ANA RUSU, UN PICTOR CONSACRAT ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN LUME

 

 

De-a lungul a peste patru decenii și jumătate de jurnalism pe tărâmul artelor, am avut ocazia să cunosc mulți oameni interesanți, cu operă care a rămas în istorie.

 

Dar, niciodată nu am trăit momente de armonie și entuziasm atât de mari ca atunci când am pășit uimit în universul cromatic al doamnei ANA RUSU.

.

.

 

Emoția puternică resimțită cu prilejul unei vizite memorabile în atelierul său, m-a făcut să rememorez clipele de entuziasm resimțite de fiecare dată când am pășit, în ultimii ani, în expozițiile sale personale și chiar și cele de grup, unde regăseam pe lista artiștilor si numele ANA RUSU.

.

.

Fie că era vorba de galeria din parcul Herăstrău, atât de dragă pictorilor bucureșteni, despre sălile încărcate cu atâtea amintiri scumpe găzduite de Cercul Militar din București, la Fundaţia „Ioan Dalles”, Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti”, Complexul Expoziţional „Hanul cu Tei”, „ARTAS” și atâtea altele, de fiecare dată recunoșteam, de departe, pecetea inconfundabilă a talentului său, semnul tenacității cu care pictează, dar și viziunea care o caracterizează.

.

.

Trăiri similare au avut și admiratorii artelor vizuale, nu numai din București, dar și din alte mari orașe ale României.

.

.

Membră de prestigiu a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti, secția Artă Decorativă, Ana Rusu a ajuns cu valoroasele ei lucrările şi în expoziții din  Danemarca, Germania, Elveţia, Franţa și Ungaria, ori atât de îndepărtata Canadă.

 

.

.

A fost distinsă cu titlul de „Laureat” al concursului de pictură marină „Dimitrie Știubei”, ediţia a doua din anul 2000.

 

A efectuat rodnice călătorii de studii în Grecia, Franța, Danemarca, Spania și Suedia.

.

.

.

Tablourile sale inegalabile au ajuns în colecții particulare nu numai din România, dar și din Anglia, Austria, Belgia, Canada, Israel, Franța, Germania, Italia,  Grecia și Danemarca.

 

Născută în anotimpul primăverii, la începutul lunii martie, doamna Ana Rusu și-a păstrat aerul proaspăt al acestui anotimp regenerator așa încât, chiar și astăzi acesta se poate ușor simți în lucrările sale, după atâta timp de când uneltele cele mai dragi sunt pensula și cuțitul pentru pictură.

.

.

 

Mulți comentatori avizați de pictură, critici temuți în breaslă au rostit și au scris cuvinte memorabile despre arta Anei Rusu. Dintre toți am ales rândurile semnate de o doamnă al cărui nume îl respect foarte mult, nu numai pentru sensibilitatea sa, dar pentru vasta sa experiență trăită intens, decenii de-a rândul, lângă marii coloriști din țara noastră și nu numai. Este vorba despre Viorica Ghiță –Teodorescu. Ea scrie:,, Pe simezele expozițiilor deschise de Ana Rusu întâlnim adeseori flori. Ele apar ca razele de soare într-o primăvară de lumină. Florile de câmp ale Anei Rusu au un rafinat echilibru cromatic. Ele sunt mici frânturi de cer. Unele explodează și ies din rame, ca niște maci aprinși,,.

.

.

Mă bucur că am cunoscut un asemenea mare artist. Recenta expoziție de la Cercul Militar a reconfirmat valoarea sa. Eu am primit deja un cadou, înainte de debutul lunii decembrie, destinată prin tradiție pentru a oferi și primi bucurii de tot felul. Bucuria mea este să pot sta aproape de un om special. Sperăm ca în viitorul apropiat să putem oferi noi date despre pictura sa, precum și noi lucrări.

.

.

 

Semnează un prieten fidel,

Bunescu Aristotel

 

 

 

 

 

Publicitate

Un gând despre „ANA RUSU, UN PICTOR CONSACRAT ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN LUME

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s