EDITURA VIVALDI PROMOVEAZĂ LITERATURA TURCĂ

București, 5 decembrie 2018

 

La fiecare ediție a unui târg de carte organizat la București, îmi rezerv o surpriză plăcută prin a vizita negreșit valorosul stand al editurii VIVALDI. ( Pentru contact se poate folosi adresa             contact@edituravivaldi.ro , ori numărul de telefon 021 210.88.97 sau la sediul  S.C. EDITORIALA VIVALDI S.R.L. Str. Polonã nr. 92, bl. 17A+B, sc. 1, ap. 1, Bucuresti)

.

.

/

/

De fiecare dată, se găsesc acolo volume ce rămân mult timp în memoria cititorilor.

 

Gaudeamus, ediția 2018, nu a făcut excepție de la această nobilă regulă.

 

Am ajuns ușor la Editura VIVALDI după câteva amabile informații orientative oferite de voluntarii care ne întâmpină imediat după intrare.

 

Și de această dată, grupul editorial amintit s-a remarcat din nou prin numeroase titluri de mare atractivitate, din rândul cărora subliniez astăzi numai două.

 

În primul rând, Solmaz Kamuran semnează volumul intitulat ,,Vântul din Canakkale,,.

 

/

/

 

,,Ce este viața? Pierdere și regăsire, multe contradicții… Nostalgie și revedere, furie și îndurare, iubire și ură, foame și îndestulare… Război și pace?,, Acestea sunt cuvintele de pe pagina a patra, unde este și portretul autoarei.

 

Volumul beneficiază de traducerea foarte bună semnată de Roxana Popescu.

 

Pe parcursul a peste 300 de pagini, pentru amatorii de date exacte putem să menționăm cifra de 304, intrăm într-un univers fascinant, într-o scriere ce dovedește un talent evident, pe care autoarea o dedică ,, mamei sale, steaua călăuzitoare a familiei,,.

 

Cu gândul plin de dragoste și recunoștință, Solmaz Kamuran ne oferă prin intermediul unei edituri ce ne trimite cu numele în universul muzicii, o palpitantă succesiune de evenimente de pe vremea sultanilor otomani.

Solmaz

Solmaz

Cadrul generos este asigurat de bătrânul oraș Canakkale. Adică, teritoriul care a trăit celebrele războaie troiene, dar și bătălia de la Gallipoli, din anul 1915, din Primul Război Mondial.

 

Pentru cei care urmăresc mai atent producțiile semnate de Editura Vivaldi este o nouă întâlnire cu această autoare, care a mai semnat aici și romanul Kiraze.

 

Realul si imaginarul se impletesc in paginile romanului Kiraze, saga unei familii nevoita sa paraseasca pamantul stramosesc de pe malurile raului Tajo, din Spania si sa caute libertatea in celalat capat al Europei, la Istanbul.

 

Regi si regine, sultani si favoritele lor, mari personalitati ale secolelor XV si XVI sunt prezente in paginile acestei carti plină de intrigi de harem, iubiri imposibile, dezastre naturale si crampeie din viata de zi cu zi a oamenilor simpli, loviti de nenorociri, coplesiti de scurte momente de bucurie isi dau mana pentru a ne oferi o fresca a vietii  in Istanbul si in Imperiul otoman in secolul XVI.  Personajul principal, frumoasa Ester, Kira Kiraze, este si ea un bun exemplu al felului in care autoarea se foloseste de realitatile istorice ale secolului XVI.

 

Este momentul prielnic să prezentăm acum al doilea volum remarcat la ediția din acest an a sărbătorii intitulată Gaudeanus, care tradus înseamnă să ne bucurăm…

Deci, să ne bucurăm și noi de o nouă producție a Editurii Vivaldi, volumul intitulat ,,In gradinile cu lalele. Umbra mea,, semnat de  Gul Irepoglu.

.

.

 

 

Prof. Dr. Gul Irepoglu a studiat arhitectura la Academia de Arte Plastice din Istanbul. Si-a inceput cariera ca asistent la Departamentul de Istorie a Artei, Facultatea de Litere de la Universitatea din Istanbul. A absolvit doctoratul in 1984 si a devenit profesor universitar in anul 1997. Are numeroase publicatii despre arta picturii in secolele XVIII-XX, portretul sultanilor otomani, relatia artistica dintre Est si Vest si istoria bijuteriilor. Ea a pregatit si a prezentat emisiunile de televiziune „Arta si Spatiu” pe TRT2. Autoarea e cunoscuta cititorilor romani prin romanul „Concubina”.

Gul

Gul

Actiunea romanului actual are loc in Istanbul, secolul al XVIII-lea, in epoca numita „Era Lalelei”, nume dat de pasiunea tuturor pentru lalele. Pe fundal se afla Palatul Topkapi, extraordinara lui viata cu intrigi si evenimente spectaculoase.

 

Principalele personaje ale romanului sunt Levni, faimosul artist al perioadei, sultanul Ahmed al III-lea si femeile din harem.
In mod neobisnuit, sultanul este descris ca o fiinta umana normala cu slabiciunile, placerile si fericirea sa simpla. Acest portret este reflectat de relatiile sale cu pictorul Levni, cu convingerile si confesiunile lor sincere. Spiritul colorat al erei este superb descris. Scriitoarea evita sa faca o prezentare didactica a istoriei si traditiilor si mai degraba se concentreaza pe detalii care n-au fost inca scoase la iveala.

În total sunt 362 de pagini de lectură pasionantă.

Vă urăm succes în descoperirea acestui univers.

Așteptăm cu interes nedisimulat viitoarele apariții ale Editurii Vivaldi.

.

.

Aristotel Bunescu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s