Mariana David deasupra …norilor
Scriu aceste rânduri, nu întâmplător, în ziua de 6 ianuarie, anul de grație 2020, adică la o mare sărbătoare: Botezul Domnului Iisus. Subiectul este unul special: cărțile unui autor de valoare – Mariana David. Adică, dacă observați dumneavoastră bine, numele și prenumele sunt strâns legate de viața Fiului lui Dumnezeu. Mariana amintește rapid de numele mamei lui Iisus, cel care, după trup este din neamul lui …David. Dacă mai menționăm și faptul că dialogurile cu Mariana David se termină cu salutul său ,,Doamne ajută!,, înțelegem deci în ce univers am intrat.
Cei trei care au speriat …ESTUL! Mariana David și doi oameni bogați: Steluța și Mihai
Am auzit prima dată de numele său de la Mihai Bogatu. Adică, avem un subiect foarte …bogat azi. Apoi, am avut privilegiul să o cunosc la …Giurgiu, la prezentarea cărții sale ,,Norii necesari,, și la volumul de debut semnat Mihai Bogatu. Tot acolo, am primit volumul de poeme, ,,Lentile de colecție,,. Acum s-a lămurit puțin și titlul acestor note.
Pentru mine, norii au un ecou special la nivel cultural. În anul 1979, apărea volumul Norii, semnat de Petru Creția, de care auzisem de la Constantin Noica. Editorul lui Eminescu, un eminent traducător al filozofiei grecești, uimea lumea literară cu o carte aflată la limita dintre poezie, eseu și jurnal, despre fascinanta schimbare a cerului, dar și permanentele modificări ale sufletului. Un gest similar, păstrând proporțiile, face și doamna David în cartea sa de proze scurte, Norii necesari. Lucrurile se leagă, sau marile spirite se întâlnesc, așa cum se spune, dacă ne gândim că în proza intitulată Confesiuni călătoare este vorba despre un admirator sârb al poetului…Eminescu.
M-a amuzat teribil Pișcotarul. Regretatul scriitor Corneliu Ostahie remarca: ,,Sunt foarte puternici, penetrează și ambasadele pentru a ajunge la evenimente,,. Un ziarist de la Cotidianul chiar a făcut un reportaj cu aceste specimene în care a dat fotografii cu oamenii care puneau direct conținutul platourilor în pungi de plastic. Culmea este că gazetarul a fost dat în judecată pentru…calomnie. Doamne, în ce lume trăim! Să nu divagăm!
Profesoara Mariana David, e absolventă de filologie, a mai făcut cursuri de canto, regie teatru și multe altele. Versurile sunt în general cuprinse în seria volumelor intitulate Lentile: în 2015 Lentile de contrast, în 2016 Lentile de schimb, în 2017 Lentile de rezervă și 2018 Lentile de colecție. Ne întrebăm ce lentile mai urmează? Foarte activă în lumea cenaclurilor, membru fondator al Clubului Artelor HUMLEXI.
Dacă pe coperta de la Nori sunt chiar norii, dar în registru întunecat, picăturile de apă stau gata gata să cată peste ogoarele pline de semințe, în Lentile de contact, coperta ne dezvăluie de unde luau apă mult timp oamenii satului: din fântâna cu ciutură. Apa deci în diverse stadii. Apa în care a intrat Iisus pentru botez.
Doar câteva dintre volumele semnat inconfundabil Mariana David…
Constantin Bălăeț scrie, pe bună dreptate, în prefața volumului: ,, Voi citi de fiecare dată poemele Marianei David cu mare plăcere, cu mare atenție, cu profunzime, cu grija să nu pierd vreun sens, deoarece eu simt, îmi place să spun, că suntem contemporani cu descoperirea unei meri și deosebite lire,,.
Mă opresc azi la o singură pagină, numerotată cu 63.
,,La un moment dat
Am scris câteva versuri
Doamne, ce poet aș fi putut să fiu…
Am și pictat un pic
Doamne, ce pictor aș fi putut să fiu…
Am compus un început de cântec
Doamne, ce muzician aș fi putut să fiu…
Am visat ori de câte or am avut timp
Doamne, ce visător aș fi putut să fiu…
Am fost din toate câte puțin
Doamne, ce om mare aș fi putut să fiu…,,
Poemul scris în 2015 se intitulează Ratare. Dar, eu cred că titlul potrivit este Împlinire.
Fiind vorba despre un poet, termin și eu în ton cu o rimă:
Semnează un admirator fidel,
Bunescu Aristotel
Alături de prieteni, toți cu bună dispoziție. La Casa Studenților din București
Privind în sus…
Culoare verde îi vine foarte bine …
Doar o diplomă din palmaresul său foarte bogat
Salutul la începutul anului 2020
Poetul la poet trage. La casa Bacovia
Lângă statuia lui Eminescu
La un 15 ianuarie în fața Ateneului
La Poarta care duce departe
Primește aplauzele meritate cu prisosință
Sărbătoare, sărbătoare, sărbătoare
Gata, vă mai așteptăm și data viitoare ( Aristotel Bunescu)
VA doresc sanatate si har in pana de poet
sau poate este corect POETA
ApreciazăApreciază