O pistă de atletism flancată de trei arbori se termină cu un cer senin. Deasupra, niște nori sau culmi montane, iar sus de tot cerul întunecat…Copertă inspirată semnată de Andra Duminică, care este și autoarea elementelor de grafică și caricatură din cuprinsul textului
Am ținut, în mod special, să încep activitatea AGENȚIEI DE PRESĂ CULTURALE ȘI SPORTIVE, cu un fapt aparte. Apariția primului volum semnat de gazetarul Mihai Bogatu. Casa Editorială intitulată TOPOXIM din București a avut privilegiul de a oferi cititorilor săi fideli ori ocazionali un volum cu foarte multe surprize plăcute.
O parte dintre acesta sunt cuprinse în rândurile de mai jos.
Începem așadar anul de grație 2020, cu o carte ce încearcă și reușește, în mare măsură, să dea o dovadă clară despre virtuțile unui om special, care răspunde la numele Mihai Bogatu.
Acum, poate surâde liniștit. Cinci exemplare din cartea sa de debut sunt pe masă, cu alte cuvinte, o nouă etapă luminoasă din viața bogată a lui Mihai Bogatu s-a terminat anunțând altele și altele…
Nu întâmplător am scris de două ori bogat pentru că așa și este. Absolvent al Academiei de Studii Economice, începe o vastă activitate de promoter cultural. Apoi devine jurnalist, se lansează în lumea afacerilor. Organizator de evenimente culturale, Mihai Bogatu este un tată mereu atent cu urmașii săi, un soț tandru, precum și un prieten de nădejde. Despre acest ultim aspect vreau să rememorez dedicația sa amabilă pe un exemplar din volumul său de debut, primit în dar. Întorc deci coperta – aici este chiar drumul lui Mihai Bogatu, dar obstacolele nu se văd lămurit, deoarece ,,alergarea,, sa a fost și este cu multe obstacole – și găsesc scrise cu o grafie impecabilă următoarele cuvinte pe care nu le voi uita ușor: ,,Lui Aristotel Bunescu, cel mai bun prieten din presă. Cu prețuire,, și urmează o semnătura.
Festivalul – concurs Mihaela Runceanu în presa vremii
Acum, trebuie să vă mărturisesc un fapt. Semnătura sa a fost căutată de mulți cititori în paginile presei de la finalul mileniului trecut, în mai multe publicații. De multe ori era găsită și oamenii aveau ce să afle…
Dar, acum ne referim la o schimbare de registru. Este vorba de semnătura sa pusă pe o apariție editorială. Nu întâmplător amintesc în acest moment de redactorul cărții. Este vorba despre doamna Steluța Emilia Bogatu. Da, sunt rude, nu e o coincidență de nume. Este chiar distinsa și dinamica sa soție. Adică autorul a beneficiat de maximă atenție și la acest capitol. (În paranteză fie spus, Steluța Emilia Bogatu a avut un rol mult mai mare în editarea cărții. Pentru asta a și fost numită, de subsemnatul, în capul listei de vorbitori care au prezentat volumul, cu prilejul lansării care a avut loc la Giurgiu.)
Steluța Emilia Bogatu arată cititorilor: ,,El este autorul volumului, chiar iubitul meu soț,,. Totul este supraveghiat, cu maximă atenție, de doamna Mariana David, autoarea cuvântului introductiv intitulat foarte inspirat ,, Între clasic și modern,,
Ajunși la doamna David, începem cu ce trebuie, adică chiar cu începutul. Pe pagina unde sunt oferite cititorilor datele tehnice ale cărții, se găsesc aceste cuvinte: ,,Mulțumim scriitoarei Mariana DAVID, pentru îndrumare și susținere permanentă,,.
Pe parcursul a două pagini și jumătate, extrem de lămuritoare și bine scrise, Mariana David face o foarte utilă introducere în subiect. Primim aici, eu știam mai de mult timp, dar oamenii care începeau lectura palpitantă a cărții nu aveau informațiile astea, câteva repere din ce înseamnă activitatea foarte nuanțată a lui Mihai Bogatu, de-a lungul deceniilor. În curând va face șase, dar asta e altă poveste la care sper să revin în paginile virtuale ale agenției noastre specializate pe subiecte de cultură și sport. Astfel aflăm cum a inițiat Cenaclul cu numele ,, Marin Preda,, cum a fondat, pe de altă parte, Clubul ,,Mihaela Runceanu,, Dar, facem acum un salt până la finalul cuvântului introductiv: ,,Această carte – conglomerat, cu accentele bine puse este efortul unui om responsabil și deosebit de meticulos. Succes mai departe! Așteptăm volumul următor! Cu respect și prietenie – Mariana David,,. Acum, vă fac o mărturisire: și eu aștept volumul doi semnat de Mihai Bogatu. Și cred că oricine citește paginile sale are o asemenea stare…
Tot ei trei …
Aici avem pe autorul cărții, Mihai Bogatu, și pe semnatara cuvântului introductiv, Mariana David. La o lansare de carte, fiecare, evident cu volumul său… Ce frumos!
Dar, noi nu mai ajungem odată la conținutul cărții? Avem așa: două proze moderne cu parabolă, șapte confesiuni distorsionate, un decalog de texte umoristice, un consistent capitol dedicat ziaristicii, doar șase texte din vasta sa arhivă, și… marea SURPRIZĂ…poemele intitulate Arpegii lirice. Marea mea surpriză a fost să descopăr în Mihai Bogatu un poet de vocație, în afară că îl știam ca un gazetar de bună calitate.
Coperta a patra cuprinde poemul său intitulat Și vom fugi! pe un elegant fond albastru. Nu întâmplător Institutul Pantone, care dă în fiecare an culoare dominantă în toate domeniile, a stabilit pentru 2020 ALBASTRU cu toate nuanțele sale din mări și oceane.
,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic. Am deschis exemplarul…la fel ca pe atâtea altele care vin să se îngrămădească pe un colț al biroului. Și deodată, ceva te frapează și îți reține atenția, ceva imperios, dar greu de definit, care te silește să continui lectura, că cunoști soarta personajelor, să mergi până la capăt. Și dat de calitate, acea realitate misterioasă care este un dar, realitate alcătuită din suflu și stil, din gândire și formă. Da, atunci este o adevărată bucurie”.
Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960. Singurul Premiu Goncourt, al doilea ca valoare și prestigiu după Premiul Nobel pentru literatură, cucerit de un român.
La fel pot să scriu și eu acum, după ce am citit carte semnată de Mihai Bogatu.
Deoarece am descoperit în ea un poet, termin și eu aceste modeste rânduri cu o rimă:
Semnează un admirator fidel,
Bunescu Aristotel
La multi ani in tot ce faceti cu sufletul bun si frumos ,succes.
ApreciazăApreciază