Îmblânzitoarea de șerpi a trecut cu grație să îmblânzească toate culorile. Dar ce frumos o face ! Azi veți avea ocazia să vă convingeți singuri….
Doamnelor și Domnilor, domnișoarelor și dragi cavaleri,
A venit momentul în care la rubrica noastră Invitațiile Doamnei Pictură să cunoașteți o îmblânzitoare de șerpi. Într-o lume plină de paradoxuri în care trăim, unul în plus nu mai surprinde pe nimeni, dar asta chiar că nu am auzit nici eu care mă învârt prin ateliere, galerii, muzee și expoziții de peste patru decenii.
Numele acestei femei pline de curaj nebănuit este Daniela Nicu.
Să nu mai punem răbdarea cititorilor agenției noastre la încercare și să trecem direct la subiect:
- Vă rog să vă prezentați pentru cei care vă cunosc mai puțin…
Numele meu este Daniela Nicu, născută în Iași, în luna lui Gerar a anului 1969.
Întotdeauna mi-au plăcut culorile, formele, lucrul făcut manual. Din copilărie am învățat să cos și să tricotez. Le făcem rochițe păpușilor ,apoi le decoram cu mărgele luate din șiragurile mamei. În liceu îmi confecționam singură articolele vestimentare. Combinam texturi și culori îndrăznețe, eram adepta croiurilor asimetrice. Ideile parcă izvorau, dacă nu aveam material pentru ținute noi, găseam ceva vechi de modificat sau de “înfrumusețat”.
Nu am urmat cursurile facultății de textile, cum ar fi fost firesc, ci m-am orientat într-o altă direcție: management.
După facultate, căsătorită fiind, venise între timp și primul copil ( am 2 băieți), – să vă trăiască doamnă, ce bogată sunteți – apoi prioritățile s-au schimbat, de aceea mi-am găsit o nouă formă de exprimare artistică: aranjamente și decorațiuni pentru casă și grădină.
Cu pictura am luat contact târziu, la maturitate, în toamna anului 2016, dintr-o joacă . Finalizam tema juniorului pentru ora de desen , aveam în fața mea coala de hârtie, pensula și acuarelele , amestecam culorile cu naturalețe, simplu, detașat, de parcă eram prietene de-o viață. A fost momentul în care am decis că vreau să pictez.
- Facem o mică pauză în acest intreviu, pentru a remarca faptul că avem un caz deosebit. În general, părinții, oamenii mari sunt cei care orientează preocupările celor aflați în prima etapă a vieți. Acum a fost chiar invers –
Mi-am achiziționat ulterior materialele necesare, câteva manuale, am urmărit tutoriale pe internet pentru a învăța tehnici de lucru și încet, încet, pictura a devenit o pasiune pentru mine.
- De ce ați ales pictura și nu muzica?
Muzica ( clasică, jazz, folk, rock sau pop) împreună cu poezia mă ajută să găsesc inspirația, să ating o anumită stare emoțională , care se reflectă apoi în lucrare. Există o simbioză între muzică, poezie și pictură, transmit același mesaj.
- Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră?
Mă aflu într-o fază experimentală. Învăț mereu, în fiecare zi, cu orice prilej.
Am început cu pictura în culori acrilice pentru că timpul de uscare este scurt și astfel gândurile, senzațiile, trăirile prind viață pe pânză aproape instantaneu, ca și cum ar fi printate.
În acuarelă și cărbune am lucrat foarte puțin.
Pictura în ulei, pe suprafețe mici sau medii, este forma artistică care-mi permite să-mi exprim intr-o manieră mai profundă sentimentele, fiind preferata mea.
- Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră dincolo de pictură?
Dincolo de pictură este timpul dedicat în primul rând familiei, prietenilor apropiați, celor două necuvântătoare (motănelul și cățelușa), problemelor cotidiene și în al doilea rând călătoriilor. Îmi place să evadez în natură,să explorez locuri noi, să cunosc oameni noi, să admir arhitectura clădirilor, pavajele, piețele, străzile, să văd lumea prin ochii localnicilor, să le cunosc obiceiurile, tradițiile. Sunt experiențe care-mi dau noi perspective, mă îmbogățesc sufletește.
- Unde vă vedeți peste 10 ani?
Peste 10 ani…greu de spus. Viața îți oferă multe surprize.
Principalul obiectiv pe care mi l-am propus pe viitor este descoperirea propriului stil în pictură. Voi putea astfel aborda teme mai speciale, cum ar fi “Viața satului românesc autentic”.
Va fi și o expoziție personală la timpul potrivit.
- Este o altă întrebare la care doriți să răspundeți? Care este?
Am fost întrebată de nenumărate ori de ce intitulez tablourile cu flori: “Prietenie”, „Sinceritate”, „Onestitate” și nu simplu :”Natură statică cu flori”…Consider titlul ca fiind esența lucrării, înmănuncherea emoțiilor și trăirilor din timpul creației, mesajul pe care doresc să-l transmit privitorului.
- Adresați un gând pentru cititorii acestui interviu, care descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic…
Mulțumesc cititorilor, dorindu-le multă fericire și visuri împlinite.
Pentru dumneavoastră, domnule Aristotel Bunescu, respect și considerație.
Acum este momentul să arătăm noi mult respect și considerație pentru o asemenea doamnă aparte. Management, aranjamente, pictură de calitate, familie deosebită, necuvântătoare acasă, călătorii. Ce viață bogată. Chiar că a început frumos anul 2020 pentru noi, care urmărim Agenția de presă culturală și sportivă. Este cazul să urăm noi sănătate și numai bine întregii familii și poate vom mai avea șansa să cunoaștem alte și alte aspecte din interesanta istorie a familiei Nicu din Iași.
Acum a venit momentul cel mare să cunoaștem cum arată tablourile, să vedem câteva ipostaze din viața artistei noastre. Atenție mărită deci!
Drumul printre picturi începe pe canalele Veneției. Apa e albastră, culoarea dominantă la nivel internațional 2020.
Creația lui Dumnezeu în toată splendoarea sa…. Florile rămân printre preferatele pictorilor, cumpărătorilor, colecționarilor. Și asta nu întâmplător!
Chipul uman are alt gen de provocări pentru artist, dar pictorița noastră reușește să le depășească elegant. De unde atâta prospețime ? Vă spunem noi secretul: este vorba de privirile copiilor săi, o puritate care se vede ușor și în ochii acestui portret de valoare.
Cu artistul ceramist Daniel Leș. Să ne așteptăm în viitor și la o experiență îndelungată în domeniul ceramicii? La valoarea doamnei Nicu, nimic nu e imposibil. Este clar, face parte din acea rară categorie de oameni care de orice se apucă, o face nu numai corect, dar și cu har.
Un alt gen de pictură în care doamna nostră excelează. Imagini din lumea străzilor.
O ambarcațiune pe culoarea anului 2020. Ea merge mai departe și ne arată clar drumul spre viitoarele expoziții… O să venim și noi acolo să vedem ce a mai creat pictorița noastră.
Cu gândul la nu nou tablou valoros…
Asta a fost prieteni, vă mai aștept și la următoarea demonstrație. Dar până atunci, uitați vă rog toate tristețile acestei lumi și veniți cu mine într-o călătorie pe ape.
Răspunsul nostru se aude puternic: Veniiiiiiiiiim!
Semnează un admirator fidel,
Bunescu Aristotel.