Un mare talent, Mariia Yughina, din Rusia, s-a lansat în artele plastice din România

Lângă agitatul oraș București se află atelierul unui pictor aparte. Este vorba de doamna Mariia Yughina, cea care în urmă cu puțin timp a deschis prima sa expoziție, unde au fost reunite 50 de tablouri care poartă pecetea personalității sale. Evenimentul a fost organizat de Galeria SIGMA Hanul Cu Tei.

Mariia și tablourile sale

Mariia și tablourile sale

Așa cum Agenția noastră a anunțat cu puțin timp în urmă, am ținut să prezentăm, mai pe larg aspecte din viața sa în cadrul unui interviu pe care Mariia Yughina l-a acordat, cu multă amabilitate.

 

1)  Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…

M-am născut la data de 8 iunie 1988 la Leningrad, Uniunea Sovietică (ulterior Sankt Petersburg, Rusia). Asemenea majorității copiilor din țara mea, am practicat diverse activități sportive și artistice încă de la o vârstă fragedă. Timpul a triat dintre toate aceste hobby-uri șahul, pentru care mi-am menținut pasiunea de-a lungul anilor de școală. Cel mai notabil succes, din această perioadă, a fost locul al doilea în prima ligă a campionatului Rusiei pentru fete sub 18 ani.

Orașul copilăriei...

Orașul copilăriei…

În perioada studiilor universitare (am absolvit facultatea de Administrație publică a Academiei Prezidențiale a Administrației Publice și Economice Naționale din orașul natal) am abandonat în mare parte activitatea competițională, devenind antrenor de șah. Tot atunci mi-am redescoperit pasiunea pentru artele plastice, perfecționându-mă în domeniul picturii, sub îndrumarea câtorva artiști cunoscuți din Sankt Petersburg, dintre care l-aș menționa, în primul rând, pe Vladimir Bajenov.

Vladimir Bajenov a oferit Mariiei multe din secretele picturii

Vladimir Bajenov a oferit Mariiei multe din secretele picturii

Concomitent am început să acord o atenție sporită condiției fizice, iar la vârsta de 26 de ani mi-a fost acordată centura verde la Capoeira.

(n. r. Capoeira este o artă marțială braziliană, respectiv un dans de luptă .Este cunoscută pentru mișcări rapide și complexe, folosind în principal puterea, viteza și loviturile de picior).

 

După pictură și șah urmează ...capoeira pentru Mariia. În atelierul său alături de vopsele, pânze și tablouri în diverse stadii se află și câteva obiecte de antrenament specific.

După pictură și șah urmează …capoeira pentru Mariia. În atelierul său alături de vopsele, pânze și tablouri în diverse stadii se află și câteva obiecte de antrenament specific. În imagine o luptă în stil capoeira.

În momentul de față, mă consider în primul rând pictoriță, dar acord o importanță deosebită participării în turnee de șah alături de soțul meu, marele maestru român Mihail Marin. Dețin în prezent titlul de maestră FIDE la șah.

 

2)  Pentru ce ați ales pictura și nu muzica ?

 

Muzica a fost unul din hobbyurile copilăriei (am cântat în cor) iar ulterior am predat lecții de chitară. Alegerea picturii a avut un caracter, să-i spunem, întâmplător: nu am putut refuza propunerea maestrului Bajenov de a-mi îndruma pașii…

 

 

3 ) Cum ați găsit actualitatea plastică din România, în comparație cu cea din Rusia

 

Găsesc pictura românească diferită de cea din Rusia, ceea ce pentru mine o face interesantă și utilă. Am remarcat o înclinație a pictorilor români către motivele etnice, preferința pentru culori sobre și, derivând din aceasta, o oarecare reținere, interiorizare.

 

 

4)  Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră ?

 

Am fost educată inițial în stilul clasic și am realizat o serie de copii după lucrări celebre, printre care aș menționa în primul rând Fata cu cercel a lui Vermeer.

.

.

Ulterior am folosit mult cuțitul paletă. Fiind o persoană emoțională, pasională, pictez în diferite stiluri, în funcție de inspirația de moment, iar lucrările mele ar putea fi atribuite la prima vedere mai multor pictori diferiți. Trăind mulți ani în mediul deseori cenușiu și lipsit de soare al Petersburgului, am o înclinare către o explozie a culorilor vii.

 

5)  Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețele mari ?

 

Prefer suprafețele mari, care îmi oferă o mai mare libertate de exprimare. Putem compara diferența între tablourile mici și cele mari cu aceea dintre un film vizionat la televizor sau la cinema. Visul meu cel mai mare este să pictez un tablou de dimensiunea unui perete întreg, ilustrând o mare exotică într-o zi cu mult soare.

 

6)  Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?

Citesc mult, iar în timp ce pictez ascult muzică clasică. Iubesc călătoriile în locuri noi, mă încântă să ascult limbile altor țări și mă farmecă ușurința cu care soțul meu conversează cu localnicii din Spania, Italia, Germania…

 

7 ) Ce vă doriți pentru anul 2019 ? Din punct de vedera artistic? Dar al șahului ?

 

Mi-aș dori ca în 2019 să mă integrez din ce în ce mai mult în mediul artistic românesc, să particip la noi expoziții. În plan șahist, aș dori în primul rând să particip în cât mai multe turnee, iar în plan concret să realizez normele de maestră internațională.

  • Vă mulțumim frumos și vă dorim să realizați toate aceste obiective și chiar mai mult decât atât.

Putem să vă anunțăm, în premieră, că se lucrează la proiectul unei noi expoziții personale a artistei din Rusia. Acum, încet dar sigur Maria își face un drum propriu în artele plastice din România.

Mult succes!

Bunescu Aristotel, președinte al Departamentului Critică și Istoria Artei al Uniunii Artiștilor Plastici

Câteva lucrări …

/

/

Unghiuri și reflexii. Hotelul La Scalinatella, Capri

 

Macelarul de langa casa

 

Hamburg. Case plutitoare

Ponte Pietra, Verona. Drumul către Giulietta

 

Magnolie înflorită.

 

Alte lucrări sunt cele inspirate din festivalul venețian cu măști…

Imagini de la prima expoziție din București:

Mariia, Lucia Valentina Stanciu, istoric de artă, Mihail Marin P.R. mare maestru la șah

Mariia, Lucia Valentina Stanciu, istoric de artă, Mihail Marin P.R. mare maestru la șah

Bucuroasă, cu primul catalog...

Bucuroasă, cu primul catalog…

Bucuroasă, cu primul catalog...

Cu gândul la lumea de acasă…

Bucuroasă, cu primul catalog...

Un autograf prețios pe catalogul primei expoziții…

Așa a fost la prima expoziție, o așteptăm cu interes pe următoarea...

Așa a fost la prima expoziție, o așteptăm cu interes pe următoarea…

Un prieten fidel,

Bunescu Aristotel

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s