STELUȚA BOGATU – Portretul unei doamne. Întâia oară la Breaza

M Biserica adormirea maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului

De ce scriu?  Pentru că mi-a plăcut!

Ce m-a impresionat cel mai tare? Totul.

Să vă povestesc puțin cum am ajuns la Breaza, pentru prima oară !.

E simplu am ajuns împreună cu soțul meu la invitația unui bun prieten care i-a fost și ne-a fost alături în ultimii 35 de ani. Aș zice eu o prietenie adevărată, bazată pe sentimente și valori comune, pe înțelegere și mai mult decât atât pe pasiunea pentru scris, cultură și arte frumoase. Nu ne-am imaginat că totul va fi atent pregătit și presărat de multe surprize pe traseul alcătuit cu grijă de prietenul nostru și soția lui, dragă nouă. Ne-am simțit minunat, am uitat de toate grijile, am avut vreme splendidă și am simțit căldura prieteniei!

Orașul ne aștepta oarecum liniștit într-o zi însorită și binecuvântată. Parcă era mai viu decât localitățile prin care trecuserăm. Oamenii se treziseră la viață după lunga perioadă de restricții. Casele erau mai frumos împodobite, copacii ni se înfățișau mai verzi decât la începutul primăverii, iar trandafirii multicolorieraude-a dreptul de poveste. Le merge bine aici, mi-am zis! Numai așa îmi explic nuanțele superbe, parfumul lor împletit cu cel al teilor înfloriți și curajul cu care înlănțuiau porțile, gardurile, terasele și balcoanele!. Am văzut unii cățărători de culoare roz-frăguță care urcaseră pe tulpina unui pin gigantic până spre vârf. Erau foarte mulți crini orange cu înflorite cupe gingașe crescute pe câte un singur fir care ornamentau curțile cochete de-a stânga și de-a dreapta străzii principale, și unii mai obraznici chiar ieșeau pe sub garduri și porți!Am văzut în trecere Parcul Brâncoveanu, construit în jurul reședinței familiei Bibescu-Brâncoveanu, în veacul al XIX-lea, în stil englezesc. Am văzut multe magazine interesante, inclusiv unele cu vânzare de ii realizatede artiști locali. Am avut bucuria să vedem oameni care dau binețe celor pe care-i întâlnesc (chiar fără a-i cunoaște)! Foarte mulți tineri frumoși și gătiți pe stradă! Ce să mai spun, un oraș al tinerilor! O primărie superbă, gătită în culorile steagului românesc, unde tocmai se sărbătorise Ziua Drapelului! Iar în fața ei, un părculeț frumos amenajat pentru localnici și vizitatori!

Dincolo de dealuri, dincolo de zona locuită despre care am vorbit, este fața nevăzută a Brezei, pe care, să știți că am descoperit-o și noi, cu prietenii noștri! Este o zonă binecuvântată la ieșirea din Breaza îngemănată fiind cu localitatea Adunați de județul Prahova. Este de vis, un drumeag printre margarete, clopoței, scânteioare și nenumărate flori de câmp înmiresmate, înconjurat de dealuri înverzite și peisaje incredibile! Jos, ascunsă era localitatea despre care am spus, împresurată de livezi. Să mergeți și dvs., zic!

Iar oamenii fac întotdeauna locurile mai frumoase și mai interesante! Aș putea cândva să revin să vă povestesc despre Alina-o tânără domniță superbă care ne-a servit la restaurant, despre Cristina-proprietara de la un magazin cu lucruri superbe (și ii) de unde am cumpărat cadouri adorabile, chiar și despre doamna de la MEGA IMAGE – care ne-a îndrumat cum să achiziționăm ceamai nouă ofertă de prosoape de firmă la reducere! Trebuie să vi-l aduc în atenție și pe domnul cu daliile imense cultivate de el, de culoarea lâmâiței, cu o inflorescență imensă și pe domnul cu produse tradiționale și amintiri de la Breaza și mai pot continua. Am avut plăcerea să-l cunoaștem pe domnul Radu în vârstă de 91 de ani, un om puternic, simpatic și sufletist care locuiește cu Dolfița, o cățelușă inteligentă și ascultătoare, de numai un an și jumătate. În ultima zi am avut șansa să cunoaștem o familie de profesori de mare clasă, recunoscuți în oraș, familia Ungureanu, proprietarii unei case superbe, pline de verdeață, ornată cu buxuși imenși.Să știți că terasa acestei case a găzduit pe Mircea Eliade și pe Mihail Sebastian iar prietenul nostru s-a grăbit să ne reamintească câteva titluri ale acestor personalități, în timp ce noi admirambegoniile de culori vii și încântătoare care ne priveau de sus de pe terasă.

