MARIA HODOR – REVELAȚIA ARTISTICĂ DINTRE DOUĂ DECENII

maria 2 la radio 75398258_2555348444723835_3939181649832443904_n

Maria vorbește! Să fim foarte atenți!

     Scriu aceste rânduri în zorii zilei de 1 făurar 2020. Cu alte cuvinte, suntem la intersecția dintre zile, vineri și sâmbătă, dar și dintre primele două luni ale anului numite gerar și făurar. Fac o retrospectivă a numelor din artă care au lăsat urme puternice în memoria celor care palpită pentru lumea fascinantă a culorilor și formelor. Mă urmărește, cu mare insistență, un nume Maria Hodor. La intersecția dintre zile și luni, mă gândesc la Maria. De fapt, încă de la finalul anului 2019, la o expoziție de grup organizată de Elite Prof Art Galery am remarcat numele său. Asta înseamnă că ea a dominat și intersecția anilor. Dar, valoarea sa aparte ne îngăduie să mergem și mai departe în timp și să o numim chiar revelația artistică de la intersecția deceniilor .

Pentru comentatorii picturii, 1 februarie este o zi aparte, așa că emoțiile sunt mari încă de la început. Pe 1 februarie 1874 s-a născut Lucian Grigorescu, un nume de referință în postimpresionismul românesc.

ma 3 lucian grigorescu

Tablou de Lucian Grigorescu

Păstrând proporțiile, revin la Maria Hodor. Expoziția sa personală intitulată semnificativ ,, Portretul în spațiul înconjurător,, a fost un adevărat șoc cultural, pentru cei care au ochi de văzut ce este important. Toate persoanele cu nume Maria în acte sunt speciale. Asta de când am aflat că Maria a fost mama Mântuitorului nostru.

  MARIA 4 NAFRAMA

Creația „Năframă românească” realizată cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri / Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Autor este Maria Hodor 

,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic. Am deschis exemplarul…la fel ca pe atâtea altele care vin să se îngrămădească pe un colț al biroului. Și deodată, ceva te frapează și îți reține atenția, ceva imperios, dar greu de definit, care te silește să continui lectura, să cunoști soarta personajelor, să mergi până la capăt.. Da, atunci este o adevărată bucurie”. 

Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum distins la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960. Singurul Premiu Goncourt obținut de un român, al doilea ca valoare și prestigiu după Premiul Nobel pentru literatură. 

La fel pot să scriu și eu acum, după ce am văzut picturile Mariei. În mod sigur și palmaresul său va fi bogat în premii, medalii, alte forme de recunoaștere națională și internațională.

În perioada 24 septembrie – 7 octombrie 2019, Athénée Palace Hilton a găzduit expoziția personală intitulată ”Portretul în spațiul înconjurător” a tinerei artiste constănțene Maria Hodor. Elite Prof Art Galery  a fost organizator la acest eveniment aparte.

Criticul de artă Roxana Bărbulescu și Maria Hodor

,,În  aceste portrete Maria  nu urmărește o redare psihologică a personajelor sau anumite stări ale lor, ci le-a imprimat o impasibilitate specifică măștilor cărora însă le-a dat viață prin maniera în care le-a redat carnația a cărei consistență, finețe și luminozitate amintește de cea regăsită în portretele lui Rubens, unul dintre artiștii preferați ai Mariei. Ea a studiat cu atenție portretele realizate de marele maestru și a aplicat modalitatea de redare a pielii însă într-o manieră personală care să fie în acord cu compozițiile sale și cu stilul adoptat. De aceea vom distinge în redarea pielii combinații cromatice particulare de violet, verde, albastru, cromatică pe care o regăsim și în contururile personajelor sale,, notează doamna Bărbulescu.

maria 232 4 portrete 0767088_2420902484835099_1085679883167727616_n

Câteva portrete semnate Maria Hodor

Artista a intrat în atenția opiniei publice de mai mult timp.

Maria Hodor pe vremea când era  elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, a participat la Concursul Internaţional „Copiii desenează ţinutul natal”, la care a obţinut Premiul special, sub îndrumarea prof. Mihaela Luţai.

La data de 26 noiembrie 2019, notam în paginile agenției noastre de presă culturală că Maria este REVELAȚIA ANULUI PLASTIC.

Acum ea face saltul la statutul de revelație artistică între decenii. Acum, dorința noastră este de a cunoaște mai bine pe Maria. Facem încălzirea pentru a cunoaște noi fațete ale acestui adevărat…. diamant.

diamant-rar-albastru-gasit-347306

Pregătim un dialog cu Maria, precum și unul cu mama sa.

La acest final, o urare specială pentru Maria: Drum bun spre Glorie!

maria 10 si o lucrare 60281432_2414339362158078_813943164980166656_n

Maria și una dintre operele sale

Semnează un admirator fidel,

Bunescu Aristotel.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s