Cunoscutul artist plastic ZuZu Caratanase decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”

zu 1

ZuZu Caratanasea fost decorat de către Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler” (Artele Plastice) cu ocazia Zilei Mondială a Artei pentru măiestria artistică și locul important pe care îl are în viața cultural-artistică a țării, pentru talentul, dăruirea și profesionalismul care au dus la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Ceremonia de decorare a unor personalități din domeniul culturii a avut loc la Palatul Cotroceni pe data de 15 ianuarie de Ziua Națională a Culturii.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră această distincție?

Înseamnă foarte mult. De pildă, în urmă cu două decenii, mi-am dorit foarte mult să ajung aici, iar doleanța mea s-a materializat. Este o înaltă recunoaștere a statului român pentru întreaga mea activitate artistică. Sunt onorat pentru faptul că mi s-a acordat o asemenea distincție și totodată sunt mândru să mă număr printre personalitățile de prim rang ale culturii române. Aș dori totuși să mulțumesc domnului Președinte al României, Klaus Werner Iohannis, domnului ex. Ministru al Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, domnului ex. Secretar de Stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna (pentru toate demersurile ce au dus aici).

Cum vă motivează această decorație?

Mă motivează enorm și în egală măsură mă obligă să fiu și mai implicat în acest domeniu și să îmi doresc și mai mult. Mă cunosc foarte bine, sunt foarte ambițios și intransigent prin definiție.

În arta plastică sunteți cunoscut ca fiind „liderul generației sale”, așadar, ce lucruri stau la baza succesului dumneavoastră?

zu 2

Talentul, ordinea, seriozitatea, programul auster, munca asiduă, performanța succesivă, amplificarea inteligenței artistice, ambiția supremă de a fi cât mai sus și desigur, raportarea mea la sistemul referențial – toate acestea sunt elemente ce stau la baza eticii mele profesionale. În viziunea mea, eu sunt obligat să mă autodepășesc în permanență, sunt obsedat de a fi cel mai bun (reiterez, competiția este doar cu mine însumi).

zu 3

Cum vă raportați la tânăra generație de artiști plastici? Ce mesaj le transmiteți?

Sunt foarte responsabil de suma tuturor acțiunilor mele și sunt tot mai conștient că trebuie să fiu un exemplu pentru ei. Eu cred foarte mult în potențialul lor (tinerilor) pentru că fiecare generație îl are însă trebuie exploatat cu multă atenție, sârguință și disciplină. Dacă ei se vor lăsa ghidați de adevăratele valori (mentori) și totodată vor lupta pentru acest deziderat, în mod cert vor apărea primele semnale, restul se rezumă la perseverența și sacrificiul lor. Cunosc tineri artiști pe care îi respect foarte mult cum ar fi Eva Radu, Răzvan Dragoș sau alți câțiva. Ei fiind eminamente implicați în ceea ce fac și vin puternic din urmă. Vă asigur că vor ajunge sus, este doar o chestiune de timp. Le doresc mult succes!

zu 4

Cu ce vă ocupați atunci când nu creați?

zu 5

Când nu fac artă înseamnă că o trăiesc!

Ce v-ați propus pentru anul 2020?

Din punct de vedere profesional îmi doresc foarte mult să îl depășesc pe ZuZu Caratanase. Din punct de vedere al conduitei umane îmi doresc și mă străduiesc să devin un om mai bun.

Domnule Aristotel Bunescu, vă mulțumesc mult pentru acest interviu.

zu 6

 Curriculum Vitae (prescurtat)

Este născut pe data de 14 mai 1985 în orașul Tulcea. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Licenţă (2008), Masterat (2010) şi Doctorat în Arte Plastice şi Decorative (2015). Are peste 40 de expoziţii personale și alte peste 400 de expoziţii de grup în peste 20 de țări. Are lucrări în peste 20 de muzee în peste 10 țări. Are 12 ani de activitate didactică în învățământul univeristar și a fost profesor invitat să susţină cursuri de scurtă sau de lungă durată, prelegeri, conferinţe, workshop-uri la 7 universităţi şi academii din Belgia, Bulgaria, Italia, Republica Moldova şi România. A obținut peste 100 de premii, medalii şi distincţii pe plan naţional şi internaţional printre care amintim doar câteva: Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (2019); Distincţia „Certificate of Merit” acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din Bulgaria (2019); Premiul „Arco di Traiano” la Concursul Internaţional de Artă Contemporană, Benevento / Italia (2018)Premiul pentru Grafică acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2017); Premiul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România (2017); Distincţia „Segnalazioni Speciale” la Concursul Internaţional de Artă Contemporană, Sulmona / Italia (2017); Premiul pentru Tineret acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2016); Premiul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural din România (2016); Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO (2016); Menţiune la Bienala Internaţională de Gravură, Chişinău / Republica Moldova (2015); Distincţia „Certificate of Merit” la Trienala Internaţională de Gravură, Kochi / Japonia (2014); Distincţia „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură, Chamalières / Franţa (2010).

Mulțumim artistului pentru acest dialog consistent, ilustrat cu lucrări de mare valoare. Îi urăm succesul pe care îl merită și în viitor.

INTERVIU REALIZAT DE ARISTOTEL BUNESCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s