MIHAI BOGATU- La Breaza după 31 de ani

M Biserica adormirea maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului

 

  La invitația prietenului meu de-o viață Aristotel Bunescu, devenit brezean prin adoptie, am fost la Breaza în week-end-ul trecut. După o reîntâlnire plină de emoție în care am păstrat distanțarea socială, am plecat să vedem locuri minunate din acest oraș.

  Am vizitat părculețul cu efigii ale marilor personalități ale orașului, apoi Liceul Militar pentru care Breaza a devenit cunoscută tuturor românilor și Casa roșie de pe strada Armoniei nr. 6, Casa Adrian Păunescu.Casa este situată în vecinătatea Bisericii Ortodoxe cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Un loc binecuvântat unde pe pajiștea verde ne-am relaxat ochii și mintea obosită de atâtea minunății pe metrul pătrat.

 De la vizita de acum 31 de ani nu-mi amintesc să fi văzut ceva de ținut minte. Acum casele în care au creat și au locuit marile personalități ale culturii naționale au plăcuțe care amintesc de trecerea acestora pe la Breaza: Mircea Eliade, Mihail Sebastian, actorul Ion Manolescu, l-am amintit deja pe Adrian Păunescu, etc.

 Dar cea mai mare surpriză am avut-o vizitând Casa de Creație Marta Miclescu.

A colo, pe pajiștea proaspăt cosită garnisită cu două căpițe de fân auriu, grație cadourilor pregătite cu ingeniozitate de prietenul Aristotel Bunescu, am pus de un cenaclu ad-hoc. Eu am recitat poezia care dă titlul volumului, “Insomnii” de Ion Haineș. Soția mea Steluta a deschis cu emoție cartea de poeme “Exerciții de respirație” de același autor, coperta fiind realizată de Rosemarie Haineș într-o manieră atrăgătoare și incitantă. Imediat a intrat în joc o poetă care a recitat din creația proprie și poezia Maimuța de Florin Lăiu. A intervenit și Steluta Bogatu care apovestit despre cum a aflat ea de la mătușa Voichița de Poezia “Puntea lui Rumi”, creație a lui George Coșbuc, recitată duminica la o serbare sătească în Holbav, județul Brașov, în urmă cu 60 de ani. Aristotel Bunescu – “Moderatorul” a concluzionat spunându-ne că aceasta ar putea fi o nouă ediție a Cenaclului Lira,înființat chiar aici de către scriitoarea Marta Miclescu. Astfel, cenaclul ad-hoc s-a transformat într-o întâlnire a două cenacluri, eu fiind de mai bine de cinci ani coordonatorul Cenaclului literar-muzical “Marin Preda”din București.

Vizita s-a încheiat cu o plimbare pe strada Gării, gara Breaza, locul în care scriitorul Mihail Sebastian a plasat acțiunea piesei de teatru “Steaua fără nume” și la casa unde au creat Mircea Eliade și Mihail Sebastian, casă locuită de aproape 50 de ani de familia profesorilor pensionari Ungureanu, cu rezultate recunoscute în învățământul brezean.

Am plecat de o săptămână de la Breaza, dar inima mea a rămas acolo!.

Mihai BOGATU, 5 iulie 2020

 (Nota redacției  – Mihai Bogatu, ziarist, cronicar muzical, autorul cărții “Cursa și Periplul”, coordonatorul Cenaclului literar-muzical “Marin Preda” al Casei de Cultură a Studenților din București (ccs.ro)

Fotografii realizate de Steluța Bogatu

M Capita de la Casa de Creatie

La o căpiță de fând. Casa de creație Miclescu

M ciresul de la strada

Cireș la stradă

M casa de la sosea

Casă de la șosea

M Doi prieteni pun tara la cale

Doi prieteni pun țara la cale

M Fatada Bisericii_icoane pictate pe sticla de copii

În fața bisericii, icoane pictate pe sticlă

M La revedere Casa de creatie

La revedere Casa de creație

M spre casa Paunescu

Spre casa lui Păunescu

M tot pe drum

Tot pe drum

M trandafiri la colt de strada

Trandafiri la colț de stradă

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s