Figura radioasă a pictoriței…Are multe motive să fie încântată…
Este dimineața lui 24 făurar când se sărbătorește cu fast Dragobetele…
Eu îmi îngădui să scriu câteva rânduri despre dragostea mea față de pictură, de arta sublimă a armoniilor cromatice.
Mă grăbesc să vă invit până în data de 2 martie să vizitați expoziția semnată de Delia Budurcă, la Cercul Militar din București, sala Foaier…
Acesta este afișul expoziției, O invitație irezistibilă
Să o cunoaștem acum pe pictoriță în cadrul unui interviu pe care l-a acordat cu multă amabilitate.
1) Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…
Sunt jurnalist, am scris la Agerpres, Adevărul și Business Standard, iar din 2010 sunt Redactor Șef la revista Medica Academica. De doi ani realizez emisiunea PORTRET la Nașul Tv, un concept original care presupune realizarea a două portrete în direct – din cuvinte și pe hârtie. Căutăm oameni interesanți care au depășit obstacole și au schimbat ceva în domeniul lor de activitate, oameni care pot oferi inspirație telespectatorilor noștri.
2) Pentru ce ați ales pictura și nu muzica ?
Îmi plac zgomotele naturii, îmi place liniștea și să-mi ascult gândurile. Mă exprim mai ușor prin culoare. Probabil că sunt mai mult o persoană vizuală decât auditivă.
3) Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră?
Îmi place grafica, dar și culoarea. Acum, în expoziția “Sidef”, am ales să expun pictură, acril pe pânză. Iubesc natura, vegetalul și încerc reinterpretări personale ale naturii și ale manifestărilor ei infinite.
4) Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețele mari ?
Mă simt bine în lucrări de dimensiuni normale, nu vreau să epatez sau să impresionez pe nimeni prin dimensiune. Caut lucrări în care privitorul să se simtă confortabil și care să se potrivească dimensiunilor normale ale unei case. Caut ca tablourile mele să transmită o stare de bine, să poți privi în lucrare ca printr-o fereastră unde se deschide o lume.
5) Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?
Sunt pasionată de natură și de eliminarea deșeurilor, a gunoiului de orice fel. Consider că Pământul e Casa noastră și un organism viu căruia nu trebuie să-i punem o pungă pe față. Mai nou mă preocupă minimalismul, eliminarea a tot ceea ce e în plus, a risipei, a balastului de ordin fizic, material, dar și spiritual. Urmăresc să păstrez doar ceea ce este esențial.
6) Unde vă vedeți peste 10 ani ?
Pe drum, descoperind noi experiențe și noi profunzimi în mine și în ceilalți.
7) Este o altă întrebare la care doriți să răspundeți ? Care este? Formulați răspunsul …
Ce vreau să spun cu această expoziție?! Să redescoperim armonia din natură și din noi, ordinea care există intrinsec în haos, să ne bucurăm de fiecare zi și de lumina trecătoare printre frunze.
Înainte de a vă mulțumi neformal pentru acest dialog interesant vă rog la final să adresați un gând pentru cititorii acestui interviu care vă descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic.
Îi invit să vadă expoziția “Sidef”, să facă loc artei în viețile lor și, de asemenea,să se uite la emisiunea PORTRET marți seara de la ora 19,00. – nr. este vorba de postul de televiziune NAȘUL TV – și o oră de timp câștigat. Se poate găsi și pe net pe canalul meu de youtube. Să-și cautere repere reale și să se bucure de drum. De fiecare pas.
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
Acesta a fost dialogul. Acum voi încerca să redau puțin din atmosfera de la vernisaj. A fost un eveniment atipic. Adică, pictorul și-a prezentat singur opera, iar abia mai apoi au fost oameni de specialitate care au rostit judecăți de valoare.
O mică parte din cei privilegiați că au participat la un asemenea eveniment…
Am avut privilegiul să rostesc și eu câteva cuvinte simțite, în calitate de gazetar specializat în artele vizuale.
,,Suntem la prima expoziție personală, dar au mai fost până acum trei expoziții de grup, dintre care una la Viena,,
Iată câteva idei subliniate:
Toate tablourile sunt acril pe pânză, cu excepția a două lucrări executate cu vopsele de ulei.
Intrarea în expoziție….primul tablou este intitulat ,, Liniște,, cu dimensiuni 70×50.
Un copac stingher și un personaj care pornește liniștit să admire la rândul său expoziția…Este și pentru noi o sugestie foarte bună…
Urmează drumul pictat care prefigurează chiar drumul nostru prin expoziție. Ce găsim mai departe ?
Apar complicațiile sufletești…Sunt lucrări care pun probleme de culoare, de interpretare, de viziune plastică…
Chiar înainte de vernisaj, am făcut un test relevant. Am întrebat o doamnă ce tablouri dorește să ia acasă dacă am trăi un exercițiu de imaginație, în care fiecare poate alege liber o lucrare.. ,, Sunt două tablouri și nu știu pe care să îl aleg. În primul rând acesta ….Se vede sus linia apei, iar mai jos întregul univers acvatic.
Iar apoi aceasta… care mie îmi amintește clar de Jack și vrejul de fasole. Urci pe plantă la în povestea pentru copii și dai de un tărâm fascinant…
Mai sunt și altele inclusiv cel care dă titlul expoziției personale… Sidef…
Am întrebat autoare, pentru ce sidef ? ,, Mă gândesc la prețiozitatea lucrului firesc…la frumusețea lui ascunsă,,
Sigur sunt multe alte lucrări frumoase. Iată spre exemplu, două peisaje superbe…
Ajungem la finalul călătoriei noastre prin expoziție…
Este și primul tablou cumpărat din expoziție, chiar înainte de vernisaj. Ion Sideri, cunoscut prin sculpturile sale. Deja se vede R în stânga jos, asta înseamnă că este deja rezervat. Avem la dispoziție și cartea de vizită a noului și fericitului proprietar. Atmosferă muzicală, odihnă și o lumânare care trimite la universul valorilor creștine. Autoarea expoziției poartă la gât o cruce…Este clar acum pentru de multe din tablourile primei personale sunt axate pe punerea în valoare a frumuseților lumii naturale, marea creație a lui Dumnezeu.
Au urmat la cuvânt domnii Armand Steriadi, critic de artă și profesorul Christian Chiricuță.
Sigur, pictorița a primit buchete de flori, felicitări neformale.
În zilele următoare au fost numeroși vizitatori în expoziție. La rândul meu am intrat acolo de mai multe ori și am lăsat chiar și câteva cuvinte în caietul de impresii.
La final, urăm autoarei sănătate și multă putere de muncă….
Un admirator fidel, Bunescu Aristotel
PS.
Expoziția poate să fie vizitată pana pe 2 martie, intre orele 11.00 – 19,00 la Cercul Militar National, Sala Foaier!