ZuZu CARATĂNASE, CEL MAI BUN GRAFICIAN DIN ROMÂNIA, DECLARĂ: PENTRU MINE, 2018 A FOST UN AN EPATANT

 

În atelier: ZuZu - GO!

În atelier: ZuZu – GO!

În tezaurul de amintiri, momentele legate de numele lui ZuZu CARATĂNASE reprezintă perlele unei coroane regale.

Autoportret

Autoportret

În cadrul galei naționale a premiilor U.A.P.R. (Uniunea Artiștilor Plastici din România), eveniment care a avut loc pe 22 noiembrie 2018., la Baia Mare, artistului ZuZu CARATANASE i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun grafician din România pe anul 2017. Premiul pentru Grafică i-a fost înmânat de către Președintele de Onoare al U.A.P.R., prof. univ. dr. Alexandru Ghilduș.

U.A.P.R. a fost organizatorul, iar  Asociația Filiala U.A.P. Baia Mare a fost gazda evenimentului.

Imagine din atelier

Imagine din atelier

Iată doar două dintre referințele critice:

Privind lucrările graficianului Răzvan Caratănase sunt încântat și liniștit să constat că există în arta românească acea continuitate necesară oricărei culturi, pentru că artistul, evident, va duce mai departe flacăra înaintașilor săi prin talentul și măiestria de care dă dovadă, dar și pentru că este înzestrat, fără îndoială, cu acea sensibilitate specifică românilor.

Îl așteaptă un drum greu și plin de piedici iar eu îi doresc să-și mențină alura de alergător de cursă lungă. Dacă va reuși – ceea ce eu cred – va ajunge unul dintre artiștii importanți ai graficii românești.

În timp ce astăzi, în lume, arta excelează prin găselnițe, invenții ieftine, Răzvan Caratănase – cu seriozitate, cu încrâncenare aș putea spune – gravează materia asemenea înaintașilor săi, transformând plăcile gravate în operă de artă de sine stătătoare. De la Dürer, Rembrandt și, la noi, Aman, Răzvan Caratănase se poate înscrie pe linia marilor inovatori.”

Eugen MIHĂESCU (Membru de Onoare al Academiei Române)

 

Imagine din atelier

Imagine din atelier

„Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…)

Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat.

(…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului.”

Răzvan THEODORESCU (academician, prof. univ. dr.)

În urmă cu câteva zile, am fost în atelierul său. Nu am pierdut șansa de a face câteva imagini și de a pregăti un interviu, pe care ZuZu l-a acordat cu mare amabilitate:

Deci:

 

1) Cum caracterizați anul 2018 din punct de vedere artistic pentru dv ?

Pentru mine 2018 a fost un an epatant. În 2018 am realizat lucrările „Modus Operandi” (70 x 100 cm), „Vox Dei” (250 x 250 cm), „Audiatur Et Altera Pars” (250 x 250 cm) și „Sacrosanctus” (250 x 500 cm) pentru expoziția personală de la galeria de artă „Simeza” din București. Apoi, la palmaresul meu s-au mai adăugat 11 expoziții personale în trei țări, peste 40 de expoziții de grup pe plan național și internațional, dar și peste 15 premii, medalii și distincții la diferite concursuri și evenimente artistice din țară și străinătate. Mai sunt și alte activități, însă socotesc că cele enumerate de mine anterior sunt cele mai semnificative pentru anul 2018.

Imagine din atelier

Imagine din atelier

2) Ce vă propuneți in 2019 ?

Mi-am propus pentru acest an câteva deziderate reliefante, cutezătoare aș putea spune. Unul dintre aceste țeluri este să demarez cu două lucrări de grafică de mari dimensiuni („Sine Qua Non – 2,5 x 5 m și „Inter Mundos” – 2,5 x 10 m). Concomitent cu grafica, mi-am propus să dezvolt și un ciclu de picturi. Eu sunt antrenat să mă provoc tot timpul, să ies mereu din zona mea de confort și să mă autodepășesc. Am așteptări mari de la anul 2019 și îmi place să cred că se vor îndeplini toate obiectivele stabilite.

