RADU ȘERBAN OFERĂ CADOUL POTRIVIT DE SĂRBĂTORI

Radu Serban carteeeeeeeee

,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic. Am deschis exemplarul…la fel ca pe atâtea altele care vin să se îngrămădească pe un colț al biroului. Și deodată, ceva te frapează și îți reține atenția, ceva imperios, dar greu de definit, care te silește să continui lectura, că cunoști soarta personajelor, să mergi până la capăt. Și dat de calitate, acea realitate misterioasă care este un dar, realitate alcătuită din suflu și stil, din gândire și formă. Da, atunci este o adevărată bucurie”. 

Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960. Singurul Premiu Goncourt, al doilea ca valoare și prestigiu după Premiul Nobel pentru literatură,  cucerit de un român. 

La fel pot să scriu și eu acum, după ce am citit noua carte semnată de domnul Radu Șerban: ,, CREDENȚIONAL 1918 – Triumf și resemnare, apărută la prestigioasa casă editorială VATRA VECHE din Târgu Mureș.

Volumul reprezintă un vis trăit de Pompei, confesor militar, unul dintre frații bunicului Matei la care autorul, Radu Șerban, se gândește cu firească emoție. Dar ce descoperim noi în viața acestui om special? Dimensiuni de primă mărime pentru orice om – raportarea permanentă la universul lui Dumnezeu, dar și pentru autorul acestor rânduri modeste – mă refer la gazetărie. Ca și Pompei am palpitat și eu pentru viața efemeră a gazetelor timpului, dar atât de durabilă și importantă pentru cercetătorii istoriei, așa cum se vede și în cartea de față. 

Lectura tuturor paginilor din acest volum are  asupra mea efectul binefăcător ilustrat de Lucas Cranach cel Bătrân, în tabloul intitulat Fântâna tinereții, expus la Galeria Națională de Pictură din Berlin.

lucas_cranach

 (Spectacolul întineririi. Observați că și peisajul arid și trist din partea stângă devine în dreaptă unul plin de viață și bucurie..)

Mă refer la întinerirea uimitoare prezentată aici atât de sugestiv. În partea stângă a tabloului, se văd mai multe femei marcate de trecerea nemiloasă a deceniilor. Trupurile lor încercate de vreme sunt aduse cu șarete, trăsuri sau chiar roabe la marginea unui bazin cu virtuți uluitoare. Coborând trei trepte în apă, ele au posibilitatea să întinerească în câteva secunde. Vizibil întinerite, ele trec prin apă și ajung la malul din dreapta total revigorate și cu 30 de ani mai puțin, astfel încât sunt gata să participe, cu toate simțurile, la viața plină de petreceri, muzică, dans și chiar iubire în …aer liber.

Pe parcursul a 164 de pagini urmărim fascinați lupta pe două fronturi, cu două uniri. Marea Unire din România care a fost un triumf și unirea în familie cu Marioara, terminată, din păcate, cu resemnare 

O remarcă specială trebuie făcută pentru bogatul material ilustrativ al epocii, fotografii, documente, articole de ziar, imagini de familie, etc.

Vreau acum să subliniez un element aparte. Fiecare din cele 22 de capitole se termină cu un semn grafic special. Este simbolul sărutului de pe Poarta sărutului, opera lui 

Pe fețele fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, două jumătăți ale unui cerc, atât de caracteristic operei lui Brâncuși. Arhitrava are de asemenea încrustat acest simbol. Mereu cu gândul la opera brâncușiană din Gorj. 

Poarta-Sarutului-

Cu alte cuvinte o nouă lucrare semnată de domnul Radu Șerban. După numeroase studii de economie publicate, după cărți dedicate diplomației, atâtea cărți de haiku, iară o nouă scriere legată de neamul Morușca, din impresionantul arbore genealogic pe care îl descoperim mereu la Radu Șerban. 

Pentru mine a fost cadoul cel mai potrivit pentru aceste sărbători Haiku. 

Dacă am amintit de gazetărie, să remarcăm și noi că cea mai importantă știre din istoria umanității a fost legată de evenimentul ce il vom marca peste o singură zi… În Evanghelia semnată de Luca, la capitolul 2, versetul 11, în cartea cărților se află scris: ,, Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, care este Hristos Domnul,,.

Așa să simțim și noi în inimi și suflete!

Aristotel Bunescu 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s