DOAMNA DANIELA LUKACS, UN FRUMOS TRASEU ÎN VIAȚĂ ÎMPLINIT PRIN FAMILIE ȘI ARTĂ

BUCUREȘTI, 5 FEBRUARIE 2019

.

DANIELA LUKACS VĂ SALUTĂ PRIN INTERMEDIUL AGENȚIEI DE PRESĂ CULTURALĂ ȘI SPORTIVĂ. 

În urmă cu o săptămână am avut șansa să prezint o valoroasă expoziție colectivă de pictură, organizată de Galeria bucureșteană Elite Prof Art.

Sunt acolo lucrări semnate de opt pictori din România și Statele Unite ale Americii.

Printre tablourile creatorilor din țara noastră am văzut câteva care au arătat că în spatele unei semnături sunt oameni cu o viață plină, cu bucurii și tristeți, cu luminile și umbrele lor.

Mi-a atras atenția un tablou intitulat ,, În tăcerea mănăstirii,, semnat de doamna DANIELA LUKACS, din Timișoara.

Lucrare semnată de Daniela Lucaks

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Este aici un colț de natură, unde in aer se simte atmosfera proprie locurile în care este chemat zilnic Dumnezeu, prin numeroase rugăciuni. Mănăstirea din apropiere nu se vede, dar efectele ei sunt clare și totul din jur vorbește despre ce a făcut Creatorul.

Celelalte trei lucrări ale sale sunt tot atâtea mărturii dragi ale frumuseților inegalabile pe care numai orbii nu le văd, dar le pot simți în schimb.

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Flori inegalabile, mere proaspete pe care, după ce le-ai admirat minute în șir, întinzi mâna automat, într-un gest de neoprit.  Iar dinții abia așteaptă să muște, în așteptarea febrilă a unui gust divin.  O nouă gură de sănătate! Nu degeaba se spune: ,,Un măr la fiecare masă ține doctorul departe de …casă,,.

 

 

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Acum, avem marea bucurie să vă prezentăm pe semnatarul acestor tablouri:

Scurtă prezentare: 1. M-am născut în 1961 în Timișoara, oraș pe care l-am iubit de îndată ce i-am putut înțelege sufletul, frumusețea și istoria și în care locuiesc și în prezent. Fiind copil unic, de o timiditate excesivă și făcând parte din generația „cu cheia la gât”, îmi umpleam orele de singurătate desenând, pictând cu acuarele și citind.

Cele mai mari bucurii în copilărie mi le aduceau primirea unei cărți, a unei cutii noi de creioane colorate sau de acuarele și răsfoirea albumelor de artă pe care le aveau bunicii mei în bibliotecă, la Caransebeș, unde îmi petreceam vacanțele.

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Am terminat școala generală, cu dragoste pentru desen și încurajări din partea profesoarei, care spunea că am talent. Astfel, am dat examenul de aptitudini la Liceul de Arte Plastice din oraș, fără a fi admisă, căci școala avea la acel moment trei clase de gimnaziu cu aproximativ nouăzeci de elevi, iar pentru ciclul liceal erau doar treizeci de locuri, ocupate de drept de elevii școlii.

Lucrare semnată de Daniela Lukacs

Lucrare semnată de Daniela Lukacs. Un exercițiu după August Renoir.

Trebuie să spun că nu am suferit pentru acest eșec căci am contactat în acea perioadă o boală gravă, meningo-encefaliă, care îmi punea viața în primejdie. Starea de sănătate mi s-a îmbunătățit suficient cât să mă pot prezenta la examenul de admitere la Liceul C. D. Loga, unde am reușit la clasa de filologie-istorie, pentru ca apoi să dau examenul de treapta a doua la Liceul de Filologie – Istorie, pe care l-am absolvit în 1980.

Am avut o tentativă de a urma Facultatea de Arhitectură, dar a fost un eșec și în același an m-am căsătorit. Cu ambele mele încercări de a intra în lumea artei plastice ratate, m-am despărțit de aceasta, credeam eu, pentru totdeauna.

 

Lucrare de Daniela Lukacs

Lucrare de Daniela Lukacs

 

A urmat o viață obișnuită, cu marea bucurie adusă de venirea pe lume a celor doi copii, cu ocupațiile normale într-o gospodărie și cu multele ore petrecute la servici. Copiii sunt astăzi adulți la casele lor, de la fiica noastră avem și o nepoțică de 7 ani, dar când aceștia se apropiau de-abia de vârsta maturității am considerat de comun acord că e prea mare casa și prea goală și că ne-am bucura să mai primim în ea niște copii. Astfel, au intrat în casa și familia noastră un băiețel și o fetiță de 5 luni, la vremea respectivă și care acum au 15 ani, pentru ca acum 5 ani să mai primim, cu dragoste și brațele deschise, încă o fetiță, care acum se apropie de 14 ani. Bucurie mai mare decât cea adusă de copii eu cred că nu există, dar se pare că Dumnezeu ne rezervă fiecăruia și alte bucurii. Copiii fiind deja mari și nemaiavând nevoie de grija mea permanentă, am reînceput de un timp să desenez, să pictez, în pastel și acuarele. Și aceasta îmi completează acea bucurie, îmi oferă satisfacția exprimării eului meu propriu, al propriei mele afirmări.

