunecat din mâinile nobile ajungând în degetele unor celebrități efemere din deceniile următoare, din rândul cărora remarcăm speculanții ce au atracție doar la conturi și mai puțin pentru Codul Penal, ori măcar cel moral…Coroana a rămas doar un vis…

.

Coroana de oțel a României…

.

Coroana Reginei Elisabeta

Inegalabila coroană a Reginei Maria. La rândul ei o Regină unică pentru români…

    Să ascultăm Anotimpurile, Gloria ori Stabat Mater sau Magnificat de Vivaldi, citind cărțile de la această editură… E prea mult pentru un muritor ?

.

Portretul lui Vivaldi

Preotul catolic Vivaldi născut la Veneția și decedat la Viena este nu numai cel mai important reprezentant al barocului muzical venețian, dar, peste ani și garanția unor lecturi ce rămân în memorie mult timp…

Este locul să menționăm aici valoarea traducerii făcute cu grație de doamna Ana Andreescu posesoare a va însemnelor Ordinului „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii“, „în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate de promovare a culturii române, în calitate de cercetător şi traducător“.

.

Imaginea traducătoarei surprinsă de colegii de la Agenția Națională de Presă AGERPRES

Ana Andreescu a fost muzeograf la Oficiul pentru Patrimoniu Cultural al Municipiului Bucureşti şi director al Direcţiei Cultură Scrisă – Biblioteci, expert carte veche românească şi străină, bibliofilie. Din 1997 şi până în anul 2000, aceasta a fost director în Ministerul Culturii la Direcţia Carte. În această perioadă, Ana Andreescu a iniţiat două legi, Legea bibliotecilor şi Legea culturii scrise, care au fost promulgate. De asemenea, a realizat expoziţii importante, printre care „Cărţi bucureştene călătoare: Cărţi din sec. al XVII – XVIII-lea tipărite la Bucureşti şi Snagov“.

Ana Andreescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), publicând peste 30 de volume de traduceri.

 

Așteptăm cu interes legitim viitoarele apariții ale Editurii Vivali, din București. Până atunci citim cu mare pasiune Îngerul și infamul, de Geraldine Roberts, adica iubirea, ruina și scandalul din Anglia în timpul Reginei…Vom încerca să scriem și despre acest volum… Vă precizăm acum doar că este vorba despre cea mai bogată moștenitoare din Anglia, care a răspuns la numele Catherine Tylney Long…

Eu răspund la numele …

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s