Domnului Profesor ION HAINEȘ, cu dragoste, la ….85 de ani !

ION HAINES

PROFESORUL ION HAINEȘ, AUTOR DE CARTE, SOȚ, TATĂ, DASCĂL, POET, MARE SUFLETIST, ETC, ETC, FACE CHIAR AZI 85 DE ANI ! LAAAAAAAAA MUUUUUUUULȚI AAAAAAAAANI!

Recunosc, sunt un mare sentimental !  Dar, în aceste momente, am trecut peste firea mea și încerc să fiu obiectiv, așa cum trebuie să fie un gazetar până la ultima suflare și dincolo de ea….

 

Pe mine m-au marcat doi profesori de Limbă și Literatură Română. Unul la liceu și altul la facultate. Primul a fost, este și va fi Alexe Neacșu de la Colegiul Național Sfântul Sava din București. Al doilea a fost Ion Hanieș, de la facultatea de ziaristică.

Profesorul Neacșu avea o poveste aparte, venise de la Universitate, dar cu un dosar nu prea curat pentru acele vremuri. Vă dați seama, am beneficiat din clasa a 9-a, de luminile unui titan. Mai mult, a fost chiar dirigintele meu. Al doilea, Ion Haineș, care astăzi, 17 aprilie, anul de grație 2020, după nașterea lui Hristos, împlinește opt decenii și jumătate…..!

Mi-au rămas în memorie cursurile sale ca niște insule de lumină, ca niște oaze parfumate, ca niște înalte exemple de erudiție.

Anii au trecut ca o cometă ce lasă în urma sa pe bolta cerului, o urmă plină de amintiri, împliniri, înfrângeri și reveniri despre care sper să am ocazia să mai relatez pe aici.

Am mai vorbit sporadic la telefon pe vremea când stătea în centrul Bucureștiului . Acum, sărbătoritul, alături de familie – o soție foarte puternică, doi băieți ca brazii și doi câini ciobănești germani – șade, cu acte în regulă la… Mogoșoaia. De, ,,mon cher,, se respectă unii care pot….

Aceasta era una dintre expresiile preferate ale scriitorului Marin Preda, care a plecat la stele chiar de la Mogoșoaia,

 în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie.

Fac acum o paranteză să vă spun pentu ce îi plăcea lui Preda această formulă …

 

Se afla de­mult baietandrul Marin Preda in curtea scolii din Silistea Gumesti, sta­tea retras pe o gramada de lemne pentru incalzirea scolii. Si fiul de țăran l-a auzit pe invatatorul lui zicand ‘mon cher’. I-a placut teribil cum sunau cuvintele astea in gura dascalului comunei. Si l-a intrebat pe invatator ce inseamna ele de par o muzica. I-a dat invatatorul o explicatie grabita, dar a adaugat apasat, privindu-l adanc in ochi pe elevul Marin Preda: ‘Ma, baiete, tie ti-a pus Dumnezeu mana-n cap’. Toata viata s-a intrebat scriitorul Ma­rin Preda ce-o fi vrut sa zica inva­ta­to­rul lui cand i-a spus ‘Ti-a pus Dumnezeu mana-n cap’!

MarinPreda

MARIN PREDA LA MASA DE LUCRU, CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI ESTE CU NOI AZI…..

Să revenim…Cei doi dascăli, Neacșu și Haineș au fost pentru mine două repere de cultură, eleganță, rafinament.

 

Mă gândeam mereu la ei și le spuneam în gând ,, Domnului profesor cu dragoste,,

Acesta era și titlul unui celebru film din deceniul șapte al secolului trecut.  Sidney Poitier a făcut aici un rol memorabil. Filmul To Sir, with Love… , adică Domnului Profesor, cu dragoste,  

HAINEȘ FILM DOI ELEVI

IMAGINE ANTOLOGICĂ DIN FILM

Succesul a fost fulminant la nivel planetar,  filmul m-a impresionat și pe mine profund, iar producătorii au bătut fierul cât a fost cald și au dat drumul pe piață la  Domnului Profesor cu dragoste, numărul 2 …

HAINES FILM DOI

FILMUL NUMĂRUL 2, SUCCES URIAȘ!

Mă gândeam cu admirație, ce frumos trebuie să fie la Mogoșoaia …., curte, culori, miresme, lacul aproape, Marta Bibescu și toate poveștile epocii, casele de creație ale Uniunii Scriitorilor și câte și mai câte… Am făcut și eu un slat în infinit și am stat câteva luni, in 2018, la Câmpina, la o vilă pe deal, a fost ca în basme. Apoi, anul trecut am descoperit siderat Breaza, unde am dat drumul la publicația locală …Acum, din nou, dar în circumstanțele cunoscute de restricții discutabile…

Am sunat de câteva ori la profesorul Haineș, am făcut planuri peste planuri să ajung acolo, dar ….

Pe 13 aprilie cade  bomba… UZPR cu seratele Eminescu in sistem online. Printre protagoniști, …. profesorul Haineș…

haines afis

UN AFIȘ PENTRU ISTORIA LITERATURII ȘI A GAZETĂRIEI DIN ROMÂNIA

 

 

Începe filmul… Brusc, am cu 45 de ani mai puțin și mă văd urmărind discursul academic al profesorului Haineș…

Pe rand apar diversi invitați…dar… șoc… Un cadru regal, cu profesorul Haineș care prezintă moda masculină ca pe un podium… Cine nu a avut privilegiul de a urmări așa ceva, o sa dau la final un link si o sa vedeți singuri ce și cum… În urma unor investigații laborioase efectuate de firmele de detectivi particulari la care am apelat, adevărul a ieșit la iveală: cadrul ireal prin armonie și claritate era realizat un profesionist în materia… El este chiar doamna Haineș…Vă rog să priviți cu atenție cum arată scaunul pe care stă profesorul soț.  Dar nu este un scaun este un adevărat tron. Pe parcursul filmărilor, au fost montate imagini cu Tudor Arghezi în partea dreaptă, ori lucrări scrise de marele poet… Imaginile rezultate sunt demne de antologia culturii românești. Am reluat filmul să fiu atent la cuvinte, prima dată am fost cucerit de imaginile filmate…La a treia vizionare am fost atent la detalii… Vă rog insistent să urmăriți cum este îmbrăcat domnul Profesor…. Eleganța masculină la vârsta înțelepciunii… Splendid! La a patra vizionare am de gând să opresc pe parcursul mai multor minute pentru a vedea fiecare cadru cu stop la fiecare 5 secunde…

Azi, am avut marea șansă să îl felicit personal pe profesor. Am mai aflat că publică și acum intens în presa online…Dacă vorbești de obicei unui om de peste  65 de ani  – care pleacă afară doar în intervalul orar 11.00-13.00 despre  online, în afară de practicanți, te întreabă confuz ce este asta domnule ?

Profesorul Haineș este prezent mereu cu studii, cu grupaje de poezii, impresii, note, amintiri… Sper să comentez, cu un alt prilej, volumele sale…

LA MULȚI ANI PENTRU OPT DECENII ȘI JUMĂTATE!

În numele tuturor elevilor și studenților pregătiți de dv,

Semnează un admirator fidel,

Bunescu Aristotel

(Ca să rimeze. Așa este în lumea poeților)

PS: Filmul promis de la UZPR

https://www.youtube.com/watch?v=74–IxHcM0o&feature=emb_title

 

HAINES MULTUMESC

AB

jos-palaria-640x426

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s