Traian Nica Tuckman, Doctor Honoris Causa al Academiei Daco-Române

Pictorul vasluian Traian Nica Tuckman, stabilit de foarte multi în Bucuresti, care a primi titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Academiei Daco-Române, primește urările noastre de Crăciun fericit.

.

.

Titlului onorific a fost acordat la o ceremonie care a avut loc la Centrul Cultural Mihai Eminescu, din Bucuresti. Traian Nica Tuckman a adus pentru comuna sa de suflet, Stefan cel Mare, si satul natal, Bârzesti, sute de tablouri, lucrãri care pot fi vãzute în scoli, grãdinite sau cãminele culturale din toate satele componente. Pictorul vasluian s-a nãscut la Bârzesti, în 1949. Are un atelier în Bucuresti si o carierã de peste 30 de ani în domeniul artei plastice, timp in care a executat peste 3.000 de tablouri. Pentru activitatea sa artisticã si donatiile de tablouri fãcute de-a lungul vremii, Traian Nica Tuckman a primit titul stiintific de doctor în artã.

Pictorul vasluian a învãtat la scoala de la Bârzesti, cu peste 50 de ani în urmã. Traian Nica era prima voce la corul scolii, iar unul dintre profesori l-a sfãtuit sã-si urmeze vocatia spre artã si frumos, astfel cã a ajuns un pictor cunoscut în Bucuresti. Pentru a rãsplãti ceea ce a primit frumos si cald în timpul copilãriei, artistul a donat scolii în care a învãtat, la Bârzesti, peste 30 de lucrãri, una mai frumoasã decât alta. Imagini din naturã, din satul Bârzesti, asa cum era odinioarã, portrete ale unor personalitãti ale literaturii române – acestea sunt mesajele pe care pictorul le lasã copiilor de astãzi, pe locurile în care el însusi a crescut. Ca fiu al satului, la cei 150 de ani de existentã a scolii Bârzesti, Traian Nica a dãruit scolii si un banner care sã aminteascã de acest moment, în timp ce, la cãminul cultural din sat, a donat alte 50 de tablouri, care au fost puse deja pe pereti. “Am muncit douã luni, zi si noapte, pentru a termina aceste tablouri. Sunt bucuros cã, iatã, sunt singurul pictor care am trei expozitii personale permanente, la centrul cultural de la Stefan cel Mare, la cãminul Bârzesti si la scoala din Bârzesti, lucrãri pe care le-am donat cu mult drag oamenilor din aceste locuri, în care am copilãrit si eu”, a spus pictorul,  atunci când s-a reîntors acasã.

O donatie de suflet pentru un om care si-a trãit viata pentru picturã

Artistul plastic Traian Nica Tuckman a donat comunei Stefan cel Mare, pânã acum, peste 300 de lucrãri de picturã. Între lucrãrile care au fost donate se aflã portrete ale lui Stefan cel Mare, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, George Cosbuc si George Topârceanu. Pictorul a anuntat cã va mai dona cãtre scoala din Bârzesti si peste 600 de manuale scolare si cãrti de belestristicã. Pictorul vasluian este si fondatorul Grupului de Artã Zero din Bucuresti, alcãtuit din artistii plastici Traian Nica Tuckman, Petre Chirea, Lucian Liciu si Nicoleta Licu Gribincea. Traian Nica Tuckman are titul stiintific de doctor în artã, primit pentru amploarea operelor sale – peste 3.000 de lucrãri. În 1969, când avea 20 de ani si lucra ca zugrav la fabrica de ulei din Slobozia, conducerea i-a solicitat sã picteze peretii cantinei. Traian Nica a propus sã facã ceea ce astãzi se cunoaste sub denumirea de Tableaux – Paige (artã aplicatã).

Redacția

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s