
Doamnelor și Domnilor
Ca urmare a succesului deosebit înregistrat în urma publicării interviului cu doamna Cătălina Sorescu, am revenit cu noi informații despre artista noastră, cu noi întrebări.
În acest nou episod, vom avea șansa să vedem cum arată în viziunea sa zeița toamnei, apusuri de soare, dar și multe alte teme interesante…
Mai întâi să punem câteva întrebări eroinei noastre
– Ce pictori români vă plac mai mult ?
– Grea intrebare! Care sunt pictorii care-mi plac mai mult? Cînd eram copil am început să pictez tarancutele lui Nicolae Grigorescu. Una dintre ele chiar mi-a reusit. Eram încântată și îl iubeam pe Grigorescu. Apoi m-am îndrăgostit de florile lui Ștefan Luchian. Cand am descoperit picturile lui Sabin Bălașa, am rămas fără grai. Nu stiu, cred ca sunt multi pictori care-mi plac. Ar fi greu sa-i enumăr pe toți.
– Dar dintre pictorii de peste hotare?
. – Din nou mi-ati pus o intrebare foarte grea. Sau, mai bine spus mie imi este greu să răspund. Cum să aleg dintre atatea talente. Cum să spun pe unul sau pe altul, când fiecare are acel ceva care fascinează. Printre atatia alții, sunt impresionată de tehnica și picturile lui Renoir, de picturile și tehnica lui Degas. De tânără fiind m-a impresionat mult lucrările lui Salvador Dali. Am avut fericirea să vizitez, la Viena, o expoziție cu lucrări semnate de Salvador Dali. A fost o mare bucurie și încântare. A fost superb. Nu-mi venea să cred că pot sa vad în realitate niște lucrari pe care le admirasem doar în cataloage.
– Ce rol au muzeele și expozițiile în educarea gustului artistic ?
– Ce rol poate să aibă vizitarea muzeelor, expozițiilor sau galeriilor de artă asupra unei persoane înclinată spre pictură, avidă să vadă și să cunoască cât mai mult din valorile picturii?
Bineinteles ca am cautat să văd și să învăț cât mai mult. Multumesc lui Dumnezeu, am putut să călătoresc și să pot vizită unele din muzeele celebre: Luvru din Paris, Prado din Madrid, Ermitaj din Sankt Petersburg, Galeriile Uffizi din Florența, Casa memorială Rembrandt si Muzeul din Amsterdam, și altele. Din pacate, nu am avut niciodată timpul necesar, sa stau în fața unui tablou mai mult, să mă pierd în peisajul sau printre personajele din tablouri, să visez și să aprofundez temele sau tehnicile respective. Sunt câteva lucrări care mi-au provocat nelămuriri și intrebari. Am suplinit lipsa timpului prin studierea cataloagele și cărților cu reproduceri. De câte ori merg undeva, caut în primul rând, în limita timpului disponibil, să vizitez un muzeu sau o expoziție. Oricand lucrările expuse intr-o expoziție sau muzeu pot fi sursa de inspiratie și de noi tehnici și cunoștințe
– Ce sfat dați părinților care au copii cu înclinații artistice ? Este bine să urmeze acest drum, ori să încerce și alte căi ?
– În această privință n-aș putea să mă pronunț. Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Pot să spun, ca eu nu mi-am urmat înclinațiile artistice și am făcut o facultate tehnica, pentru că la momentul acela am gândit că este mai bine. Poate m-am lăsat influențată și de părinți. Nu stiu ce sa spun? Oricum, eu consider că totul este de la Dumnezeu. El stie cel mai bine ce este folositor pentru fiecare dintre noi și ne trimite gândul care trebuie pentru a face alegerea potrivita.
– Ce vă doriți pentru a doua parte a anului ?
.- Pentru a doua parte a anului 2020, îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă și să am putere de munca. Dacă îmi ajuta Dumnezeu o să particip la două expoziții care se anunță. Restul, o sa vedem.
– Unde vor mai vedea oamenii lucrări semnate de dumneavoastră ?
-În afară postarilor pe internet, intenționez să particip cu lucrări, mai vechi și mai noi, la două expoziții. O sa va anunt în timp util.
-Mulțumesc frumos, ați răspuns excelent. Ultima întrebare, unde au ajuns cel mai departe tablourile dumneavoastră ?
-Prin intermediul Internetului sper ca lucrările mele au ajuns destul de departe și la multe persoane. Sper sa fi ajuns și la sufletul lor sau cel putin să le fi placut suficient de mult pentru a dori să mai vadă și alte lucrări ale mele.
Aici se termină cuvintele și încep tablourile.
GALERIE CU LUCRĂRI






Urăm doamnei Sorescu multă sănătate, putere de a picta și să ne revedem sănătoși. Pe curând!


Aristotel Bunescu
Superb! Talent, culoare, discreție, tot ceea ce-i trebuie frumosului ca să fie complet. Felicitări și la cât mai multe lucrări inspirate și expoziții de succes!
ApreciazăApreciază