Invitațiile Doamnei Pictura: ANA CROITORU despre creație în pandemie

croitoru 1 coperta

           Vă invit să mergem printre tablourile mele. Ne suim pe  căluț și la drum ! Ana Croitoru lângă una din lucrările preferate de autor, dar și de privitori (NOTA- Explicațiile foto aparțin redacției)

 

   Parcă au trecut secole de la momentul în care Doamna ANA CROITORU a primit Premiul de excelență pentru valoroasa sa expoziție de la Cercul Militar București, la expoziția sa personală intitulată ”Restart in culori”, de la Sala Rondă.  Iremediabil de îndreptăm spre o normalizare și în lumea artelor plastice. Recunoaștem, cu mare sinceritate, ne este dor, dor, dor de întâlnirea cu oamenii dragi din lumea artelor vizuale. Eu unul m-am săturat, până peste cap, de online. Gata!

 

croitoru 2 poza cu fata pe malul marii

Așteptând iubirea la la malul mării. Noi așteptăm să revenim în expoziții. Am ajuns și noi la malul …răbdării

             Dar, istoria rămâne. Cum au trăit în ultimele luni creatorii? Ce au făcut pictorii în special? Încercăm să aflăm câteva informații chiar de la doamna ANA CROITORU, care a răspuns cu amabilitate invitației de a ne acorda un interviu lămuritor pentru Agenția de Presă Culturală și Sportivă. Am ales acest interlocutor deoarece el s-a remarcat, în mod deosebit, prin numeroasele prezențe în manifestări expoziționale, prin consistența lucrărilor în care a abordat, cu dezinvoltură, stiluri și teme diferite.

croi portret pe lung

Privind cu încredere viitorul 

  –  Cum ați parcurs, din punct de vedere artistic, perioada de până acum de pandemie?

– Înainte de pandemie, noi artiștii eram foarte activi, cu proiecte în desfășurare, cu organizare de expoziții.

O dată cu acest stop activități publice, cred că artiștii au avut ocazia de a dialoga mai mult cu ei înșiși, de a elabora noi proiecte artistice, și chiar dacă sălile de expoziție au fost închise, flacăra ce arde în fiecare nu poate fi stinsă, dorința de a picta, de a crea în general, rămâne vie.

Eu, în etapa intitulată viața în pandemie, m-am refugiat în pictura mea dragă, ori de câte ori mi-a permis timpul liber, care este destul de limitat, și asta m-a ajutat foarte mult.

Totodată, în acest interval de timp, am participat  la expoziția organizată online de Asociația Artistilor Plastici București ”Salonul de Primăvară”, la expoziția organizată de asemenea de către Asociația Artistilor Plastici București  în colaborare cu Primăria Rădăuți denumită ”Lumini și umbre”, desfășurată la Galeria de artă din Rădăuți.

În prezent este în desfășurare expoziția organizată online de Asociația Artistilor Plastici București ”Salonul de Vară”, la care particip cu 6 picturi.

Țin să aduc în atenția celor care vă urmăresc aici, în paginile Agenției de Presă Culturale și Sportive și numai, cât de impresionată am fost să aflu din cuprinsul Prezentării pe care ați făcut-o atât de încurajator la adresa membrilor A.A.P.B., pentru lucrările prezentate în online la ”Salonul de vară”, despre faptul că, două persoane atât de apropiate și dragi dumneavoastră, mama și sora, acum aflate în grija Bunului Dumnezeu, au fost pictorițe, mama fiind chiar membră a A.A.P.B. ”Îndemnul acestora” exprimat de dumneavoastră este atât de viabil: Să ne bucurăm de viață și de pictură!

– În ultimele luni, ce teme ați preferat în pictură?

– Am pictat câteva portrete si flori, peisaje și flori, multe flori care să ne țină departe de anxietatea cu care s-au confruntat mulți oameni.

Am văzut multe picturi cu flori și la colegii mei din lumea artei.

Speranța întregii omeniri că se va reveni la viața de dinainte și chiar că se va schimba totul în bine, este împărtășită și de majoritatea dintre artiști, optimismul acestora manifestându-se și în propriile creații.

Zilele trecute am citit în online despre ideea unei artiste românce care, in perioada de izolare, și-a propus și a pictat imaginea  de la propria fereastră și apoi imaginile de la ferestrele prietenilor din online. Mi-a plăcut ideea.

Setea artistică este nestăvilită.

-În mod direct, care sunt cele mai noi tablouri?

-Prin intermediul dumneavoastră prezint publicului picturile mele din această perioadă, cu speranța că vor ajunge la sufletul acestuia.

În prezent, am în lucru două portrete și un peisaj cu Castelul Reginei Maria de la Balcic.

Cu această ocazie îmi exprim bucuria de a mă afla pe lista artisților care vor participa la expoziția din 2021 organizată la Balcic, Bulgaria.

-Pandemia a dus la scăderea puterii de cumpărare a admiratorilor de artă… Ați resimțit acest aspect?

