MIOARA DURBACĂ: ,,Pictura îmi dă echilibru,,

duba profil

MIOARA DURBACĂ privind cu încredere viitorul său artistic

Anul de grație 2020, a început excelent pentru faptul că am cunoscut mai bine un artist aparte, care face pași mari spre notorietatea meritată cu prisosință.

Este vorba despre Mioara Durbacă, un om dedicat trup și suflet picturii, deși provine, ca specialitate din alt domeniu de activitate.

Cum marile bucurii se împărtășesc cât mai repede, iată o fac acum pentru cititorii fideli, ori ocazionali ai Agenției de Presă Culturale și Sportive, sau pentru internauții obișnuiți să descopere valori pe o rețea de socializare cum este Facebook, unde se postează textele noastre însoțite de imagini expresive ale autorilor și operelor lor.

Pictura îi oferă artistei echilibru așa cum ne-a declarat. Dar, important este faptul că talentul său dublat de tenacitate oferă echilibru și pentru privitorii tablourilor sale.

Să începem cu un dialog lămuritor:

1) Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…

   Mă numesc Mioara Durbacă, sunt din Bucureşti şi am început să pictez în 2015, fără a avea cunoştinţe în domeniu. Am făcut câteva cursuri pentru începători la Art Hobby Studio.

Informatician de profesie, am început să pictez dintr-o dorinţă mai veche.

 În 2015 m-am întrebat “ce-ar fi dacă…?”, mi-am luat un bloc de desen, vopsele acrilice şi am început să studiez, să exersez şi să fac primele lucrări. Apoi, am trecut la culorile de ulei.

Ȋn noiembrie 2017 am participat la prima mea expoziţie colectivă. De atunci, am participat la mai multe expoziţii de grup organizate de Elite Prof Art Gallery, Galeria Occidentului, Galeria Labyrinth.

Ȋn perioada 2018 – 2019, am participat la workshop-uri de pictură sub îndrumarea pictoriţei Adina Moldova Țitrea. 

Am avut onoarea să fiu inclusă în albumul ‚Centenar 100 de ani – 100 de pictori’ realizat de pictoriţa Cătuneanu Cristiana în 2018.

durba portret frumos de deschidere

Un om mulțumit! Asta e rar de găsit. Mulțumit pentru ce a realizat profesional, dar și din punctul de vedere al marii sale pasiuni: PICTURA

2) Pentru ce ați ales pictura și nu muzica ?

Ȋmi place muzica însă nu m-am vazut niciodată cântănd pe o scenă. Doar dansând. Am fost la balet dar părinţii nu m-au încurajat să fac o carieră din această pasiune. Poate şi de aceea, lucrarea la care ţin cel mai mult şi de care nu mă pot desparţi, este „Baletul toamnei” realizată in 2016 în acrilice.

 

du balerina

Acesta este tabloul la care se referă artista. O lucrare expresivă, plină de vigoare. Îmi readuce în memorie celebrele balerine pictate de doamna Rodica Lazăr, cea care a școlit generații de pictori la universitatea de specialitate din București, precum și pe fiul ei, Ion Lazăr, la rândul său cadru didactic la UNARTE.

 

Ȋmi place să stau in faţa pânzei cu mine însămi, să aleg ce să pun pe panză, să studiez. Am foarte mult de învăţat.

3) Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră ?

Am început să pictez cu acrilice în 2015, apoi, din 2017 am trecut la vopseaua pe bază de ulei.

La început mă gândeam: „ia sa văd: pot face asta ?” şi încercam un portret, un peisaj, o clădire, natura statica, abstract… Acum, cu culorile de ulei, trebuie să am mai multă răbdare. Uneori, chiar ele mă ghidează spre ce trebuie să fac.

Am încercat şi vopseaua pentru ceramică. M-a fascinat modul cum se combină şi se întrepătrund culorile.

Am pictat mai mult cu pensula şi mai puţin cu cuţitul de pictură.

Am făcut schiţe în creion sau pix atunci când nu aveam cu mine pânză şi culori.

4) Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețele mari ?

Majoritatea lucrărilor mele sunt de dimensiuni mici, 30×40 cm.

Cea mai mare dimensiune pe care am lucrat pană acum este de 40×50 cm. Nu exclud şi dimensiuni mai mari, dar cele de dimensiuni mici sunt mai uşor de depozitat şi de transportat, mai ales dacă au şi ramă.

du , marina culoarea anului

Culoarea anului 2020, albastrul cu toate nuanțele sale pe care le găsim în mări și oceane este celebrată în acest superb tablou

5) Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?

Dincolo de pictură, este viaţa alături de familie şi prieteni şi, desigur, timpul petrecut la serviciu, alături de colegi. De profesie informatician, trebuie să găsesc soluţii, sa fiu creativă. Acest lucru mă ajută şi în pictură.

Uneori este greu de păstrat un echilibru, dar pictura tocmai asta face: îmi dă echilibru, mă ajută să mă relaxez şi să mă exprim. Ȋmi place să citesc, sa călătoresc, îmi place muntele, îmi place marea şi îmi place să fac fotografii. Aşa iau cu mine toate imaginile frumoase pe care le-am văzut.

du venetia

Din portofoliul unui artist care se respectă nu putea să lipsească o reușită Veneție…Felicitări!

6) Unde vă vedeți peste 10 ani ?

Consider că pană acum am făcut tot felul de încercări. Sper ca în viitor să-mi găsesc calea.

Mă văd acumulând mai multe cunosţinte în acest domeniu astfel încât să redau nu doar ceea ce văd ci, mai ales, ceea ce simt.

du trei copaci

Creația lui Dumnezeu, cu toate frumusețile sale, este mereu în centrul atenției creatorilor. Un tablou realizat anul trecut.

În continuare vă supunem atenției o serie excelentă de lucrări care ilustrează pregnant o largă varietate de teme și stiluri. Tablouri semnate inconfundabil MIOARA DURBACĂ

du casa natura

 

du absract

du castel .jpg

du far .jpg

du lumina prin cub .jpg

du natura moartadu pisica

du portret pictura .jpg

Acum urmează câteva schițe.

du schita unu michelangelo

 

du schita 2 moise sculptura

 

durba in natura, foto 3

Artista vă salută și vă dă întâlnire, negreșit, la următoarele sale expoziții.

 

Mă întreb dacă voi picta şi în acuarelă.

Mi se pare o tehnica specială, chiar dificilă dar sper să reuşesc.

Înainte de a vă mulțumi neformal pentru acest dialog interesant, vă rog la final să adresați un gând pentru cititorii acestui interviu care vă descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic.

Dragi cititori, dacă aveți un vis, nu renunţaţi. Niciodată nu este prea târziu. Îndrăzniți !

Acesta a fost dialogul. Un exemplu clar în care artistul a îndrăznit și a reușit! Să facem și noi tot așa! Pentru final o rimă care nu este întâmplătoare:

Un admirator fidel,

Bunescu Aristotel.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s