
Se aprinde culoarea verde în drumul spre inima cititorilor
,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic”.
Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960.
Un șoc similar am resimțit puternic atunci când am citit primele pagini ale volumului în pregătire intitulat ,,Timp lipsă,, pe care autorul, domnul Oțeleanu a avut bunăvoința să le pună la dispoziția mea.
Trebuie să mulțumesc mai întâi doamnei Anduena Mehedinți pentru marea șansă de a cunoaște un om de asemenea valoare.
El este autorul cărții recent lansate cu titlul Egocentric. Volumul 1 este volumul său de debut editorial. Acum, cititorii care îl cunosc bine din activitatea sa în numeroase domenii, ori amatorii de poezie care au cumpărat volumul așteaptă cu mare interes următoarele două volume anunțate deja pe toate canalele…

Scările sunt simbolul urcușului, dar și al coborârii. Claudiu Oțeleanu urcă mereu !
,,Timp lipsă,, este anunțat și el tot ca o trilogie…Este important de aflat cum va reuși autorul să ofere spre salvare o soluție valabilă pentru toate destinele dramatice care se consumă acum în celule…Avem de așteptat volumele cu numerele 2 și 3.
Ambele creații și poezia și proza au plecat de la valorificarea experienței închisorilor.
La nivelul literaturii universale, dar și în țara noastră, are deja exemple celebre, din rândul cărora amintim câteva:
Amintiri din casa mortilor – F.M. Dostoievski
Papillon , un roman autobiografic scris de Henri Charrière.
,,Dumnezeu s-a născut în exil” semnat de Horia Vintilă este tot o relatare de la o privațiune de libertate condamnat fiind Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin.
Memorialistica de detenţie de la noi cuprinde nume de greutate:
Daruind vei dobandi de Nicolae Steinhardt
Nicole Valery-Grossu cu volumul Binecuvântatã fii, închisoare sau impresionanta carte
Cu Dumnezeu in subterana – Richard Wurmbrand.
Se pune acum întrebarea, păstrând proporțiile în cazul lui Claudiu Oțeleanu, cât la sută este memorialistică, apoi cât este ficțiune identitate în literatura sa concentraționară? Autorul declară la o emisiune de televiziune că avem 70-80 la sută adevăr…
Privind cu încredere spre viitor …..
Omul are mai multe specialități și a mai scris în spatele gratiilor și alte volume:
Reconditionarea hidroagregatoarelor – prezent si perspective
Batalia pentru resurse
Energie si confort.
Dar să revenim la Egocentric. Volumul 1 – Claudiu Oteleanu, editura Libris ,,Claudiu Oteleanu a mai cochetat cu scrierea confesiva, fiind foarte activ pe un blog personal, unde si-a exprimat convingerile doar sub forma unor eseuri. Poezia devine acum un spatiu depozitar al unor ganduri violent exprimate, care ascund frustrari si mari suferinte. Interesanta este sursa acestor stari, sursa ce devine laitmotivul intregului volum. Este vorba de chinul reprezentat de ceilalti. Adept al celebrei idei apartinand lui Sartre: „Infernul sunt ceilalti”, Oteleanu isi construieste intregul discurs artistic sub obsesia data de violenta, de nepasarea si de lipsa de constiinta a aproapelui.
Astfel, volumul Egocentric se constituie intr-un strigat existential. Este vorba de poezia unei zadarnicii duse pana la extrem. Disconfortul, lipsa iubirii aproapelui devin laitmotive constante pe parcursul intregii plachete. Poezia lui Claudiu Oteleanu este incapabila de devenire, precum lirica bacoviana. Asa cum poetul interbelic nu putea evada din universul de suferinta si din obsesia mortii, prezenta serie de texte se remarca prin disconfortul provocat de prin neputinta de a se face abstractie de abjectia umana a aproapelui,,. Acesta este opinia semnată de Cristian Vieru despre cartea cu poeme unde apar și niște interesante fotografii semnate de un grup de tineri care studiază la Cluj – Napoca.
Caracteristici: An aparitie – 2018; Format – 210 x 130 mm; Nr. pagini – 150;
ISBN: 6426308002517
Editura: Libris Editorial
Autor: Claudiu Oteleanu
Primele reze de lumină aruncate peste poezia, dar și peste proza sa din închisoare pun în evidență un valoros autor de trilogii de la care așteptăm toate cele șase cărți.
Sigur, punem aici și băieții săi, unde în această ordine firească a triadei, trebuie după cei doi băieți să mai vină unul.
Atunci, Claudiu Oțeleanu va putea juca nu numai rolul împăratul cu trei feciori, dar și al unui scriitor de succes al cărui nume urmează să fie confirmat de dificilul și solicitantul demers al trilogiilor.
Aici este autorul și una dintre admiratoare…Mihaela Tatu
Din toată inima, mult succes !
Semnează un viitor prieten fidel,
Bunescu Aristotel
Felicitari din inima si mult succes !!!
ApreciazăApreciază