Invitațiile Doamnei Pictura: MIOARA DURBACĂ vă urează bucuria viselor împlinite

 

Bun găsit, doamnelor și domnilor, domnișoarelor și cavalerilor, dragi iubitori ai artelor vizuale, stimați colecționari și comanditari, vă rog atenție MĂRITĂ!

Scriu, cu emoție, aceste rânduri, chiar în dimineața zilei de 21 ianuarie, anul de grație 2020, cânt la nivel mondial se sărbătorește Ziua Internațională a …Îmbrățișărilor.

Primim și noi o nouă îmbrățișare, de la MIOARA DURBACĂ, aici la rubrica intitulată semnificativ Invitațiile Doamnei Pictura. Bucuria mea neformală se explică astfel: După interviul publicat la începutul lunii, pe 7 ianuarie, efectele la nivelul receptării publice au fost deosebite, în sensul numeroaselor comentarii ce au pus în lumină diversele fațete ale unui diamant frumos șlefuit care este Mioara Durbacă. Așa am decis să invităm artista la un nou dialog, pentru a oferi noi detalii din tezaurul acumulărilor sale legate de lumea unică a armoniilor cromatice. Ca de obicei, pictorița a răspuns cu maximă amabilitate.  Vă lăsăm să vă bucurați si dumneavoastră! Sau cum ne îndeamnă englezii ENJOY!

 

 

mioara 6 portret frumos de folosit

Un surâs în plină …iarnă

– Care sunt pictorii români care vă plac în mod special ?

Oooo! E așa de greu să aleg… Îmi plac mulți pictori români: Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu.

Am avut câteva încercări de a reproduce lucrări ale câtorva pictorilor români:

miuara 1 2019

 

  • Ion Andreescu – „Țărăncuță cu basma verde”

 

mioara 2 case

  • Constantin Artachino – „Stradă in Turtucaia”

 

mioara 3 portret ochi Tonitza

 

  • Nicolae Tonitza – „Fetița cu codițe”

 

 

Am avut onoarea să cunosc personal pe cațiva dintre pictorii zilelor noastre, pe domnul Petru Udrea ale carui lucrari mă uimesc și mă surprind de fiecare dată, invitându-ne să descoperim cu  fiecare lucrare un alt univers , pe doamna Adina Țitrea Moldova de la care am învătat foarte mult participând la workshopuri, și pe alți foarte talentați pictori pe care nu-i voi menționa.

 

– Dintre pictorii de peste hotare, numele cele mai importante pe care le apreciați sunt ….

Lista e foarte lunga dar voi enumera doar cațiva: Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Van Gogh, Pissaro, Monet, Picasso, Dali.

– În momentul de față, ce lucrare este pe șevalet ?

În momentul de față, lucrez pentru o expoziție care are ca temă „Poema satului românesc”. Expoziția va ava loc la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.

Lucrarea este aproape gata. Se numeste „Rustic” și este un peisaj de la țara. Încă nu m-am hotarăt dacă o pot considera terminată. Mai am ceva timp până la predare.

mioara 4 2020 capite casa

Vă rugăm să observați anul menționat în dreapta jos, 2020

 

– Cel mai recent tablou finalizat este ?

Pentru că iarna aceasta nu prea am avut zăpada, am vrut să surprind măcar gerul.

Lucrarea se numeste „Noapte geroasă” .

mioara 5 far albastru culoarea anului 2020

Farul luminează drumul pe care găsim viitoarele expoziții ale artistei MD, cale pe care va parcurge noi și noi trepte spre consacrarea definitivă în lumea dură a pictorilor…Vreau să remarcați tonurile de albastru de aici. Ele nu sunt puse întâmplător deoarece suntem în anul 2020 când albastrul este chiar culoare acestui an în care abia am intrat…

Albastrul cu nuanțele sale din mări și oceane este culoarea anului stabilită prin tradiție de o comisie de specialiști în cromatologie de la Institulul Pantone.  Iată ce culori au fost dominante în trecut:

2019-  auriu, portocaliu piersică

2018-  violet aprins

2017 – verde crud

2016 – roz 

2015 – maro

2014 – mov

2013 – verde smarald

2012 – portocaliu roșcat

2011 – roz dulce

2010 –roșu

2009-  galben

2018-  albastru, adică se formează un ciclu după 12 ani, o cifră semnificativă, 12 luni ale anului etc…

 

– În ce măsură colecțiile de muzeu sunt o sursă de inspirație, o etapă de acumulări, locul unde doriți să tezaurizați și dv peste vreme cele mai importante lucrări ?

Orice iubitor de artă, toți cei care doresc să-și îmbogățească cultura, au nevoie ca de aer să meargă, să viziteze muzeele de artă. Într-adevar, acolo acumulezi foarte mult din frumosul dăruit nouă de artisti.

Nu m-am gândit la tezaurizarea lucrărilor mele într-un muzeu. Nu am pentru ce sa ma gândesc la așa ceva. Timpul le rezolvă pe toate.

 

– Ce sfătuiți un părinte care are în față un copil cu înclinații la desen, dar îi place să și danseze, ori să pună pe hârtie povesti? Să încerce și alte arte, ori să insiste pe o direcție?

 

Părinții ar trebui să observe ce-i place mai mult copilului, ce direcție îl atrage mai mult, să-l ajute, să-l îndrume dar și să-l lase afară, la joacă, cu alți copii, să nu-l încarce cu multe activități.

 

– Ce vă doriți mai mult pentru anul 2020?

Îmi doresc, în primul rând, sănătate și să am mai mult timp pentru a învăța să pictez și să pictez învătând.

 

– Ce le doriți oamenilor care vă admiră lucrările ? Ei speră, aici mă număr și eu, să aveți multă sănătate, inspirație și putere de muncă….

Le doresc ceea ce îmi doresc și mie, sănatate și bucuria viselor împlinite.

Aici se oprește interviul de azi. Nu ne rămâne decât să urăm, la rândul nostru artistei sănătate și bucuria viselor împlinite. Noi am avut astăzi unul aparte. Bucuria de a cunoaște noi fațete ale unui diamant…

diamant-rar-albastru-gasit-347306

Un admirator fidel, Bunescu Aristotel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s