MARIAN RĂDULESCU PE DRUMUL DE LA AMINTIRI LA FERICIRI

București, 26 noiembrie 2018

 

Înainte de a debuta luna cadourilor, am primit deja un dar de preț. Este vorba de scrierile domnului MARIAN RĂDULESCU publicate la Editura Blassco din Sectorul 1 București.

La pas spre fericire, drum prin Vlad Țepeș

La pas spre fericire, drum prin satul Vlad Țepeș, județul Giurgiu

Primul volum este dedicat amintirilor din viața sa și a oamenilor din jur. Al doilea ne arată drumul dintre fericiri.

 

Pe parcursul a 144 de pagini în lucrarea intitulată UN FEL DE AMINTIRI DIN COPILĂRIE ȘI NU NUMAI cititorul are posibilitatea de a cunoaște câteva episoade din viața sa.

Invitație la amintiri pe urmele lui Ion Creangă

Invitație la amintiri pe urmele lui Ion Creangă

Pentru că trăim în România, țara paradoxurilor, începem și noi cu finalul cărții, acolo unde aflăm detalii despre renumitul Tălică, un adorabil patrupedul blănos pe care am avut ocazia să-l cunosc și eu  și acum câteva zile.

El este un răsfățat fără pereche. Dacă ne gândim bine, nici nu este prea recunoscător pentru salvarea sa din șanț. În loc să fie mulțumit pentru schimbarea benefică a destinului său, el are pretenția și chiar a reușit, în mare parte, să își dreseze foarte rafinat și pe nesimțite ambii stăpâni. Pe doamna Rodica și pe domnul Marian .

 

 

Un simț al umorului de bună calitate dă viață unul Program de guvernare pe care îl dorim cât mai rapid aplicat, nu numai la noi în țară, dar și pe alte meleaguri și alte planete. Mai aflăm cu a apărat autorul patria în timpul revoluției din 1989 de pe un … acoperiș. Apoi sunt prezente episoade legate de prinderea peștilor, obținerea permisului auto, dar și prima încercare de a deveni… inventator.

 

Cartea se citește cu folos și este dedicată de autor învățătoarei de la Școala 172, doamna Voicilă și prieteniei sale Rodica.

 

Apare firesc o întrebare. Cum reușește un inginer să folosească o limbă română atât de limpede, sugestivă și bogată în nuanțe străine unor filologi, când instrumentele sale de lucru sunt cu precădere altele ? Și încă una : de unde această detașare pentru a identifica temele prioritare ale omului ? Vă spunem noi. Domnul Rădulescu are o casă de vacanță de unde dă lovituri pe planul gândirii și scrierii. Este în satul Vlad Țepeș din județul Giurgiu.

 

Între două cărți, pot să vă spun că am fost să văd locul unde trăiește. Vă precizez asta deoarece acolo este o colecție incredibilă de tablouri, executate în manieră naivă. Dar, asta e semnificativ, fiecare lucrare are un verset din Biblie. Este o trecere foarte bună spre al doilea volum.

 

Aici este vorba despre tema primordială a umanității – credința în Dumnezeu.

 

CALEA ADEVĂRUL ȘI VIAȚA  își intitulează pretențios Marian Rădulescu al doilea volum pe care l-am primit chiar în dar. La fel ca și primul.

Încercare reușită de a concentra Biblia

Încercare reușită de a concentra Biblia

Parcurgând paginile, putem constata că acest titlu este pe deplin justificat, autorul reușind un foarte valoros pas între fericiri.

 

Prima este definită de Aristotel în urmă cu aproape 2.500 de ani cu aceste cuvinte: FERICIREA NU E PREZENȚA PLĂCERII, CI ABSENȚA SUFERINȚEI. Cu alte cuvinte, noi cei care acum nu suntem marcați de o suferință, putem spune că am atins acest stadiu.

 

A doua fericire, sau mai bine spus drumul spre ea, este stabilit de teologul danez Søren  Kierkegaard prin cele  trei stadii de „bază” ale existenţei umane, şi anume: stadiul estetic, etic şi religios.

Ajungând la religie, M. Rădulescu ne conduce direct la sursa creștinilor și anume Biblia, cuvântul lui Dumnezeu.

 

Pentru lectorul neavizat, Biblia se lasă greu citită pentru simplul motiv că este o carte cu multe chei. Prima dată este barajul numărului mare de pagini, apoi avem în deschidere șiruri de nume care sunt greu de depășit de cititorul obișnuit.

 

Dacă însă ai un ghid autorizat pentru parcurgerea cărții și afli de relatările Noului Testament despre Fiul lui Dumnezeu care a părăsit cerul pentru a deveni muritor și a se jertfi doar să ne ofere un Mântuitor, poți citi cu alți ochi și cu alt suflet palpitantele pagini ale Vechiului Testament.

 

Mănăstirea din Comana, ridicată de Vlad Țepeș. In apropiere de casa de vară

Mănăstirea din Comana, ridicată de Vlad Țepeș. In apropiere de casa de vară a domnului Rădulescu

De această dată, în rolul îndrumătorului este domnul  Rădulescu. În numai 170 de pagini avem cuprinsă marea taină a credinței creștine și invitația de a aprofunda pe cont propriu, capitol cu capitol, pagină cu pagină, verset cu verset și la final cuvânt cu cuvânt cea mai importantă carte a umanității.

 

În preajma Crăciunului, a sărbătorii nașterii lui Iisus Hristos, este cea mai nimerită lectură.

 

Un prieten fidel,

Bunescu Aristotel

 

 

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s