Ce m-a impresionat cel mai tare?Poate nu locul, poate nu vremea frumoasă, poate că nu personalitățile despre care am tot aflat lucruri, ale căror case le-am localizat cu această ocazie și ale căror opere le-am pomenit așa în grabă!

Cu siguranță pe mine m-a cucerit povestea Adrianei și a mamei sale Marta Miclescu. Mă bucur că am aflat despre această doamnă a scrisului românesc. Încerc cu timiditate să creionez portretul unei doamne iubitoare de cultură, de artă, de frumusețile naturale și, mai ales de oameni! În mâna ei cărțile prindeau viață și se transpuneau în destine pe când viața se transforma la rândul ei în povești de neuitat!

Este uimitor cum o persoană venită de pe alte meleaguri, îndepărtate, a fost atât de atrasă de Breaza și a hotărât să se stabilească aici și să facă lucruri deosebite pentru oamenii locului. Decisă, inspirată de locuri și de oameni, iubitoare și generoasă a găsit mediul potrivit pentru a scrie, pentru a transmite prin opera sa, pentru a pune în valoare calitățile native ale saleși ale românilor deosebiți, mulți dintre ei membri ai Cenaclului înființat de ea, care a activat 22 de ani.

Cine a fost Marta Miclescu?

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Marta Miclescu a scris peste 20 de volume de proză şi poezie, a organizat Cenaclul„Lira” şi a scos Revista „Breaza-sectorul 7 al Capitalei”. Marta Miclescu s-a născut la data de 1 septembrie 1920 în localitatea Gugeşti, judeţul Vaslui, iar în Breaza s-a afirmat literar după anul 1976. A primit Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Breaza în anul 2011. Scriitoarea este iniţiatoarea Programului „Cu cartea în deplasare”, aplicat cu succes în multe localităţi din ţară şi chiar din străinătate. A fost considerată un diplomat cultural al Brezei.

Am aflat de la prietenii noștri că doamna Adriana Miclescu, fiica scriitoareia organizat în ultimii ani activități cultural-artistice deosebite la domeniul mamei sale, aici la Breaza.

Fiica scriitoarei

Doamna Adriana Miclescu este o femeie tânără, înteligentă, cu trăsături fine, care emană bunătate și împrăștie eleganță! Un om care face bine cui are nevoie și bine cui îi dă binețe, un fin observator al oamenilor și al vieții de zi cu zi. O româncă adevărată care trăiește în Olanda de câțiva ani și care așteaptă acum cu nerăbdare reîntoarcerea în România de după pandemie. An de an își petrece timpul cât de mult poate acasă la Breaza. Întreprinde acțiuni interesante că doar a avut de la cine să preia dragostea de oameni, de cărți, de scris, de arta populară, tradiții și meșteșuguri românești. Personal cred că este îndrăgostită de România, de Breaza și de tot ce este frumos pe la noi!

Casa de creație pe domeniul Miclești

Nu mi-a venit a crede că locul acesta minunat casa-conac este doar la câțiva metri de șoseaua principală (Republicii) ce traverseză Breaza pe mai mulți kilometri, printre case și vile îngrijite și pline de trandafiri și de verdeață!

Acest loc absolut deosebit, de o frumusețe aproape ireală, emană o energie pură și nu-ți vine să crezi ce norocos ești, și nu-ți vine să mai pleci! Casa este situată într-o grădină imensă și comunică cu livada de pomi fructiferi! Am găsit cireșe coapte! Prin grija Adrianei Miclescu grădina era proaspăt cosită iar mirosul transmis de cele două căpițe imense scăldate de lumina soarelui ne atrăgea și ne domina puternic!