Pentru ce ați ales pictura și nu muzica spre exemplu?

 1. Mă întrebați de ce am ales în copilărie pictura și nu muzica. Un răspuns simplu: din lipsă de spațiu, eu dorind să învăț să cânt la pian, părinții mi-au explicat că, noi având o singură cameră, nu e loc pentru acesta, așa că mi-au adus un acordeon și m-au înscris la cursuri. Am progresat cu succes și cu talent, dar cum eu plângeam, susținând că acordeonul e un instrument pentru băieți, până la urmă m-au lăsat în pace.
 2. Lucrare de Daniela Lukacs

  Lucrare de Daniela Lukacs

Ce tehnici folosiți mai mult pentru lucrările dumneavoastră ?

 1. Îmi place mult să lucrez în pastel și acuarelă, ambele sunt dificile, necesită însușirea multor tehnici , ca și multe ore de lucru efectiv, de eșecuri și reușite, așa că nu pot spune că prefer o tehnică sau alta.

Vă exprimați mai bine pe suprafețe mici, mari sau medii ?

 1. Deocamdată mă simt mai confortabil, mai intim să lucrez pe suprafețe mai mici, dar am început să exersez, cel puțin în acuarelă și pe formate mai mari, unde pot desfășura o întreagă poveste. Vreau să încerc și în pastel același lucru.
 2. Lucrare de Daniela Lukacs

  Lucrare de Daniela Lukacs

Ce ne puteți spune despre dumneavoastră, dincolo de preocupările pentru artele frumoase ?

 1. Viața mea dincolo de pictură este, în primul rând, cea a unei mame de copii adolescenți, cu emoțiile unor examene vara aceasta și cea viitoare. Cu grija unei nepoțele, când părinții ei sunt la lucru. Cu dragostea și grija pentru multele plante din grădină și pisicile și câinii pe care îi iubim și îngrijim cu toții.

Din păcate soțul meu are un servici care îi ocupă tot timpul, dar ne bucurăm cu toții de grija și afecțiunea lui.

Unde vă vedeți peste zece ani să spunem ?

 1. Mă văd continuând să învăț cât mai mult, mă văd pictând cu pasiune și străduindu-mă să mă maturizez, căci dacă în viață maturizarea mea s-a produs de mult, pot spune că în pictură sunt de abia la ciclul primar.

Mă ajută mult aprecierile și încurajările familiei, ale prietenilor și necunoscuților de pe grupurile celor iubitori de artă, astfel nu mă simt egoistă că fac ceva doar pentru plăcerea mea.

Aici apar tablourile

Aici apar tablourile

Ce puteți transmite celor din jur care admiră lucrările ce poartă semnătura dv?

7.8. Gândul pe care îl împărtășesc celor din jur e acela că niciodată nu e prea târziu să-ți împlinești un vis, dar trebuie să-i dai acelui vis șansa să se împlinească.

Am început să pictez din joacă, mi-a adus bucurie și am continuat nu din ambiție, ci din dorința de a împlini și completa ceva ce mi-a fost dat, ceva fără de care nu aș fi eu cea care sunt, cea care vreau să fiu.

Lucrare de Daniela Lukacs

Lucrare de Daniela Lukacs

 

Cum arată un CV al dumneavoastră ?

 1. CV. ul meu artistic e scurt:autodidactă, cu tehnici și metode învățate pe YouTube, cu multe, multe lucrări ratate, dar care fiecare a însemnat o lecție, cu câteva lucrări reușite, care îmi sunt dragi pentru că reprezintă locuri unde am fost sau care îmi fac plăcere.
 2. Lucrare de Daniela Lukacs

  Lucrare de Daniela Lukacs

În prezent am o lucrare numită „Iarna la Moldovița”, selecționată de juriu și expusă în cadrul expoziției „România în acuarelă ” la Teatrul Național București, precum și alte patru lucrări expuse prin expoziția Galeriei Elite Prof Art, la Hotel Athenee Palace Hilton București.

Lucrare de Daniela Lukacs

Lucrare de Daniela Lukacs

Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri, a fost o onoare să vă cunosc. Din toată inima, sănătate pentru dumneavoastră, pentru toată familia numeroasă.

Lucrare de Daniela Lukacs

Lucrare de Daniela Lukacs. Un loc de unde pleacă multe rugăciuni spre Cer. Noi ne rugăm pentru sănătatea tuturor din familia pictoriței…

 

Cei care vă admiră pictura vă așteaptă, cu mare nerăbdare, noi lucrări semnate de dumneavoastră. Numai bine! Poate vom oferi cititorilor șansa de a vă revedea în curând. Ce ziceți ?

Aristotel Bunescu

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s