-Trebuie să recunoaștem că această perioadă, și care din păcate nu s-a încheiat, ne-a marcat pe fiecare în parte, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Cu toate acestea, am observat că, o dată cu ușoara relaxare a tensiunii acumulate în perioada stării de urgență, iubitorii de artă s-au întors cu fața către frumos, cu dorința de a-și face bucurii sau celor dragi.

De altfel, la un cu totul alt nivel, se pare că, la casele de licitații a fost activitate serioasă.

-Ce vă propuneți în a doua jumătate a anului 2020 din punct de vedere artistic?

-Să pictez, să pictez, să pictez și în același timp să expun publicului creațiile mele, pentru că, până la urmă ce este un artist? Un om care își pune sufletul pe tavă folosindu-se de culoare.

-Înainte de stoparea acțiunilor cu public din rațiuni medicale, ați fost foarte prezentă în expoziții, iar la o expoziție personală ați primit un premiu pentru întreaga activitate. Ce a însemnat acest semnal pentru dumneavoastră? V-a stimulat? V-a inhibat?

Într-adevăr am fost prezentă în cadrul mai multor expoziții de grup organizate de către Galeria Elite Proff Art, precum și două expoziții personale, dintre care una la Biblioteca Metropolitană București și cealaltă la Sala Rondă de la Cercul Militar Național București, la expoziții de grup organizate de Asociația Artiștilor Plastici București.

Cu modestie vă dezvălui că, de fiecare dată semnalele pe care le-am primit de la iubitorii de artă, atât de pozitive, de admirative mi-au adus multă bucurie.

În luna februarie, la Cercul Militar Național, cu ocazia Expoziției personale ”Restart in culori” de la Sala Rondă, desfășurată sub oblăduirea Asociației Artiștilor Plastici București, am fost premiată cu un trofeu.

Pentru acest premiu aduc mulțumiri și cu această ocazie.

Când munca ta ca artist, creația ta este apreciată atât de surprinzător și de minunat, lucrezi mai mult, cu mai multă dăruire, cu dorința de a te apropia în continuare, la propriu și la figurat, de publicul larg iubitor al artei vizuale.

Acesta este sentimentul sublim pe care l-am simțit cu acea ocazie.

-Oamenii care vă admiră așteaptă un cuvânt de la dumneavoastră. Ce le transmiteți?

-Admiratorilor mei le doresc să iubească în continuare pictura, le mulțumesc pentru aprecieri și susținere și îi astept în continuare să mă urmărească și să-și dorească să ne reîntâlnim pentru a ne împărtăși reciproc emoția și bucuria generată de pictură.

Pictura este ceva unic și personal, iar atmosfera creată pornește din interiorul pictorului și nu se va regăsi niciodată într-o fotografie, într-un print.

GALERIE FOTO:

croi rosu MACI - ulei pe panza - 25x30cm

Maci, pasiune și tensiune interioară. Felicitări! Un tablou semnat Ana Croitoru. 

croi RALUCA - ulei pe panza

După flori, o floare cu privirea senină . Autor – Ana Croitoru .

croi multicolore FLORI DE CAMP - ulei pe panza - 25x30cm

Buchet multicolor, un autor cu multe calități. Răspunde la numele Ana Croitoru

croi in picioare

În drum spre notorietate! Sănătate! 

croi flori albastre TUCOAZ - mix ulei si acril pe panza - 40x50cm

Albastru este culoarea anului 2020!

croi Expo Cercul Militar

Cadru general din expoziția de la Cercul Militar Național din București. Un succes adevărat, un succes meritat! Autor – Ana Croitoru

croi ca un suras CA UN SURAS - ulei pe panza - 25x30cm

Un surâs, așa este titlul tabloului. Autor – Ana Croitoru. 

croi afis la usa expo

Intrarea în expoziție. Aici este pragul dintre Romania tra-gică și România ma-gică. O singură silabă desparte două lumi atât de diferite, dar atât de aproape una de cealaltă!

croi bujori in obrajori BUJORI - ulei pe panza

Bujori în obrăjori

croi BRASOVUL VECHI - ulei pe panza

Brașovul istoric. Brașovul unde a rămas o bucată din sufletul fiecărui trecător care a avut drum pe acolo. Autor- Ana Croitoru. 

croi casa cu povesti CASUTA CU FLORI - ulei pe panza - 25x30cm

Căsuța cu povești. Următoarea poveste este despre o viitoare expoziție semnată inconfundabil Ana Croitoru

Mult succes doamnei Croitoru și în perioada următoare!

Acestea au fost cuvintele, acestea au fost imaginile. Acum așteptăm să facem un salt în viață. La vernisaje, în mijlocul florilor din tablouri și din brațele creatorilor.

Aristotel Bunescu

Publicitate

2 gânduri despre „Invitațiile Doamnei Pictura: ANA CROITORU despre creație în pandemie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s