
O SĂ SCRIU AZI CU MAJUSCULE SĂ RĂMÂNĂ ÎN ISTORIE CU LITERE MARI. CEL MAI BUN PRIETEN AL MEU, PROFESORUL DE PICTURĂ, RESTAURARE ION LAZĂR, CARE ACUM ESTE LA DOMNUL, ARE O LUCRARE DESPRE PUTEREA PICTURII. EL A ALES CA SIMBOL AL PICTURII UNIVERSALE UN TABLOU AL OLANDEZULUI Johannes Vermeer, CONSIDERAT DE MULȚI UN VÂRF AL ISTORIEI PICTURII. ESTE VORBA DE ALEGORIA PICTURII.

În „Alegoria picturii” este reprezentat un atelier, pe masă se află o carte — simbol al înțelepciunii — și o mască — ca simbol al sculpturii. Personajul principal este un pictor în timpul lucrului, văzut din spate, păstrându-și astfel anonimitatea. Ca model servește o femeie tânără, într-o rochie albă, cu o coroană de frunze pe cap.
AM FĂCUT ACEASTĂ INTRODUCERE PENTRU SIMPLUL MOTIV CĂ AZI, 31 OCTOMBRIE ESTE ZIUA DE NAȘTERE A LUI WERMEER. DACĂ UMANITATEA A DESCOPERIT UN PICTOR, EU LA RÂNDUL MEU, AM REDESCOPERIT, PĂSTRÂND PROPORȚIILE UN MARE PICTOR ROMÂN CARE TRĂIEȘTE ÎN ELVEȚIA.
ESTE VORBA DESPRE DOAMNA GEROGETA ABAGIU, CARE A AVUT AMABILITATEA SĂ NE ACORDE UN NOU INTERVIU, ÎN URMA SUCCESULUI CARE A URMAT PRIMULUI NOSTSRU DIALOG.
Bine v-am regăsit dragi cititori și iubitori de artă. Ma simt onorată și va multumesc pentru acest privilegiu.
1. Care sunt pictorii români care vă plac mai mult ?
Pictori români …mai toți îmi plac, dar am câțiva care mi-au stârnit interesul și admirația față de creațiile lor . Primul ar fi Octav Băncilă, ador lucrările acestui mare artist , ador compozitia si paleta de culori folosită în crearea lucrărilor. Ar mai fi si Corneliu Baba la care iubesc tehnica de a lucra, ador foarte mult lucrurile domnului Ștefan Câlția, stilul lui și operele de arta mă duc în lumea fantastică. Un mare artist original și excepțional. Și nu in ultimul rând tânărul artist Adrian Ghenie pentru mine acest mare artist este un exemplu, operele lui de artă , tehnica si paleta de culorii îmi încântă ochii și inima , iubesc stilul lui aparte , originalitate lucrarilor lui sunt excepționale. Sunt foarte mulți artiști care îmi plac , aici am enumerat doar câțiva dintre ei .
2. Dintre care coloriștii străini, de care vă simțiți mai aproape?
Nu ca ma simt mai aproape, ci admir stilul lor unic . Cei pe care eu ii am mai mult suflet ar fi : Salvador Dali el este unul din artiști străini care mi-au atras atenția in mod deosebit. Ar mai fi si Pierre- Auguste Renoir , Gustav Klimt , Edouard Manet , Rene Magritte , de fapt îmi sunt dragi mai toți artiști ,pentru ca fiecare artist are stiulul lui aparte .
3 . Ce rol au avut muzeele, expozițiile și galeriile de arta în educarea simțului dumneavoastră artistic?
O. aici as putea vorbi foarte mult !! Un rol destul de mare .Iubesc sa merg în muzee , galeriile de arta pentru ca îmi place sa descopăr artiști, sa descifrez emoțiile artistului așternute pe pânză în diferite forme si culoari, pentru ca în opinia mea artistul prin expunerea lucrărilor lui, prin operele lui expuse fie sculptură, fie pictura sau alt mod de arta, el, artistul are ceva de spus dar nu prin cuvinte, ci prin culoare si formă. Ei bine de aceea pentru mine este foarte important sa descopăr acele cuvinte nerostite de artist dar expuse privitorilor . Mai pe scurt, am multe de învățat din muzee si galerii de arta care au un rol important în dezvoltarea și educarea fiecărui artist.
