ALEXANDRA LĂCRĂMIOARA BRAN despre marcarea Zilei Internaționale a Iei la Breaza

Alexandra Bran portret

ALEXANDRA LĂCRĂMIOARA BRAN

 

Breaza, 22 iunie 2020

 

Primăria și Consiliul Local au organizat prin Centrul Cultural Ion Manolescu  un program special dedicat Zilei Internaționale a Iei, marcată calendaristic la 24 iunie.

Alexandra Lăcrămioara Bran,  Viceprimarul oraşului Breaza, a oferit câteva detalii legate de cele două evenimente dedicate acestei zile speciale, dar și despre legătura dintre ia românească și frumoasa urbe de pe malurile Prahovei.

Iată de ne-a declarat doamna Alexandra Lăcrămioara Bran:

 Am ales ca această zi să fie celebrată atât în data de 20.06.2020 printr-o expoziție de ii în aer liber și prin ateliere demonstrative de cusătură, broderie, împletit coronițe din flori, pentru ca frumoasele ii să fie admirate și apreciate de cât mai multe persoane, evident cu respectarea normelor legale în vigoare având în vedere pandemia, cât și în data de 24.06.2020 printr-o sezătoare, foc de tabăra și dansul Sânzienelor la “Lac de Verde “, o locație minunată ce potențează misticismul și rafinamentul iei de Breaza.

După cum bine se cunoaște, Breaza este recunoscută, în special pentru calitatea aerului și pentru IE – ,,cămașa dacică” atât de iubită și respectată. Făcând o incursiune în timp, plecând de la cea mai mare sculptura în relief din toată Antichitatea – Columna lui Traian, recunoscută pentru valoarea sa inestimabilă ca sursă arheologică și istorică prin realismul personajelor reprezentate, calitatea narativă a scenelor dintre daci și romani, omogenitatea basoreliefurilor, detaliile despre îmbrăcăminte (cămașa dacică), armament, fortificații, harnașament și mai ales figurile personajelor, trecând pe la faimoasa și puternica regină Tomiris, cea care l-a biruit pe împaratul Cyrus cel Mare și a dat numele cetății Tomisului (Constanța de astăzi) și a cărei înfățișare vestimentară, port, evidențiază similitudinea cu privire la ,, ia românească”, mergând pe urmele Sfintelor mucenițe din Biserica de la Ravenna – nord-estul Italiei, reprezentate în “ iile albe cu poale lungi, catrințe colorate, marame albe de borangic cu franjuri” din splendidele mozaicuri, ajungem în zilele noastre în zona Bran- Moieciu și observăm ca istoria este vie, straiele nu s-au schimbat de pe vremea dacilor, costumul tradițional rămânând același ca acum 2000 de ani. Aceeași “ cămașa dacică”- ia tradițională este confecționată și purtată cu elegantă și mândrie în orașul Breaza, renumit pentru măiestria brezencelor în arta țesăturii, păstrând istoria vie și spunând o poveste cu fiecare model. Așadar, avem datoria morală să promovăm Ia, s-o iubim și să facem tot ce ține de noi pentru a nu se pierde tradiția cu privire la confecționarea ei. Acesta este punctul meu de vedere. Mai doresc să menționez faptul că Expoziția de II a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Breaza, iar eu m-am ocupat de coordonare.

                                                ***

Comunitatea orașului Breaza a sărbătorit sâmbătă, 20 iunie, în condiții speciale, Ziua Internațională a Iei. După mai multe zile de ploaie,  rugăciunile au fost ascultate și Dumnezeu a dat soare.

  În parcul din fața primăriei s-a păstrat distanța socială, oamenii au avut măști, fluxul de vizitare a fost respectat conform marcajului, iar dezinfectarea s-a făcut de câte ori s-a impus cu soluție aflată în fiecare stand.

 Au mai fost și alte condiții speciale. Oamenii erau emoționați să se vadă iar, după mai multe săptămâni de stare de urgență, acum în stare de alertă.

  Chiar dacă de pe scenă au lipsit dansurile și cântecele populare din anii trecuți, oamenii au venit să vadă produsele tradiționale, precum și pe nelipsitul dac alături de armele sale. Pasionat de istoria dacilor, el face singur costumele străvechi, săbii și arcuri cu săgeți.

   Așteptăm cu încredere evenimentul din 24 iunie 2020.

Galerie foto :

al afis 104655809_3077349812329708_5687455234462021641_n

al Primărie slide11-945x390

a l prin depunerea de coroane la monumentele de pe raza orașului, din partea Primăriei și a Consiliului Local Breaza. 100084499_3026658017398888_8823912929838497792_n

La  depunerea de coroane la monumentele de pe raza orașului, din partea Primăriei și a Consiliului Local Breaza.

A consemnat Aristotel Bunescu

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s