Arborele European al Anului 2020

arbore 1 Brad Gura Raului 1

În perioada 1 – 29 februarie 2020, se va desfășura etapa finală de votare a competiției Arborele European al Anului 2020. Competiția atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă ce ar trebui să fie prețuită și protejată. În cadrul acestei ample acțiuni nu este importantă frumusețea, ci povestea de viață și legătura cu oamenii a arborilor care au devenit parte integrantă a unei comunități mai largi.

România este prezentă cu Bradul Ciobanului cu 10 mioare sau Pazniculul Cibinului, propus în competiţie de Paul Bordaş (iniţiator al concursului de fotografie pentru tineret Fotogeografica și a programului național de redescoperire și promovarea a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour). Spre deosebire de concurenţii săi, care sunt arbori urbani, bradul multisecular din Munţii Cindrel (mai precis, din comuna sibiană Gura Râului), provine dintr-o pădure virgină, e un obiectiv turistic recunoscut în zonă şi are o poveste unică.

Legenda spune că trăia pe vremuri un ciobănaş care avea 10 oiţe, pe care le păştea într-o poieniţă de pe malul Cibinului. Într-o zi, cerul s-a întunecat şi ciobănaşul a pus oiţele speriate la adăpost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul şi s-a culcat sub un brad. Când s-a trezit furtuna se oprise, dar oiţele nu mai erau. După căutări zadarnice, s-a pus sub un brad şi a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să găsească animalele pierdute. Plângând a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare şi gros. Tânărul, s-a urcat până în vârful bradului de unde a văzut oiţele departe într-o poiană. Întors acasă, a povestit mamei ce a păţit, iar aceasta a povestit duminică la biserică şi celorlalţi săteni întâmplarea şi aceştia au hotărât să nu taie niciodată acel brad.

 

În finala de anul acesta își dispută clasamentul 16 țări mândre de moștenirea lor naturală: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Ungaria.

 

Scopul nostru comun trebuie să fie acela de a reprezenta cu demnitate România în această competiție europeană, astfel încât, arborele nostru să obțină un număr cât mai mare de voturi din partea românilor.

arbore 2 Brad Gura Raului 2

România, țara cu cele mai multe păduri virgine și arbori seculari din Europa, merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year. Succesul depinde exclusiv de implicarea tuturor în procesul de votare.

 

Votați bradul multisecular Paznicul Cibinului, votați România!

 

Votați

https://www.treeoftheyear.org/Stromy/Starobyla-jedle-strazce-Cibinu, apasă butonul „vote” şi apoi accesați link-ul trimis automat în e-mail (altfel, procesul nu e valid !).

Informații suplimentare: https://www.facebook.com/copaculvedeta/ Arborele Anului 2020 din România.

Gabriela Manea

Geo-Cartedd, Univesitatea București

Organizator EPA Româniazator național al concursului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s