ANA CROITORU: ,,PICTURA FACE PARTE DIN MINE,,

 

.ANA CROITORU, UN ARTIST APARTE CARE DECLARĂ,  PE BUNĂ DREPTATE: ,,PICTURA FACE PARTE DIN MINE,,

Viața palpitantă în mijlocul pictorilor are, uneori, mari surprize plăcute.  Astăzi ne vom opri la o frumoasă experiență oferită, cu generozitate, de Galeria de Artă ELITE PROF ART, cu sediul în cartierul bucureștean Cotroceni.

 

,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic”. În cazul nostru este vorba despre un colorist autentic.

Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960.

Un șoc similar am resimțit puternic atunci când am văzut pentru prima dată tablourile semnate Ana Croitoru.  Câteva lucrări de un mare impact vizual prezente într-o expoziție colectivă…

Iată câteva motive care m-au determinat să solicit artistei un interviu pentru agenția noastră.

Nume: Croitoru Ana

Data nașterii: 09 decembrie 1967- București

În perioada 1982-1985, în paralel cu Liceul ”Colegiul Național Gheorghe Șincai”, așa cum se numește acum,  a frecventat ”Școala de Artă București”, la Clasa de pictură a Profesorului Liviu Cornescu. La vremea aceea școala se numea  ”Școala Populară de Artă”.

 

Expoziții:

  • Expoziția colectivă ”Artă în Cotroceni” organizată în perioada 13.05.2019 – 19.05.2019 de către Galeria de artă Elite Prof Art;
  • Expoziția ”Contemporary Art Exhibit” organizată în perioada 05.2019.-.28.06.2019 de Galeria de artă Elite Prof Art &Recenzii Filme Cinema în colaborare cu Crowne Plaza Hotel Bucharest.

 

1 ) Vă rog să vă prezentați cititorilor agenției noastre…

Copilăria mea, adolescența și o scurtă perioadă după aceea, în viața mea preponderent era școala și desenul/pictura, abia după aceea celelalte, …

Viața însă, cu ale ei valuri de neprevăzut m-a dus forțat în altă direcție.

ANA CROITORU: APUS

Mărturisesc că orice contact, contact vizual cu ceea ce însemnă pictura, în propria viață sau prin mijloacele media îmi aducea o mare durere în suflet și un sentiment de neîmplinire.

Cu toate acestea, pe diverse bucăți de hârtie, pe agende, mai apăreau desene mici, apărute de nu știu unde, sau poate că știu…

La distanță foarte mare de timp, mai precis în 2017, pictura, desenul, arta aceasta minunată, a revenit în viața mea cu forță și mare determinare.

Odată cu acest nou început impresia a fost că nimic nu a fost întrerupt, parcă totul a fost reluat de unde s-a oprit, cei 30 de ani s-au șters, au dispărut instantaneu, iar râvna, dragostea pentru pictură au prins aripi uriașe în ființa mea aducând sufletului împlinirea mult așteptată.

 

ANA CROITORU: APUS DE SOARE IARNA

2) Pentru ce ați ales pictura și nu muzica?

Nu pot spune că am făcut o alegere, nu am ales eu pictura, pictura face parte din mine sau mai bine zis eu mă identific cu desenul, cu pictura.

De când mă știu am fost cu creionul și/sau pensula în mână.

Cei care mă cunosc de mică știu asta despre mine.

Mai mult decât atât, mereu aveam o bucățică de cretă în buzunarul șorțulețului meu albastru de la uniforma destinată claselor gimnaziale 1- 4.

Copil fiind, în clasele mici de gimnaziu, desenam pe orice bucată de loc neted, indiferent că aceasta era tabla din sala de clasă, pe ușile garajului unui vecin de pe o stradă alăturată, pe stâlpii de electricitate de pe drumul de la școală spre casă, … eu aveam ceva cât de mic de desenat.

ANA CROITORU: COPILA CU OCHI ALBAȘTRI

Mai târziu, ajunsă la maturitate amintirile acelea, din perioada epocii comuniste,  mă făceau să mă gândesc cum de nu m-a ”rușinat” niciodată vecinul și mai mult decât atât, în fiecare dimineață ușile garajului erau curate. Normal că omul își curăța ușile garajului, iar a doua zi, acestea parcă mă așteptau pe mine curate și îmbietoare… dar la vremea aceea eram doar un copil.

 

3) Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră?

Tehnica mea preferată este pictura în ulei pe pânză.

Cred că aceasta este cea mai potrivită modalitate de a transpune în culori, pe o suprafață, o imagine reală sau imaginară.

ANA CROITORU: MAYA

Culorile de ulei se usucă încet, iar după uscare ele rămân în tonurile lor, fără neajunsul de a se mai deschide, de a se modifica, ca în alte tehnici de pictură.

Așa cum bine știu cei care desfășoară o astfel de activitate, pictura în ulei se poate executa pe orice suport, repede sau fără grabă, în strat subțire sau păstos, cu posibilitatea de a lucra cu întreruperi sau de a aduce corecturi. Din punctul meu de vedere, pictura în ulei aduce pictorului o anume libertate.

ANA CROITORU: LACUL

Iconografia este un alt stil de pictură pe care o apreciez foarte mult și pe care îl practic dar la care consider că mai am de perfecționat. Iconografia solicită perfecționarea, abia atunci cred eu că te poți considera un adevărat iconar.

Rezultatul execuției acestei tehnici complexe, elaborate în vechime, întrece în calitate orice altă pictură.

De asemenea, îmi place și acuarela, la care mă întorc din când în când.

4) Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețe mari?

Nu am preferințe, cred că imaginea pe care vreau să o pictez îmi insuflă ce dimensiuni trebuie să fie pânza.

ANA CROITORU: PRIMĂVARA

5 ) Unde vă vedeți peste 10 ani?

Cu mare sinceritate, peste 10 ani,  eu îmi doresc să mă aflu în fața șevaletului în propriul meu atelier de pictură.

6)   Un gând pentru cititori…

Fiecare pictor mic sau mare, începător sau experimentat, pictează așa cum percepe, cum trăiește efectiv ceea ce-l înconjoară.

ANA CROITORU: REVERIE

Dorința mea este ca, ceea ce mâna și mintea mea reușesc să transpună în pictură pe pânză, să ajungă la sufletul iubitorului de artă în fața căruia se va afla, să ia naștere acea rezonanță minunată.

Acestea au fost întrebările și răspunsurile.

Acum nu rămâne decât să urăm mari succese artistei, sunt bucurii pe care le merită din plin. Așteptăm cu mare nerăbdare viitoarele prezențe în expoziții personale și colective.

 

Interviu realizat de

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s