IOANA SUZANA TĂUTU:  ,,Pictez cu simplitatea omului, profunzimea sufletului, dar în nebunia clipei”

1 Suzana, portret cu cruce la gat MG_20200526_195530 (1)

Bun găsit! Sunt IOANA SUZANA TĂUTU și vă invit să cunoașteți creațiile mele. Drum bun printre ele! (Notă: Explicațiile fotografiilor aparțin redacției) 

              Elegante doamne și domni atent îmbrăcați,

             Vă rugăm doar câteva moment să ne acordați

      

             Grațioase domnișoare și cavaleri galanți,

             Vă recomandăm o făptură care face mulți talanți!

 

            Numele său este Ioana Suzana Tăutu. Căutând mult printre pictori, am descoperit un bun versificator, iar după ce am dorit să identificăm un agil mânuitor de cuvinte, am identificat un excelent colorist.

   

            Știu, este greu de crezut, dar parcurgând rândurile următoare, îmi veți da dreptate deplină.

 

             Vă supunem atenției, mai întâi, un interviu plin de consistență, pe care l-a acordat doamna Ioana Suzana Tăutu Agenției de Presă Culturale și Sportive.

 

 

 • Vă rog frumos să vă prezentați, pentru cei care vă cunosc mai puțin
 • Bună ziua și vă mulțumesc frumos pentru onoarea acordată, aceea de a mă număra printre persoanele care primesc nestemata valoare a cuvintelor nemuritoare, după proverbul strămoșesc „verba volant, scripta manent”.

1 suzana portret in rosu IMG_20200526_200425

Ce doriți azi să cunoașteți pictura mea? Sau poemele pe care le scriu ?

Numele meu este Tăutu Ioana Suzana, m-am născut pe meleaguri moldovenești, în județul Bacău, în primăvara anului 1986. Tânără și neliniștită, s-ar putea spune. Sunt un inginer cu studii universitare de masterat, nepracticant,  un om dintr-o generație confuză, ce cu greu își găsește echilibrul. Cu toate acestea, părinții mi-au format principii strașnice, rezistente, ce-mi vor călăuzi mereu pașii vieții, iar omul de astăzi este investiția lor. Sunt fiică, soție, mamă, soră, fină, nașă, pentru puțini prietenă, și spunându-vă acestea, vă trasez exact delimitarea mea spațio-temporală și spirituală. În rest, mă consider un om simplu, care a realizat bucuria răsăritului și a ciripitului păsărilor din această lume a goanei ,oprindu-mă astfel, din fuga mea.

 

 • Superb ați răspuns. Dacă așa e începutul, mă întreb, în mod firesc unde vom ajunge? Acum, despre pictura dumneavoastră minunată…
 • Arta mea…e nebunia mea, e refugiul meu, e medicamentul unei boli incurabile : pasiunea. Nu pictez zilnic, nu e ceva ce pot face oricând. În mine începe un adevărat zbucium, înainte de a lua în brațe șevaletul, iar când îl cuprind, greu mă desprind. Toată foamea și setea trupească se suspendă, ochii mi se transformă, iar urechile-mi acompaniază zbuciumul întru exprimarea lui, cu sunete de la cele clasice, până la cele tradiționale, populare. Pictez cu simplitatea omului, profunzimea sufletului, dar în nebunia clipei.

1 suzana scule de lucru 84149993_117704689771948_8535471683677454336_o

Aici sunt uneltele. Peste puțin timp veți vedea ce se poate face cu ele …

 • Cum a început totul ?
 • În esența emotivității, care-mi este trăsătură ușor de reperat, mă pierd ușor și mă regăsesc mereu prin metode „alternative”. Încă din adolescență, am încercat prima dată creionul,  în umbra fratelui meu, care deja cocheta serios cu pictura, dar m-am oprit. Aveam o facultate „serioasă„ de urmat și o viață de luat în mâini. Doar că dânsa, viața, a crezut de cuviință că mâinile îmi cam tremură și cu ceva inexplicabil mă atrăgea spre desen/pictură pentru a mă recalibra. Cu susținerea și încurajările soțului și ale fratelui meu, am dezvoltat timpul acordat aceste nebunii, descoperind astfel, că mă rupe de realitatea care mă consumă, mă repară, și mă pune la loc, întreagă și mai înțeleaptă. Deci, motivul pentru care am început să pictez sunt eu. Poate sună a egoism…

„Egoistul împarte cu ceilalți doar grijile și supărările”( Honoré de Balzac ). Mărturisesc că mi se potrivește descrierea; le transform și apoi le împart.

