FLORENTINA TOILĂ NE-A CUCERIT DEFINITIV CU ARTA SA

 

.

.

La o recentă expoziție colectivă de artă plastică, organizată de Galeria bucureșteană Elite Prof Art , prin intermediul doamnei Mihaela Pandelescu, am avut marea șansă să cunosc câteva lucrări aparte semnate Florentina Toilă, din municipiul Caracal.

Aici au apărut artiști care au făcut carieră în artele vizuale. Îl amintesc acum numai pe Marius Bunescu. Chiar m-au întrebat câțiva, sunteți din familia pictorului Marius Bunescu? Nu, nu sunt.

La finalul prezentării de la vernisaj, în ordine alfabetică, să nu fie discuții, am ajuns la Florentina Toilă. Lucrările sale au închis expoziția. Am remarcat, în primul rând, că era folosită tehnica în creion. Un artist care nu beneficiază de sprijinul culorilor, are o dificultate în plus, desenul reprezentând o esență a artelor vizuale…

,,Desenul reprezintă sinceritatea din artă. Nu este posibil să trişezi. Este ori bun, ori rău,, notează celebrul Salvador Dali.

Era vorba despre patru chipuri de fete și femei, foarte bine realizate. Domina mereu un zâmbet mai direct, ori mai discret. Pe un singur se vedeau clar lacrimile pe figură. Nu știm dacă erau lacrimi de supărare, ori de bucurie… Am spus că piesele semnate de acum inconfundabil Florentina Toilă erau un bun final pentru o expoziție de valoare. Ele reprezentau o deschidere către următoarele manifestări plastice ale Galeriei Elite Prof Art. Pe toate le vom întâmpina cu surâsul pe buze…

Ne face mare plăcere să vă comunicăm faptul că am obținut, pentru dumneavoastră stimați cititori fideli, ori ocazionali ai AGENȚIEI DE PRESĂ CULTURALĂ ȘI SPORTIVĂ, un interviu consistent cu Florentina Toilă. Deci …

 

 • Vă rog, mai întâi, să vă prezentați.
 • Mă numesc Florentina Toilă, sunt nascuta in Caracal, in 1965. Am avut inclinatii artistice de mic copil. In timpul claselor primare si liceu, am desenat pentru prieteni si familie. O perioada lunga de timp dupa ce am terminat liceul, am renuntat la a mai desena, din cauza ca timpul nu mi-a mai permis. In anul 2012 am reînceput sa desenez si incet, incet, lumea m-a remarcat, am inceput sa particip la expozitii. Iată-mă aici acum.

 

 • Pentru ce ați ales pictură și nu muzica ?

 

 • De ce pictura si nu muzica? Noi oamenii cind ne nastem, Dumnezeu sadeste in sufletul fiecaruia un har. Pentru mine a ales desenul, un desen aparte atât ca tehnica de realizare cât si ca sursa de inspiratie respectiv , desenul in creion orientat cu predilectie spre realizarea de chipuri umane. Aceasta datorita faptului ca prima imagine pe care mi-o amintesc este aceea a chipului blând al mamei, iar primele,,mizgaleli,, pe hirtie le-am facut in copilarie cu un creion de care am ramas indragostita pentru totdeauna.
 • Vă simțiți mai bine pe suprafețe mici, ori mari ?
 • In legatura cu marimea suprafetelor, majoritatea desenelor mele sunt realizate in dimensiunea 30/40,dar am si lucrari mai mari (70/50). In opinia mea, valoarea unei lucrari plastice consta in impactul, emotia pe care o realizează in mintea si inima privitorului, nu neaparat in dimensiunea sa fizica. De altfel, nici nu cred ca exista o relatie intre marimea si valoarea unei ceatii artistice.
 • Iată trei lucrări ale sale:
 • .

  .

 • .

  .

  .

  .

 • Vă rugăm să vă prezentați, dincolo de ce înseamnă pictura pentru dv …
 • Viata dincolo de pictura? Sunt un om ca toti ceilalti care muncesc, traiesc si gindesc. Am cunoscut tristetea, nepasarea celor din jur si uneori, rareori, fericirea. Ma intristeaza fiecare frunza care moare, fiecare clipa care trece fara rost si renasc cu fiecare primavara.  Desi activitatile cotidiene ma coplesesc, mai ridic adesea fruntea catre cer si privesc nemarginirea, stelele care pulseaza sau se sting in departari. Racoarea noptii ma aduce la realitate si merg la culcare trista si vesela in acelasi timp, pentru ca miine este o noua zi…

Alte lucrări semnate de artistă:

 

.

.

.

.

.

.

.

.

 • Unde vă vedeți peste un deceniu ?
 • In ce priveste viitorul,nu vreau sa-l supar pe bunul Dumnezeu, sunt o fiinta profund credincioasa, dar cred ca viitorul meu va depinde de evolutia ariei geografice in care traiesc, de cea a economiei in ansamblul sau si se va impleti strâns cu cel al oamenilor putini, pe care i-i iubesc cu adevarat. Poate cer prea mult,dar as vrea sa pastrez ceea ce am acum pâna la sfirsitul vietii.

O noua imagine a artistei:

.

.

 

 • Ce doriți să transmiteți oamenilor care vă admiră și care au șansa să urmărească acest dialog al nostru ?
 • Cititorilor acestui interviu tin sa le multumesc , din suflet , pentru sustinere si le transmit toata dragostea mea prin lucrarile pe care le realizez.

Doua portrete inconfundabile:

.

.

.

.

 • Care sunt principalele repere ale unui C. V. ?

 

 • Activitate artistica: -2014-Expozitie personala intitulata CHIPURI IN ALB SI NEGRU -Caracal. 2015 Expozitie de grup,,Oameni si locuri,, Bucuresti 2015-Expozitie de grup,Casa Armatei Caracal. 2017-Participare la concursul international,,Trofeu Univers Romanesc XXL,, unde am obtinut marele premiu la sectiunea desen. 2018-In toamna acestui an,am ilustrat in intregime volumul de versuri,,Amurg pe creste,, autor Ilie Mihai,volum editat de Editura Fundatiei Romania De Miine ,ISBN 978-606-20-0310-4 .821.135.1 -2019-Am participat cu patru lucrari la expozitia de grup ,,Timpul iernii ,, de la Athenee Palace Hilton Bucuresti. Expozitie organizata de Galeria Elite Prof.Art , prin intermediul doamnei Mihaela Pandelescu.
.

.

Ce ar mai fi de spus?

Urăm artistei, din toată inima sănătate, binecuvântări venite de sus. Mă rog ca Dumnezeu să o țină pe Pământ, alături de cei dragi, pentru a avea ocazia să ne ofere noi și noi desene nemuritoare…

Semnează un prieten fidel, Bunescu Aristotel

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s