Invitație în universul fantastic al Corei

Doamnelor și domnilor, domnișoare și cavaleri,

După atâtea articole dedicate picturii, astăzi facem un salt imaginar în domeniul sculpturii.

Am avut șansa, la rândul meu, să cunosc arta semnată Cora Giodic-Postelnicu prin intrmediul a două lucrări expuse în cadrul unui salon de artă vizuală găzduit de Biblioteca Națională din Bucurrești.

– Vă rugăm să vă prezentați mai întâi

1) Sunt Cora și sunt sculptor. Sculptez, modelez și cioplesc dar nu în piatră ci în HÂRTIE. Adică iau hârtia cea moale și fragilă și printr-o tehnică inspirată din papier-mache o fac să devină dură și rezistentă, potrivită pentru lucrări de sculptură. La ,,inceputuri”, foloseam pe armăturile de sârmă, hârtie de ambalaj în culori ce amintesc de culoarea lutului, a lemnului sau a bronzului, iar asta făcea ca lucrările să pară din materialele tradițional folosite în sculptură. Acestea fiind însă ușoare și elastice grație armăturii de sârmă, am putut să imaginez personaje subțiratice într-un echilibru fragil și mereu cu un ușor balans, personaje din lumea dansului și a circului.

Peste ani în această lume a circului am introdus hârtia colorată care mi-a permis să creez clovni și saltimbanci de tot soiul.

De ceva vreme am început să mă joc şi cu lumina, speculând ,,transparența” hârtiei şi am început o serie de ,,sculpturi de iluminat”.

Pentru ce ați ales sculptura și nu muzica ?

2) Eu sunt dintr-o familie de artiști plastici și am crescut înconjurată de artă și artiști deci în mod firesc am moștenit talentul, tehnicile și plăcerea de a crea în domeniul artelor plastice

Care este rolul unui sculptor în angrenajul complicat al Teatrului Național din București ?

3) Atelierul de Sculptură-Butaforie în care lucrez execută butaforia din decor sau recuzită şi elemente de costum, imaginate de scenografi pentru piesele teatrului, iar sculptorul este cel care ciopleşte au modelează volumele după schițele sau indicațiile scenografului.

Vă simțiți mai bine când lucrați la dimensiuni mici, ori preferați suprafețele mai mari de desfășurare ?

4) În munca de teatru nu am preferințe pentru o anumită dimensiune ci lucrez cu plăcere absolut orice, bucurându-mă că am ocazia să fac de fiecare dată altceva. În creațiile mele însă prefer să fac lucrări de dimensiuni mai mici care pot fi achiziționate și de cei care deși au spațiul aglomerat, le doresc atât de mult încât reușesc să le facă un locșor unde să le pună pentru a le însenina camera.

Ce ne puteți spune despre dumneavoastră dincolo de artă?

5) Dincolo de artă este familia, dar care este formată tot din artiști și viitori artiști. Soțul este tot sculptor iar fetele noastre continuă tradiția la facultate, pregătindu-se tot pentru cariere în domeniul artelor vizuale. 6) Peste 10 ani sper să pot face același lucru deoarece sunt dintre oamenii puțini care-şi fac meseria ca pe un hobby iar hobby-ul meu este meseria mea.

Mulțumesc frumos, Ce întrebare mai doriți să vă pun?

7) Mi-ar plăcea să fiu întrebată ce lipsește mediului artistic din România. Lipsește ,,impresarul de artiști”. Lipsește legătura dintre artist și cumpărător. Când sălile de expoziție erau ale Uniunii Artiștilor Plastici accesul la ele era oarecum simplu, dar acum deși suntem în era supertehnologizării majoritatea artiștilor nu prea reușesc să ajungă să-şi prezinte lucrările publicului iubitor de artă.

Mulțumesc pentru interviu.

– Eu vă multumesc pentru așa un interlocutor aparte, pentru arta dumneavoastră. Vă doresc numai bine pentru toată familia. Felicitări din inimă!

Aristotel Bunescu

Publicitate

3 gânduri despre „Invitație în universul fantastic al Corei

  1. Interesante toate perspectivele. Deși la prima vedere fragile, lucrările sunt pline de forță și de energie. Deosebite și ,,sculpturile de iluminat”, felicitări pentru tot ce realizați! Într-adevăr, ar trebui îmbunătățită relația artist-cumpărător, mult succes în continuare și o la fel de bună inspirație!

    Apreciază

  2. Ma bucur că v-am cunoscut! Sincer nu mi-am imaginat ca se poate sculpta/modela din aceste materiale menționate de dvs. V-ati gasit menirea! Pentru câteva minute v-am urmat într-o lume de poveste! foarte frumoase, interesante și inovatoare lucrări! Felicitari din suflet si multa sanatate dvs si intregii familii! cu admiratie, Steluta Bogatu

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s