 

3) Care este cel mai important premiu din palmaresul dv ?

Din cele câteva zeci de premii pe care le dețin (în țară și străinătate) nu cred că m-aș putea opri asupra unuia. Într-adevăr, doar câteva dintre ele sunt foarte importante. Altminteri, în CV-ul meu există două categorii de astfel de recunoașteri și anume: compartimentul cu premiile de concurs și compartimentul cu premii de excelență. Pentru mine cele mai importante rămân premiile din cadrul concursurilor, acolo unde mă întrec de fiecare dată cu zeci, sute și uneori chiar mii de artiști din toată lumea. Premiile de excelență apar și ele dar abia în momentul când deja le obțin pe cele din concursuri.

Imagine din atelier

Imagine din atelier

4) Ce doriți să transmiteți celor foarte tineri care doresc să se dedice graficii ?

Să îi respecte pe marii artiști și să învețe de la aceștia, să analizeze cât mai multe opere din marile colecții muzeale ale lumii, să lucreze foarte mult într-un ritm milităresc și să fie obsedați de gândul a fi cei mai buni. Să nu fie atrași de povestea banilor – inevitabil vor veni ceva mai târziu, în urma performanțelor atinse de ei. Să se autodepășească în permanență, să viseze frumos, să fie disciplinați, să aibă în atenție obligațiile etice ale profesiunii. Să își formeze o cultură generală prin parcurgerea marilor lecturi, să asculte muzica cultă, să urmărească piese calitative de teatru, să aibă noțiuni de istorie, filosofie, spiritualitate etc. – toate acestea au o mare contribuție la augmentarea procesului creativ. Arpegiul stilistic și segmentul originalității sunt vitale și definitorii pentru imagistica personală. Cu toate aceste „ingrediente” nu au cum să dea greș, îi asigur de acest lucru.

În concluzie, vreau ca cei tineri să conștientizeze că în mine pot găsi mereu un punct de sprijin, iar eu îmi respect cuvântul de fiecare dată. Le doresc mult succes!

 

5) Până unde au ajuns lucrările dumneavoastră, care este cel mai îndepărtat punct geografic ?

Japonia, China, Statele Unite ale Americi și Canada, ar fi cele mai îndepărtate puncte geografice. Până acum am bifat vreo 20 de țări dar îmi doresc mai mult de atât. Cred că este unul dintre cele mai semnificative lucruri pe care i se pot întâmpla în existența unui artist, ca lucrările sale să circule și să atingă cât mai multe coordonate geografice.

 

6) Ce ne puteți spune despre grafica românească în ora actuală ? Prin ce se caracterizează ?

În acest moment, în țara noastră sunt doar câțiva graficieni care țin stindardul ridicat. Dar și așa, România este foarte bine reprezentată la nivel internațional, dovadă fiind rezultatele obținute la competițiile internaționale. România este printre primele țări din lume de vreo 30-40 de ani încoace în materie de grafică. O altă observație pertinentă este aceea că dintre toate rutele artelor vizuale (pictura, sculptura, ceramica etc.), grafica are cele mai multe rezultate comparativ cu celelalte discipline (de pildă compartimentul de distincții este foarte consistent).

Ca semnal de alarmă, constat că într-un ritm accelerat se reduce numărul creatorilor din acest domeniu. Este regretabil însă aceasta este realitatea. În aproximativ două decenii vor mai fi câțiva practicieni dedicați acestei profesii, îmi doresc mult să nu am dreptate în această privință.

Imagine din atelier

Imagine din atelier

7) Vă rugăm să transmiteți un mesaj numeroșilor amatori de artă care vă admiră de mai mult timp și urmăresc tot ce faceți ?

Le mulțumesc mult pentru faptul că le sunt în atenția lor prin creațiile mele și activitatea mea artistică, le sunt recunoscător tuturor.

Îi îmbrățișez, îi cuprind pe toți. Namaste!

Ce să mai spunem? Sănătate, bucurii și spor la lucru! Apoi, Namaste!

ARISTOTEL BUNESCU

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s