DENISA VASILIU: ,,Arta a apărut din dorul omului pentru Dumnezeu”

Familia Vasiliu. Șase suflete luminoase.

Doamnelor și domnilor,

Am marea bucurie să vă anunț, în mod oficial, că doamna Denisa Vasiliu, a acceptat, cu plăcere, să răspundă numeroaselor solicitări de a reveni cu noi date despre profilul său artistic, după succesul de public înregistrat cu un prim interviu la debutul lunii noiembrie, anul de grație 2020.

Știu, sunteți triști și îngrijorați din cauza crizei sanitare, dar… poate încercăm și alte subiecte pentru sufletul nostru zbuciumat, pentru inima noastră slăbită.

Pentru început, revenim cu o prezentare a interlocutorului nostru. Este necesară pentru cei care o cunosc mai puțin, ori cei care luați de valul evenimentelor nu mai rețin cine este artista, după ce au citit primele sale cuvinte.

Mă numesc Denisa Vasiliu, sunt născută în Fălticeni, 1985.

De mică am avut o atracție spre pictură. Primul desen pe care l-am făcut la școală voia parcă să atragă atenția doamnei învățătoare să mă remarce din punct de vedere artistic.

În ochii părinților mei, pasiunea mea pentru pictură nu era privită ca fiind ceva serios, mai ales din perspectiva carierei mele. Posibil, din această cauză eram oarecum reticentă să-mi expun publicului creațiile. Totuși am continuat să pictez și  să evoluez în acest domeniu.

Drumul meu către pictură se contura încet, încet.

În 2015 s-a înființat și After-School-ul din comuna în care locuiesc la momentul actual și am decis să merg ca voluntar și să împărtășesc din tainele picturii și altora, copiilor. Consider că, un om e mai valoros atunci când oferă și altora din cunoștințele sale. 

Am realizat câteva expoziții cu lucrările mele și ale copiilor, atât în cadrul activităților din comună, cât și în contextul Galei Comunității Fălticenene și al Asociației „Dăruiește Viață”. Majoritatea acestor evenimente au avut scop caritabil. Printre aceste expoziții aș vrea să o evidențiez pe cea care mi-a rămas cel mai profund întipărită în inimă; simțeam neapărat că trebuie să fac acea expoziție să aibă loc, aș putea spune că era ca „un strigăt” în interiorul meu, acesta fiind și motivul pentru care am intitulat expoziția ,,Un strigăt din trecut”. Prin creațiile mele am încercat să transmit povești și exemple de viață, cum ar fi Regina Maria sau „Mama răniților”; familiile deportate și greutățile prin care au trecut; simplitatea vieții de la sat; „Școala suferinței”.

Acum, revenim în actualitate cu noi întrebări:

•Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?

Dintre toți pictorii cunoscuți, cel mai mult pot spune că m-a atras Nicolae Grigorescu, atât prin viața lui, cât și prin temele pe care le aborda, cum ar fi viața de la sat, teme religioase (a realizat diverse icoane, picturi bisericești). Pot spune că operele lui, au fost niște surse de inspirație chiar esențiale la începutul carierei mele, pentru că m-au ajutat să-mi descopăr propriul stil.

Totodată, au fost persoane care mi-au cerut să îi reproduc câteva din operele lui, deoarece  și aceștia erau, ca și mine, atrași de stilul și frumusețea picturilor acestui mare om al poporului nostru.

•Dar dintre coloniștii străini, de care vă simțiți mai aproape?

Deși sunt foarte mulți pictori cu lucrări extrem de valoroase pentru artă la nivel internațional, am apreciat întotdeauna in mod deosebit operele lui Michelangelo și ale lui Leonardo Da Vinci, cei doi fiind în opinia mea cei mai de seamă pictori renascentiști și nu numai.

•Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă în educarea simțului dumneavoastră artistic?

Din punctul meu de vedere, orice formă de educație culturală este relevantă pentru dezvoltarea simțului artistic, chiar dacă nu pot spune că apreciez în mod special unele opere sau nu mă conformez cu ceea ce transmit acestea, dar prin ele reușesc să înțeleg arta din mai multe puncte de vedere…Arta rafinează și înalță spiritul omului, îl face să privească viața mai plină de sens…ea a fost creată de om din dorul lui pentru Dumnezeu…pe mine personal mă motivează  să fiu mai bună în ceea ce fac, să evoluez și să muncesc mai mult…arta este de multe ori aceea care îmi dă curaj și speranță.

•Ce sfătuiți un părinte care are un urmaș cu înclinații în domeniul artelor plastice? Să meargă pe acest drum, ori să încerce și alte domenii artistice, iar la final să aleagă singur ce îi face plăcere?

Trebuie să fim atenți și să privim această situație din mai multe puncte de vedere:

Dacă privim prin ochii părintelui care consideră ca e benefic pentru copilul lui ca agenda  acestuia să fie cât mai încărcată cu diverse ocupații (balet, pictură, teatru, muzică etc.), este foarte posibil ca acestea să îl epuizeze și într-un final să îl determine pe el să nu le mai privească ca pe ceva constructiv, ci ca pe o povară. Pe de altă parte, e bine să cunoască mai multe domenii de activitate, pentru a-l face să înțeleagă importanța fiecăruia; astfel îl vom face pe copil să evite oarecum asumarea ideii că ceea ce-l pasionează pe el este superior față de alte ocupații și să îl  vom determina să înțeleagă, ca viitor adult, că fiecare meserie este importantă și că avem nevoie unii de alții ca să funcționăm ca societate, creându-se astfel o comuniune între noi. Ideal ar fi să-ți dai seama care dintre toate acestea îți place cel mai mult, să simți spre ce ești chemat ca să ai timp să te perfecționezi.

•Ce vă doriți pentru ultima parte a anului 2020? Dar în 2021?

Sper ca pe finalul acestui an să fie posibilă terminarea lucrărilor pe care le-am început alături de copii și totodată să facem posibilă realizare unei expoziții cu licitație online pe baza acestora. Iar în anul următor mi-aș dori să am o expoziție cu picturile proprii, dar cel mai mult m-ar bucura să  fim sănătoși și să avem putere să realizăm tot ce ne propunem.

•În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați?

Din păcate doar pe internet și la cei care au comandat și achiziționat tablouri de la mine. Până acum nu s-a întâmplat să îmi expun lucrările într-un loc deschis publicului permanent, ci doar pe o perioadă scurtă de timp în cadrul unor expoziții. Totuși am câteva troițe și icoane „expuse” în biserici.

•Până unde știți că a ajuns cel mai departe o lucrare de-a dvs?

Am avut câteva comenzi de tablouri și icoane în Grecia și Italia.

GALERIE CU LUCRĂRI. Adaptările după tablouri celebre au fost mereu foarte utile pictorilor în drumul lor spre notorietate.

Aici se oprește a doua parte a dialogului nostru. Dacă a debutat cu Dumnezeu, se cuvinte să terminăm tot cu cel pe care îl numim Creatorul.

Să dea Dumnezeu ca familia sa, activitatea sa să poarte pecetea de aur a binecuvântări venite de Sus!

Vă mulțumesc foarte mult.

Un admirator fidel, Bunescu Aristotel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s