4 .Ce sfaturi puteți da unui părinte cu un urmaș cu înclinați în domeniul artelor plastice ?
Sfatul meu este sa îți îndrumi copilul sa facă ceea ce îi place, sa meargă cu încredere pe drumul care îl face fericit si care îi încântă inima . Eu zic sa nu tăiem aripile copiilor noștri din pur egoismul nostru. Am auzi de multe ori că părinții te învăța sa te faci avocat ,doctor sau mai știu eu ce , când de fapt acel copil iubește arta , teatru etc . Sa lăsăm copiii să meargă pe drumul ales de ei cu drag . Rolul nostru este sa ne susținem copiii indiferent de ceea ce vor sa faca . Sunt mulți copii care din cauza părinților renunță la visele lor . Haide-ți dragi părinți sa ne susținem copiii sa nu le rupem aripile si visele . Eu îmi voi susține copiii indiferent de ceea ce aleg sa faca îi voi încuraja și îi voi susține. Sfatul meu este : Lăsa-ți copiii sa își traseze propriul drum , noi doar sa îi urmărim din umbră și sa fim acolo lângă ei indiferent de situație. Deci dragi părinți, daca copiii voștri iubesc arta , iubesc sa creeze nu va opuneți pentru că mai târziu veți avea un copil matur neîmplinit.
5 . Ce va doriți pentru ultima parte a anului 2020 dar si pentru anul 2021 ?
Ce aș putea sa îmi mai doresc?! Anul acesta este deja spre sfârșite…ma lăsat cu un gust amar. Multe din expozițiile programate mi-au fost anulate din cauza acestui virus . Ceea ce îmi doresc cel mai mult este sa se termine cu bine acest an și sa fim sănătoși. Pentru anul viitor sper sa fie mai bine si sa nu mai am surprize neplăcute, să se țină expozițiile programate. Multa sănătate îmi doresc pentru familia mea si pentru toți oamenii din această lume .În rest ce o fi o fi !!
6. În afară de postarile de pa net , în ce loc mai pot fi admirate tablourile pe care le semnați?
Tablourile mele pot fi admirate pe pagina mea de web www.aby-art.ch , dar și în unele galeri din Elveția și Germania au fost expuse și admirate . Și anul viitor vor fi expuse în diferite galeri din Elveția. In țară nu am avut încă norocul de a expune dar poate pe viitor voi avea această șansă.Künstlerin – Leinwandmalerei – Arbon – Bodenseeaby-art.ch
7. Până unde știți ca a ajuns cel mai departe o lucrare de-a dumneavoastră?
Din câte știu eu lucrările mele au mers în Elveția, Germania dar și în România, sper ca pe viitor lucrările mele sa ajungă în diferite colțuri ale lumii. Va mulțumesc din suflet pentru atenția acordată acestui interviu .Și va doresc un sfârșit de an plin de bucurii , fericire și multă sănătate. Va îmbrățișez cu drag românii mei dragi .
Urmează o galerie cu lucrări de artă semnate inconfundabil Georgeta Abagiu. Tablourile sale au cucerit Elveția și Germania, dar au ajuns și în România. Acum începe ofensiva la nivel planetar. Urăm artistei sănătate, să deschidă fără restricții multe expoziții, iar admiratorii armoniilor cromatice și volumelor armonios așezate între rame de pe toate meridianele să cunoacă bine valoarea sa aparte.
Semnează un admirator fidel Bunescu Aristotel. Ca să rimeze!









Foarte frumos! Este minunat să avem pretutindeni în lume încă un român cu care să ne mândrim, un român care mai lasă o lumină acolo unde crează. Felicitări și mult succes în continuare Așteptăm galeria.
ApreciazăApreciază