Să vă spun puțin despre statui!

Am descoperit cu bucurie un șir de statui în grădină. Nu știu cine le-a realizat dar știu că se armonizează cu locul și fiecare dintre ele are o poveste a ei! Îmi imaginez că doamna Marta Miclescu a dorit să aducă mai aproape de muritori mari personalități cu care românii se mândresc și cred ca a reușit acest lucru! Statuile sunt reprezentări simbolice, frumos încrustate și modelate în piatră ale marilor poeți naționali Mihai Eminescu și Nichita Stănescu, străjuiți cumva de doamna aristocrată, laureată a Academiei franceze, Elena Văcărescu și Regele Mihai I al României. Și, abia acum, vine surpriza prin statuia care o reprezintă pe Anisia, despre care se spune că ar putea să o reprezinte pe Marta Miclescu, fiind unul dintre personajele remarcabile din scrierile sale. Statuile stau de 40 de ani cuminți, aliniate la distanțe egale și nu cer nimica! Poate vor doar să ne suscite interesul, poate vor să ne îmbie și să ne determine să ne punem întrebări (obișnuite întrebări dar vestite: cine, cum, ce, de ce, când s.a.m.d). Iată stau la soare și-și întind aripile rarefiate până la cer – Un cer albastru radiind lumina! – vorba poetului Ion Haineș, descoperit aici la Breaza. Se îndreaptă spre alte orizonturi deja cunoscute, posibil cucerite deja! Iar gândurile lor? Chiar gândurile…oare statuile au gânduri!? Piatra are, piatra simte! De ce nu ar avea și ele gânduri care să traverseze obstacolele și să treacă peste timp și să se transmită cumva, ceva! Cred că statuile se fac din piatră ca să răzbată emoția pietrei, măiestrit lucrată de oameni talentați cu dăltițele lor de vrăjitori! Da, gândurile lor se împletesc cu cele ale vizitatorilor și pleacă mai departe, cel mai adesea purtate de vânt și aripi de suflet!

Casa de creație a găzduit ani la rândul tabăra de creație literar-artistică privată, singura din țară. S-au organizat aici nenumărate acțiuni culturale, lansări și expoziții de carte, spectacole.

Doamna Adriana Miclescu organizează în continuare evenimente (unul anual, Ziua iei, ziua de naștere a mamei dânsei…). Anul acesta,de pildă, Adriana aorganizat una dintre sărbătorile româneștiimportante și iubite– Ziua Iei! A colaborat și primăria din Breaza și au participat artiști și oameni de vază ai locului, iubitori ai tradiției, ai iei și ai Marinei Voica, prezentă la acest eveniment.

În final, noi păstrăm o amintire vie doamnei Marta Miclescu, suntem impresionați de munca, talentul și dăruirea dânsei. Îi recunoaștem meritele deosebite care o fac desigur un om între oameni, un exemplu de urmat, o femeie și mamă specială pe care oricare dintre noi am fi dorit să o cunoaștem și să o avem în preajmă!. Pe scurt nu numai că scria dar iubea cărțile și adora să facă bucurii altora prin a le dărui. Publica cărți și apoi dăruia cât de multe putea! O vreme a umblat prin satele românești cu un cărucior plin de cărți pentru a încuraja oamenii să citească! Vă vine să credeți?

Nu pot decât să-mi imaginez cât de interesant și plin de emoție era cenaclul organizat de scriitoarea cu suflet nobil! Sunt mulți oameni din Breaza care ar putea să descrie bucuria cu care Marta Miclescu îi reunea! Se citeau poezii, se cânta, se dăruiau cărți și fiecare după puteri contribuia la magia din grădina de vis! Fiecare manifestare era unică și irepetabilă!

Pentru viitor Marta Miclescu avea planuri mari! De exemplu, visacagrădina Casei de Creație să fie gazda unui festival de poezie europeanăcu invitați de marcă și iubitori de carte și de cultură.

Eu doar am povestit frânturi din experiența mea și v-am adus în atenție PORTRETUL UNEI DOAMNE.