1 suzana cinci tablouri 1590556653113

Un drum spre pomul cunoașterii, o bancă unde s-au spus declarații de dragoste, ambarcațiunea spre tărâmul viselor, acum se pun bazele unui nou cuib. La final, o demonstrație mai dificilă. Fără ajutorul culorilor se poate demonstra că putem crea atmosferă. Cinci lucrări diferite, cinci ipostaze, un singur nume – Tăutu Ioana Suzana

 • Din ce în ce mai pasionant, mai captivant. Aveți talent și de prozatoare. Dar aici nu știu ce să fac… Să vă încurajez să scrieți ? Va pierde pictura! Să vă încurajez să pictați? Va pierde literatura! Mă mai gândesc, mai consult niște specialiști. Vă țin la curent cu rezultatul. Să continuăm acum cu niște detalii despre dv dincolo de pictura…

– Viața mea dincolo de pictură, este familia mea, astfel că profit de toate clipele în care îi am alături. Iubesc să râd, să mă plimb pe „coclauri”, să cochetez cu rimele și să descrețesc frunțile prin diferite desene în creion, cu descrieri în tentă umoristică (inspirate din viața de zi cu zi), pe care le postez pe pagina mea de FB, Suzzerˈs art.

– Aaaa! În mod sigur o vom vizita cu consecvență și creionul în mână. Între timp, chiar am deschis pagina! Din ce în ce mai multe surprize și noi valențe descoperite la un singur diamant…

1 suzana patru tablouri cu flori 1590503387171

Florile au fost, sunt și vor fi la mare modă în orice anotim

 • Unde vă vedeți peste 10 ani ?
 • Peste 10 ani…Deși sunt o visătoare pricepută, nu cred că aș îndrăzni să îmi „prezic” viitorul. Cu credință în inimă, sper că voi fi sănătoasă lângă ai mei. Atât! Restul să-mi fie enigmă!

 Care place mai mult ? Eu nu mă pot decide !

 

O altă întrebare pe care mi-aș adresa-o ar fi „Ce tehnică îmi place și de ce”, iar răspunsul mi s-ar contura astfel: mă regăsesc cel mai profund în acrilic și cuțit. Îi permite haosului meu să se așeze, iar minții mele sa nu uite.

 • Mulțumesc frumos, la final, vă rog să adresați un cuvânt, un gând, cititorilor care vă admiră în mod necondiționat…
 • Gândul meu pentru cititori este în primul rând de mulțumire. Fiecare secundă a vieții noastre reprezintă timp prețios, ireversibil. Așadar, faptul că și-au sacrificat din timpul domniilor sale, pentru a citi despre mine, este un dar nestemat, pentru care le mulțumesc.

Aici se termină dialogul nostru.

1 suzana 3 cu flori FB_IMG_15792443037458789

   Cele mai delicate petale      

Iar concluzia reporterului este aceasta: După 45 de ani de drumuri prin ateliere, expoziții, galerii și muzee, putem spune cu mâna pe inimă că am avut bucuria de a cunoaște un artist adevărat, cu o operă bine individualizată.

Îi urăm drum bun spre celebritate!

1 suzana doua cu drumuri 1590504673407

Ați cunoscut puțin din universul incredibil al unui artist cu mare viitor.

Jos se vede drumul de apă spre noi bucurii …

Semnează un admirator fidel,

Bunescu Aristotel

jos-palaria-640x426

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Un gând despre „IOANA SUZANA TĂUTU:  ,,Pictez cu simplitatea omului, profunzimea sufletului, dar în nebunia clipei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s