În loc de final:

Am descoperit câteva rânduri dintr-un articol excelent semnat de Carmen Negreu în Ziarul Valea Prahovei, anul 2011, cuprinzând date biografice, realizări ale Martei Miclescu și punctând felul în care a ocupat un loc special în inimile localnicilor de la Breaza.

De asemenea, m-a impresionat o scrisoare adresată doamnei Miclescu de către una dintre elevele sale,Sânziana Iancu, din care am extras câteva rânduri:

„Vă mulțumesc pentru că mi-ați dat acces în viața dumneavoastră plină de diversitate, pentru că ați adus frumusețea poeziei în viața mea, pentru că am crescut avându-vă alături și păstrând o parte din tot ce m-ați învățat, pentru că mi-ați fost un model, pentru că mi-ați înseninat zilele…”

Am găsit printre altele, o invitație inedită a Adrianei Miclescu după ce mama sa nu mai era fizic prezentăcare ne atrage prin simplitate și căldură să participăm la o „serbare” pentru a celebrași a onora:

„Spiritul Creator veșnic – viu în noi toți – întrupat o vreme pe acest pământ ca ființa umană unicăși uimitoare cunoscută sub numele de Marta Miclescu care… ne invită să ne adunăm și să ne bucurăm împreună, împărtășind cu și din noi înșine, în locul pe care ea l-a creat cu pasiune și ni l-a lăsat cu drag întocmai pentru perpetuarea întâlnirilor dintre oameni pentru oameni, în spiritul Vieții, Iubirii și Trezirii la adevărul sănătății, abundenței și prosperității”.

Fiica scriitoarei a invitat și invită în continuare ori de câte ori se poate pe brezeni și pe iubitorii de literatură și artă la Casa de creație, deoarece:

 

„Scriitoarea Marta Miclescu și-a dorit întotdeauna ca după ce ea nu va mai fi în trup, oamenii să vină în grădina și livada Casei de Creație care-i poartă numele, și – pomenind-o, conectându-se cu sufletul ei – să se simtă bine în locul pe care ea l-a iubit și l-a creat cu atâta inspirație, muncă, pasiune și entuziasm”.

Aștept să revin cu bucurie oricând la Breaza și la Casa de Creație Miclescu.

Steluța Bogatu

(Nota redacției – Steluța Emilia Bogatu este inginer, expert în administrație publică, autoare a unui capitol de povestiri din cartea „Manuscrisul cu coperți roșii a tatălui său, Viorel TĂTAR și redactor de carte la volumul „Cursa și Periplul al soțului său, Mihai BOGATU )

P.S. La o săptămână după prima noastră vizită la Breaza, prietenii noștri ne-au făcut o surpriză și ne-au telefonat pe Whatsapp de la domeniul Miclescu, cu gânduri bune și imagini însorite!

 

S.B.

GALERIE DE FOTOGRAFII REALIZATE DE STELUȚA BOGATU

m 2 Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului

m 2 Breaza de dincolo de dealuri

Breaza de dincolo de dealuri

m 2 Bun venit la Casa Miclescu

Bun venit la Casa Miclescu

m 2 Bustul Anisiei_Casa Miclescu

Bustul Anisiei la Casa Miclescu

 

m 2 Casa de Creație Miclescu

Casa de creație Miclescu

m 2 destine împletite

Destine împletite

m 2 Flori in dar_parcul orasului

Flori în dar. Parcul orașului

m 2 Marina Voica la Ziua Iei

Marina Voica la ziua iei

m 2 Mihai Bogatu pe domeniul Miclescu

Mihai Bogatu pe domeniul Miclescu

m 2 O casă brezeană

Imobil în Breaza

m 2 Pajistea Casei Miclescu (2)

Pajiștea Casei Miclescu 1

m 2 Pajistea Casei Miclescu

Pajiștea Casei Miclescu nr.2

m 2 Peisaj adunat la Adunați

Peisaj adunat la Adunați

m 2 Pregatirea unui cenaclu

Pregătirea unui cenalcu

m 2 Prietena domnului Radu

Prietena domnului Radu

m 2 Prieteni pe domeniul Miclescu

Prieteni pe domeniul Miclescu

 

M casa de la sosea

Casa de la șosea

m 2 Bye bye Breaza

Bye bye Breaza

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s